Fosil

Fosil

1. november 2008

LIMONA (Citrus medica L.)

"Limona uporabljala tudi v zdravilstvu. Ko še ni bilo znano, kaj so vitamini in kako koristijo zdravju, so že limono uporabljali kot zdravilo. Predvsem sok limone je veljal za učinkovito sredstvo proti krvavitvam
odprtih ran in za čiščenje gnojnih izcedkov. Nenadomestljiva je bila limona pri zdravljenju skorbuta, kar so dobro znali že antični pomorščaki, ki so se redno zalagali s tem sadjem pred vsakim daljšim potovanjem.

Na Siciliji, ki ima velike probleme s preskrbo pitne vode, je že od nekdaj veljalo, da se vse zaloge pitne vode redno oskrbujejo s svežimi polovicami limone. Ljudje so iz izkušnje vedeli, da limona razkužuje vodo, in moderne znanstvene razlage so to potrdile. Morda izvira prav iz teh starih običajev navada, da še dandanes serviramo vodo z rezino limone.
100 g limone tako predstavlja 71% dnevne potrebe po vitaminu C za odraslo osebo in 7% dnevne potrebe po kaliju, 1% po kalciju ter 9% po magneziju." Vir: Wikipedija

Limonin sok krepi imunsko odpornost, znižuje količino sečnine kisline v krvi, pomaga proti revmatizmu, pospešuje odvajanje urina. Ima veliko vitamina A, B1, B2 in C. Listi limonovca so pomirilo in sredstvo proti glistam. Limona spodbuja znojenje , učinkuje proti krčem pri kašlju , zoper astmo, živčnost, nespečnost, pomaga pri neenakomernem bitju srca.

Z limoninem sokom se lahko rešimo lis in madežev na koži, sončnih peg tako, da jih natremo s sokom. Limonin sok zmešamo z medom, kar je odlično sredstvo proti prehladu, bolečemu grlu. Če imamo premalo želodčen kisline uživajmo veliko jagodičja in limon. Iz limon si pripravimo limonado tako, da limono ožamemo, sok zmešamo z vodo in osladimo z medom. V kolikor imamo bio-ekološko pridelano limono, si lahko privoščimo napitek tako, da 2 limoni z lupino vred narežemo na rezine, namočimo v litru vode za 2 uri, osladimo z medom.

OPOZORILO: Limonin sok lahko škodi v prevelikih količinah ljudem, ki imajo težave z ledvicami in revmatikom.

Vir:http://sl.wikipedia.org/wiki/Limona

Ni komentarjev:

Objavite komentar