Fosil

Fosil

27. oktober 2008

META, POPROVA (Mentha piperita)

Druga imena: črna meta, vrtna meta, metica, minca, šmarna meta,
Družina: Ustnatice
Učinkovine: eterično olje, čreslovina, grenčina, mentol, pinen, cineol, limonen.
Značaj: pekoč, suh, pretežno hladen
Zdravilni učinki: proti želodčnim in črevesnim težavam, pomirja živce in jih kepi, vpliva na izločanje žolča, seča in želodčnih sokov. Je odlično sredstvo proti bruhanju. Pri prehladih deluje antiseptično. Čaj cenijo tudi pri menstruacijskih težavah. Odganja vetrove, krče, sprošča perifene žile, spodbuja znojenje, hkrati hladi in blaži bolečine. Klinični preizkusi so dokazali, da je predvsem eterično olje v kapsulah učinkovito glede občutljivega črevesja, driske, zaprtja, napenjanja in bolečin v trebuhu.

Blagodejno vpliva na žice, lajša glavobol in napetost, opravlja nespečnost. TKM pravi, da vpliva na jetra in pljuča, kar izhaja iz njenega hladnega delovanja. Pomaga hladiti in zbistriti glavo in oči ter aktivirati osrednji grelec.

Eterično olje poprove mete blaži bolečine v sklepih in mišicah ter glavobole. Klinično dokazano dleuje na nevarne bakterije E coli, MSSA bakterija in MRSA. V 99% deluje na virus herpesa simpleksa. Preprečuje salb zadah iz ust. 50% alkoholni izvleček pomaga pri alergičnem rinitisu. 

Botaniki trdijo, da obstaja najmanj 30 vrst mete, med njimi 250 vrst mačje mete. Med zeličarji v Evropi je najbolj cenjena poprova meta, na Kitajskem pa travniška meta ( Mentha arvensis): V vrtovih je najbolj pogosta klasasta meta ( Mentha spicata), ki po učinkovinah le malo zaostaja za poprovo meto, le da je bolj primerna tudi za otroke.

Zaradi svežega in hladilnega okusa uporabljamo poprovo mesto kot aromatik za bonbone proti kašlju, sirupe, dodatek k različnim omakam in začimbo. Njene liste uporabljamo v kopelih in čajih, ki pa ne smejo zavreti. Čaj je odličen proti želodčnim težavam, črevesnim vnetjem, krčem, napihnjenosti. Pomaga pri sprostitvi pri stresu, nervozi, nespečnosti. V ta namen meti dodamo še baldrijan. Čaj lahko zmešan z rmanom pijemo proti visokemu krvnemu tlaku. Liste nabiramo v času cvetenja od junija do avgusta.

Čaj proti neprijetnemu ustnemu zadahu: S skodelice vode in skodelico zavretega vina prelijemo dve čajni žlički poprove mete. Pijemo nekaj dni zjutraj pred jedjo in zvečer pred spanjem.

Svež iztisnjen sok iz rastline pomaga, če ga z vtiranjem nanesemo na boleča mesta pri revmi in protinu.

Kulinarika: Meta nima posebnega pomena kot začimba, uporabljamo jo za začinjanje ovčetine, nekaterih zelenjavnih jedi (grah, fižol, dušeno korenje), nekaterih juh, omak, skute, metine omake, metino potico. Dodamo jo tik pred koncem kuhanja. Sesekljano lahko potresemo po solatah, juhah, prikuhah, in enolončnicah.

OPOZORILO: Metin čaj pospešuje krvni obtok, kar pri daljši uporabi lahko povzroči srčna obolenja. Pijemo jo največ teden dni skupaj, potem pitje prekinemo za nekaj časa. Tudi dolgotrajna uporaba eteričnega olja za inhaliranje je lahko škodljiva. Ker meta draži sluznice, jo otrokom dajemo največ teden dni skupaj, dojenčkom pa sploh ne. Poprova meta zmanjša izločanje mleka pri doječih materah. Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo uporabe mete v večjih količinah kot so v običajnih kuharskih receptih.

Nadja Nussdorfer: V kraljestvu začimb
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar