Fosil

Fosil

31. oktober 2008

KRVAVI MLEČNIK (Chelidonium majus)

Druga imena: arselca, bradavičnik, dražnica, kačji mlečnik, krvomočnica, mlečnik, rosopas, seduljak, vodeničnica, zlatinka, kamenica, cingola, zlatec
Družina: Makovke, za katere so značilne žleze, ki izločajo mleček
Učinkovine:alkaloid helidonin, heleritrin, homohelidonin, sangvinarin, helidoksantin, alokriptopin, protopin, spardein, berberin

Razširjen je po zapuščenih krajih po Evropi ter osrednji in severni Aziji, prenesli so ga tudi v severno Ameriko. Uporabni del je zel.

Zdravilne lastnosti: Helidonin olajša izločanje žolča, ker sprošča gladke mišice žolčevodnih poti, blaži tudi bolečine in pomirja, a šibkeje kot protikrčno zdravilo papaverin. Berberin spodbudi odvajanje žolča, sangvinarin pa lokalno draži tkivo ter nasprotno od helidonina zveča mišično napetost. Več alkaloidov deluje zoper bakterije in viruse. Zelo v čislih je v kitajski medicini, kjer mu pripisujejo protibolečinske, protivnetne in razstrupljevalne lastnosti ter pomirjevalne za dražeč kašelj. Danes ga priporočajo pri težavah z jetri. Učinkovine v korenini znižujjo krvni tlak. Krvavi mlečnik uspešno uničuje bakterije in viruse, korejski znanstveniki so leta 2002, da koristi proti raku. Leta 1996 so dokazali s poskusi, da bi lahko pomagal tudi pri boleznih živčevja. Lahko jo uporbaljamo za lajšanje revmatičnih bolečin.

Alkoholni izvlečki delujejo zaščitno za podganja jetra. V rumenkasto oranžnem rastlinskem soku se nahajajo tudi encimi, ki razgrajujejo beljakovine, kar bi lahko upravičilo mazanje bradavic s svežim mlečkom v ljudski medicini. Učinek bi lahko pripisali tudi sangvinarinu in heleritrinu, ki zavirata celično delitev. S to lastnostjo bi lahko pojasnili tudi občasno zunanjo rabo droge proti luskavici, čeprav v tem primeru ne velja prezreti možnega neželenega dražilnega učinka. Uporaba čajnega napitka ni običajna.

Lekarniško mnenje:" Krvavi mlečnik blaži prebavne krče v zgornjih prebavilih. Slaboten učinek ne upraviči notranje zeliščne rabe, saj koristi ne odtehtajo tveganja, posebno še ob doma pripravljeni drogi z neznano vsebnostjo toksičnih alkaloidnih sestavin, standardiziran čaj pa bi se pri nas lahko izdajal le na recept, če bi bil na voljo kot varno, učinkovito in kakovostno zdravilo. Vsebnost mlečnika v zeliščnih izdelkih na zahodu je majhna, zato tam od njega ni pričakovati druge koristi, razen tiste, ki izhaja iz zaupanja v zdravilo naravnega izvora." (Janez Špringer, mag.farm)

Ta rastlina je pri nas zelo pogosta, po navadi jo najdemo ob ograjah, plotovih ob poteh. Spomladi in tja do poletja cveti z neznačilnimi, rumenimi cvetovi, ko odtrgamo list ali prelomimo steblo, pa začne 'krvaveti'. Takrat se iz mlečnih cevi izceja oranžno rumen mleček. V mlečku je obilo alkaloidov, to je druga značilnost družine makovk. Rumeno barvo daje mlečku alkaloid berberin, poleg njega mleček vsebuje še 20 drugih alkaloidov (med njimi koptizin, helidonin, psevdoberberin, …). Berberin se nahaja tudi v češminu (Berberis vulgaris).


Pri nas krvavi mlečnik ni posebno veliko uporabljan v ljudskem zdravilstvu, vsaj ne kot sestavina zdravilnih čajev. Krvavi mlečnik namreč lahko štejemo tudi med strupene rastline. Pri zunanji uporabi mlečka bodimo previdni, pri stiku s sluznicami lahko povzroči poškodbe zaradi encimov proteina, ki poškodujejo sluznico. Pri nas ga ljudje uporabljajo za zdravljenje bradavic in kurjih očes, kar je lahko deloma tudi učinkovito. Maria Treben pravi, da rastlina čisti kri. Pravi, da bi jo uporabljala pri levkemiji skupaj s koprivo in bezgovimi poganjki, pri čemer je potrebno piti do 2 litra mešanice na dan. Najbolj varno je uporabljati homeopatska zdravila na podlagi krvavega mlečnika, ker niso strupena v razredčenih potencah. Odlično se obnese pri težkih obolenjih jeter.

Bradavice so posledica virusne okužbe. Najraje napadajo dele telesa, ki so slabše prekrvavljeni, zato jih najpogosteje najdemo na rokah in nogah, čeprav jih včasih zasledimo tudi na obrazu in genitalijah. Po svojem videzu delujejo kot tujek, ki ga je z lahkoto mogoče odstraniti s kože. Resnica je žal nasprotna, zato se odsvetuje, da bi si jih skušali spraskati ali celo izvesti lastni operativni podvig. Bolje je poseči po kakšnem pripravku in eden najbolj učinkovitih je krvavi mlečnik. Sok krvavega mlečnika vsebuje okoli 20 alkaloidov, ki s svojo sestavo učinkovito odpravljajo virusne bradavice. Krvavi mlečnik ni težko najdi v naravi, saj raste tako rekoč povsod. Zaradi tega, lahko tisti, ki rastlino poznate, v toplem obdobju leta, uporabljate kar sveže iztisnjen sok. Sicer pa zdravilne učinke krvavega mlečnika zaradi uporabnosti preverjajo tudi v boju proti herpesu.

Maria Treben priporoča, da odtrgamo list krvavega mlečnika, stremo krhki pecelj med navlaženim palcem in kazalcem. Namažemo zaprto veko z mlečkom sveže odtrganega lista od zunanje strani proti očesnim kotom. Učinkuje proti sivi mreni, slabovidnosti in utrujenih očeh, pegah na roženici , krvavenju in odstopanju mrežnice. Pazimo, da snov ne zaide v notranjost očesa.

OPOZORILO: Krvavi mlečnik je strupen, zato ga ga je potrebno jemati previdno in v majhnih količinah, samo zunanje. Vsaka druga uporaba zahtev zdravniški nadzor. Ni primeren za nosečnice in doječe matere, izogibajte se mu, če imate nizek krvni tlak. Ni primeren za otroke. Uporabo omejite na 2 tedna.

Viri: http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1535
http://www.trebnik.com/novicke/zdravje_06_01_02.php
http://www.mb-lekarne.si/index.php3?p=ZS_Krvavi%20mlecnik&SID=addf6edce48de9c4a03dc4415a5e660e

Maria Treben: Zdravje iz božje lekarne

Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar