Fosil

Fosil

27. oktober 2008

PELIN, NAVADNI (Artemisia vulgaris)

Druga imena:kominika, komoljika, metlika, divji pelin, pelinka
Družina: nebinovke/košarice
Učinkovine: eterično olje, grenčina, flavoni, tujon, tanini, silicij, hidroksikumarini, inulin.
Značaj: greni, suši, peče in je zelo mrzel
Zdravilni učinki: Pomaga predvsem pri ženskih težavah. V ljudski medicini uporabljamo zel, ki jo nabiramo v času cvetenja in jo potem sušimo. Jeseni nabiramo tudi korenino, ki je ne smemo prati, le osušimo jo in potem skrtačimo.

Iz zeli pripravljamo čaj ali nalivek. Pomaga pri zamudi menstruacije in menstrualnih težavah, pri driski , črevesnih krčih, bruhanju, zlatenici Za prah iz korenine velja, da zdravi živčne bolezni epilepsijo, histerijo. Pol čajne žličke prelijemo s skodelico mrzle vode-pijemo večkrat na dan. Čaj lahko pripravimo tudi tako, da eno žlico svežih listov in korenine kuhamo v 1 litru vode. Če je zel posušena vzamemo 10 g zdrobljene korenine na pol litra vode.

Hildegarda priporoča pelin pri insuficienci ledvic, melanholiji, depresiji, srčnem popuščanju, insuficienci obtočil, motnjah v delovanju želodca, prebavnih motnjah. Prvi, da nas pelin ščiti pred pljučnimi obolenji, čisti prebavila in notranje organe.

Recept: 50- 150 ml pelinovega soka, (spomladi), 400 g medu, 3 litre vina. Postopek: V vino vmešamo med in previdno pokuhamo. Mešanici dodamo pelinov sok in še enkrat pokuhamo. Tekočino prelijemo v sterilno steklenico in začepimo. Tako pripravljeno vino stoji nekaj, celo do 6 mesecev in več. Vsak 3 dan zjutraj spijemo na tešče šilce tega napitka. Med in vino ne sme zatreti pelinovega okusa, sicer ne bo učinka.

Listi navadnega pelina so odlična začimba pri mastnih jedeh, saj raztaplja maščobo in pospešuje prebavo. Pelin namočen v žganje je odlično sredstvo za vtiranje proti revmi in protinu. Kneipp ga priporoča tudi pri drugih boleznih jeter v obliki čaja. Tudi sveta Hildegarda ga je visoko cenila. Pri akutnih obolenjih prebavnih motnjah in bolečinah v želodcu po vsaki jedi, je svetovala, da se pelin dodaja v hrano, ki jo kuhamo, to bo zmanjšalo tegobe. Prav tako je svetovala, da ga pri odprtih ranah, ki se solzijo, iz katerih teče limfna tekočina(ulcus cruris), iztisnemo pelinov sok in dodamo malo medu. Z zmesjo namažemo rano, lahko jo še premažemo z jajčnim beljakom, da se malo zasuši in obvežemo. Ponavljamo, dokler se rana ne posuši.

V številnih kulturah ga uporabljajo proti okužbam z glistami in drugim parazitom v prebavilih.
Kitajski pelin ( čing hao) se uporablja proti vročini, izpuščajem in krvavitvam iz nosu.

OPOZORILO: Pelin vsebuje tujon, ki je strupen in deluje na osrednje živčevje, zato pri uporabi ne smemo pretiravati oziroma moramo biti skrajno previdni. Pelinove pripravke odsvetujejo nosečnicam in doječim materam, ter vsem, ki imajo krvavitve na želodcu in črevesju. Pri uporabi tinkture, je najbolje zaradi težav z jetri ali prebavo, da tinkturo ( 5 ml)razredčimo z vrelo vodo (25-50 ml) in pustimo, da se ohladi. Alkohol se izloči z izhlapevanjem.

Vir: Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar