Fosil

Fosil

27. oktober 2008

MARJETICA, NAVADNA (Bellis perennis)

Druga imena:gospodična, iskrca, ljubljenka, rigeljček, vetrovka
Družina: nebinovke/košarice
Učinkovine: saponini, čreslovine, organske kisline, eterično olje, grenčine, inulin.
Zdravilni učinki:
Navadna marjetica (Bellis perennis L.) je zdravilna rastlina, čeprav je zelo pogosta na slovenskih vrtovih in travnikih. Solata iz njenih cvetov in listov je odlična za spomladansko čiščenje krvi. Iz telesa odstranjuje strupene snovi. V ljudskem zdravilstvu se uporablja v tinkturi proti lišajem, ekcemom in drugim kožnim boleznim. Iz listov in cvetov pripravljamo čaj. Pomaga proti kašlju, ki ga spremljajo krvavitve, proti ledvičnim kamnom, protinu, boleznim mehurja, revmi, vodenici, črevesnemu vnetju in zaprtju. Uporabljali so jo tudi proti genitalnim vnetjem ter za izpiranje vagine.

Marjetica spada poleg arnike in ognjiča med veliko trojico homeopatskega zdravljenja. Z njo zdravijo lumbago, kontuzij, bolečine, odrevenelost.

Žvečenje marjetičinih listov pozdravi afte in druge ustne razjede. Sok iz majetice, ki ga spomladi pridobimo iz rastline jemljemo 2 žlici s pol kozarca vode, nam pomaga telo razstrupiti.

Čaj proti bronhitisu: Čajno žličko cvetov in listkov prelijemo s skodelico vrele vode. Osladimo z medom, pijemo zjutraj in zvečer. Še enkrat močnejši čaj (2 žlički) si pripravimo pri motnjah delovanja jeter, črevesnih katarjih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar