Fosil

Fosil

27. oktober 2008

OGNJIČ (Calendula officinalis)

Druga imena: babji prstanec, meseček, obroček, vremenar, vremenec, vrtni ognjič, zdravilni ognjič.
Družina: nebinovke/košarice
Značaj: malce grenak, pekoč, suši in nežno hladi.
Učinkovine: eterično olje, grenčine, saponin, organske kisline, fermenti, smola, guma, karotinoidi, salicilna kislina

Zdravilni učinki: Ognjič najbolj uspešno celi rani, saj je odlični antiseptik. Uporabljamo ga pri vseh težavah s kožo (ureznine, srbež, razpokana koža, sončne opekline, žuželčji piki), zdravi okužbe ustne votline z virusi ali zajedavci. Raziskave so dokazale, da pomaga proti oteklinam zaradi zastajanja vode v telesu. Zaustavlja krvavitve in pomirja mišične krče. Za notranjo uporabo svetov se odločimo pri okužbah prebavil, vnetjih, čirih na želodcu, dvanjasterniku. Učinkovit je tudi pri zatečenih bezgavkah, zdravi limfo in močno razstruplja.

Za ta namen nabiramo cvetove, koške v sončnem suhem vremenu zjutraj, še preden se cvetovi odprejo in jih sušimo v senci. Iz njih pripravimo ognjičevo mazilo. Potrebujemo 1/2 kg svinjske masti, ki jo segrejemo v ponvi in ji nato dodamo dve pesti droge. Pustimo, da se mešanica ohladi. Po enem dnevu mast nekoliko ogrejemo , da postane tekoča in odcedimo skozi krpo. Mazilo zelo pomaga pri vrezih, opeklinah, turih, ranah na nogah, ob nohtnih vnetjih, celo proti kožnemu raku. Pomaga tudi proti hudim krčnim žilam, čirom na prsih, raku, glivičnim obolenjem na nogah, proti starostnim in pigmentim pegam, jagodastim znamenjem.

Še drug recept za ognjičevo mazilo: 50 g rastlinske maščobe, ( npr. kokosova mast) v vodni kopeli in primešajte 10 ml rastlinskega olja ( npr. mandljevo olje, olje pšeničnih kalčkov). Lahko uporabite tudi kozje maslo, vazelin, ali podlago za mazila, ki jo prodajajo v lekarnah. Temu dodajte polno prgišče ognjičevih cvetov: mešanico segrevajte 30 minut na srednji temperaturi. Odstavite, da se ohladi. Naslednji dan precedite in iztisnite rastlinske ostanke. Mazilo dajte v primeren kozarček. V hladilniku pazilo ostane uporabno tudi 6 mesecev. Če je mazilo pretrdo, ga še enkrat segrejte in dodajte še malo olja. Mazilo uporabljajte pri lažjih poškodbah kože kot so odrgnine, vreznine. Pomaga tudi pri zvinih in zmečkaninah.

Ljudsko zdravilstvo uporablja v zdravilne namene cvetove, stebla in liste.

Čaj iz cvetov uporabljamo za obkladke pri zvinih, pretegnjenih vezeh in mišicah. Notranje pa čaj čisti kri, pomaga pri nečisti koži in neredni menstruaciji. Proti želodčnemu čiru se priporoča čaj iz ognjiča, koprive, jetičnika in krvavega mlečnika. Dnevno popijemo do dve skodelici čaja. Redno pitje ognjičevega čaja čisti kri, zdravi jetrna obolenja. Za ta namen uporabimo preliv, zvrhano žličko cvetov, na 1/4 litra vode. Če umivamo oči z mlačnim ognjičem se krepi vid. Čaj iz 1 čajne žlice cvetov in 1/4 litra vode je sredstvo proti glistam.

Tinktura: Deset žlic cvetov vsujemo na pol litra močnega domačega žganja. Pustimo namočeno za 6 tednov. Sodobni recepti priporočajo 70-90% alkohol in namakanje samo 15 dni. Razredčen pripravek redčimo pred uporabo z vodo.

Čaj: Poparek pripravimo iz 2 žličk suhih ali svežih cvetov in skodelice vode. Stati mora 8 minut, nato precedimo in pijemo po požirkih na nekaj ur čez dan.

Svež ognjičev sok odpravlja starostne pege in bradavice, garje, otekle žleze.

Če so ognjičevi cvetovi po 8.uri zjutraj še vedno zaprti, bo vreme ta dan slabo. Po tej svoji lastnosti je ognjič dobil ime vremenar.

Sveta Hildegarda je priporočala ognjič pri pokvarjenem želodcu in zastrupitvah vseh vrst. Za preventivno razstrupljanje ga ne priporoča. Pri blažjih zastrupitvah priporoča obkladke na želodec, ki jih pripravimo tako, da 1-2 prgišči cvetov skuhamo v 1/ 2 litra vode 3-5 minut. Dobro odcejene cvetove položimo še tople na trebuh. Potem 2 žlici cvetov skuhamo v 1/4 litra vina. Vino pogrejemo, odstavimo, dodamo ognjič, pogrejemo, a ne zavremo, odcedimo in še toplo vino pijemo v majhnih požirkih.

Ognjičevo vino naj bi zaleglo tudi pri blažjih zastrupitvah s hrano. Vino segrejemo, vanj damo ognjič in segrejemo do vrelišča. Precedimo, mlačno tekočino pijemo po požirkih. To ponavadi povzroči silovito bruhanje, na ta način se strup izloči.

Sveta Hildegarda svetuje pri luščenju lasišča in prhljaj, da naj stolče svinjsko mast skupaj z ognjičem in si s tem mazilom večkrat namaže glavo. Priporoča surovo svinjsko mast, ognjič pa natrgati tik pred polno luno, ko ima največ soka.

OPOZORILO: Pri notranji uporabi se je dobro posvetovati z zdravnikom. Zdravilnega ognjiča ne smemo zamenjati s francoskim ognjičem ali razprostrto žametnico ali tagetesom (Tageres patula) in drugim sorodnim vrsta tagetesa, ki ga uporabljajo za insekticid ter za uničevanje plevela. Ognjiča ne uživamo, če smo noseči ali dojimo.

Vir: Naravna zdravila, MK; 2007

Pukownik, Peter: Almanah letnih časov (zbirka Sveta Hildegarda)

dr. Katja Galle-Toplak: zdravilne rastline na Slovenskem

Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Karin Greiner, Angelika Weber: 300 vprašanj o zeliščih, Založba narava, 2009

Ni komentarjev:

Objavite komentar