Fosil

Fosil

27. oktober 2008

NETRESK (Sempervivum tectorum)

Druga imena: divji bob, glušec, nožek, možic, mužic, nastrk, natras, natresk, natrst, perinovo cvetje, strešnik, tresk, uhelnik, ušesnik, žvanikelj, Jupitrova brada, gromnik,
Družina: tolstičevke
Učinkovine: Jabolčna in mravljinčna kislina, čreslovine, sluz, smola, alkaloidi.
Zdravilni učinki:Rastlina je učinkovita proti vnetjem, opeklinam, turom, protinastim vnetjem sklepov rok. V naših krajih so ga sadili po strehah zoper strelo in ogenj ter za zdravilo. Karl Veliki je ukazal, da ga iz Sredozemlja sadijo tudi po bolj severnih krajih. Za zdravilstvo se uporabljajo listi in sok iz listov. Liste nabiramo skozi celo leto, le kadar cveti ne. Sok listov se uporablja na kurjih očesih, pasastih izpuščajih, sočnih pegah in bradavicah. Notranje pa proti driskam, želodčnim čirom in bruhanju. Pri naglušnosti zaradi stisnjenega ušesnega masla nakapamo v uho nerazredčen sok. Sok zmehča maslo in uho očistimo brez problemov. Z njim odpravimo tudi sončne pege, blaži pike čebel.
Zelo ga ceni homeopatija. Zdravilni so sveži listi, ki jih uporabljamo samo zunanje. Sveže liste zmečkamo ali iz njih iztisnemo sok, ki ga polagamo na rane, vnetja, čire. Pri vročini en ali dva lista pol ure namakamo v kozarcu vode in popijemo.

Čaj iz svežih listov deluje diuretično in je koristen tudi proti driski.

Mazilo so zeliščarji pripravljali iz enakih delov netreskovega soka, svinjske masti ali neslanega masla. Na majhnem ognju so v maslo vmešali sok. Druga možnost je, da liste cvremo na maslu ali na masti. Mazilo pomaga pri podplutbah, ranah, opeklinah in zmečkaninah.

Olje: Svež liste netreska zmeljemo v strojčku za mletje mesa ali v multipraktiku. Iz kaše iztisnemo sok in mu primešamo hladno stisnjeno olivno olje. Uporabljamo za rane in opekline.

Ni komentarjev:

Objavite komentar