Fosil

Fosil

27. oktober 2008

LIPA (Tilia europaea) IN LIPOVEC ( Tilia cordata sin)

Druga imena: inaka, jenaka, za lipovec pa: črna lipa, lipnik, malolistna lipa.
Družina: lipovke
Uporabni deli: cvetovi
Učinkovine: eterično olje, flavonodiji, čreslovina, sluz, sladkor, vitamini
Zdravilni učinki: Obe rastlini lipa in lipovec imata enak zdravilni učinek. Cvetje pomaga proti povišani temperaturi in prehladu. Čaj iz lipovega cvetja blaži krče in pospešuje potenje, pozdravi vnete dlesni, prežene napetost in nemir. Spodbuja krepčilni spanec. Ima pomirjujoče učinek na živce in mišice, zato pomaga pri tesnobi, nemirnosti in napetosti.
Pijemo ga ob prehladu in težavah z ledvicami ter pljuči. Rahlja sluz, pospešuje krvni obtok in čisti kri. Čaj pripravimo kot poparek iz žlice cvetov in skodelice vode. Stoji naj 5 minut preden ga precedimo. Pijemo ga 3 x dnevno po jedi. Proti arteriosklerozi naj bi ga jemali 4 x dnevno med obroki. Z lipo lahko zdravimo tudi glavobole in migreno. Lipa sprošča živčne napetosti, znižuje krvni tlak, sprošča in obnavlja stene žil, zato lipo in lipovec uporabljamo pri preprečevanju učinkov visokega krvnega tlaka, še posebej, če je povezan z živčno napetostjo. Cvetovi so uporabni tudi pri preprečevanju in zdravljenju ateroskleroze. Je eno najpomembnješih znojilnih zelišč pri prehladih.

preprečuje nastanek arteriosklerotičnih sprememb. Čaj iz cvetov priporočajo pri blagih motnjah spanja in živčnih obolenjih. Lipovi cvetovi delujejo diuretično, priporočajo jih pri visokem krvnem tlaku, za odpravljanje maščobnih oblog v krvnih žilah (širijo krvne žile), lajšajo migrene.

Lubje nabiramo pozimi. Je odlično sredstvo za pospeševanje izločanje žolča. Jemljemo ga v obliki prahu ali v čaju. V ljudskem zdravilstvu ima še posebno visoko vrednost lipovo oglje, ki veže 90x več snovi kot je njegova prostornina. Lipovo oglje jemljemo z vodo proti driski, pri težavah z želodcem, črevesjem, zastrupitvah. Lipovo oglje uživamo pri zastrupitvah s hrano, vnetjih črevesa, pri driskah, napenjanju, zaprtju, vendar ga moramo vedno kombinirati z blagim odvajalnim čajem, ker veže nase pline, bakterijske in nekatere kemične strupe. Zunanje je oglje učinkovito zdravilo za odrte rane.

Čaj za potenje: 4 deli lipovega cvetja, 3 deli bezgovega cvetja, 3 deli kamilic. Mešanico zmešamo, eno žličko čajne mešanice prelijemo s skodelico vode in pustimo stati 5 minut preden odcedimo. Popijemo kolikor moremo toplo. Po pitju čaja se v postelji dobro pokrijemo in počakamo na učinek.

Kopel: V 2 litra vrele vode damo 200 g lipovih cvetov ter listov in pustimo stati 5 minut, precedimo in zlijemo v kopel. Ta pomiri živčnost in napetost. Priporočajo tudi za otroke.

OPOZORILO:S pitjem čaja ne smemo pretiravati, ker pospešuje bitje oz. delovanje srca. Pijemo ga največ 7 dni zapored. Dr. Katja Galle Toplak pravi, da "pri priporočeni uporabi ne poznamo nobenih nezaželenih učinkov. Podatki, da lipa škodljivo vpliva na srce, verjetno izvirajo od bolnikov s šibkim srcem, ki so delali potilne kure. Tak način zdravljenja tem pacientom v celoti odsvetujemo."

Viri: David Hoffmann: Zelišča:celostno zdravljenje
Dr. Katja Galle-Toplak: Zdravilne rastline na Slovenskem
Anica Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
Naravna zdravila, MK; 2007
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar