Fosil

Fosil

31. oktober 2008

LAKOTA, PRAVA (Galium verum L.)

Druga imena: kršlimpovka, slipovka, smolec, dremovka, divji lan, rumena mračnica, slama Marije device, strdenka, zlatenica.
Značaj: plezajoča lakota: mrzel, nalahno suh, slan.
Družina: broščevke
Učinkovine: eterična olja, čreslovine, glikoziid, kremenčeva kislina
Zdravilne lastnosti: proti oboljenjem ledvic, čisti jetra, trebušno slinovko, vranico. Maria Treben priporoča dnevno uživanje čaj tistim, ki imajo težave z limfnimi žlezami. Čaj naj bi pomagal še pri slabokrvnosti, vodenici, zunanje pa pri nečisti koži, ranha, turih, ogrcih. Grgramo ga pri golšavosti in težavah s ščitnico.

Zel pospešuje izločanje urina, zato je uspešna pri zdravljenju vseh vrst ledvičnih težav, lažjih vnetij, kamnov, peska. Za pripravo čaja potrebujemo jedilno žlico narezane droge. V ljudske zdravilstvu se uporablja še proti epilepsiji, histeriji, bolečinam živcev in obolenjih jeter. Zunanje se uporablja za umivanje, kopel ali obkladek pri turih, aknah in ogrcih. Če lakoto dodamo olju ali raztopljeni svinski masti, dobimo učinkovito mazilo, ki zdravi odrgnine, lišaje, kožne bolezni. Čaj iz lakote pomaga proti golšavosti, če ga večkrat na dan intenzivno grgramo. Čaj je učinkovit tudi pri tistih, ki imajo motnje limfnega sistema. Maria Treben poroča o mnogih ozdravitvah tumorjev in raka v ustni (rak jezika) in žrelni votlini s pitjem in grgranjem čaja iz plahtice. Zelo učinkovita naj bi bila tudi mešanica iz 300 g ognjiča, 100 g plešca, 100 g velike pekoče koprive, ki jo po 1 liter in 1/2 pijemo čez dan po požirkih (na približno 20 minut) poleg tega, da grgramo plahtico in se mažemo z mazilo iz plahtice. Sok plahtice je učinkovit pri kožnih rakastih obolenjih. Vmešamo ga v maslo sobne temperature, hranimo v hladilniku.
viri:
Maria Treben: Zdravje iz božje lekarne
Jürgen Saupe: Naravni zdravnik
Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar