Fosil

Fosil

27. oktober 2008

OLJKA (Olea europea)

Druga imena: navadna oljka, maslina, oljčje, oljika

Družina: oljkovke
Učinkovine: olje, beljakovine, ogljikovi hidrati, minerali, vitamin A, čreslovine, grenčine, glikozid.

Zdravilni učinki: Olje in listi oljke so odvajalo in učinkovito znižujejo visok krvni tlak (potrjeno z raziskavami), širijo koronarne žile, urejajo srčni utrip, znižujejo raven krvnega sladkorja, pospešujejo izločanje vode iz telesa. Izvleček lahko uporabljamo pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2, kar so potrdili z raziskavami. Plodovi so izredno mastni, a pomagajo pri zmanjševanju telesne teže. Enako velja za avokado. V olivnem olju je vitamin E, vitamin mladosti, ki najbolje vpliva na ščitnico. Olive in olivno olje krepi srce, blažijo vneten bolečine, pomagajo hujšati, delujejo pomlajevalno, krepijo imunski sistem in varujejo vse žleze. Olivno olje ( hladno stiskano) je priporočljivo v vsakdanji prehrani, za masažo telesa in lasišča. Poživlja jetra in tako pomaga razstrupljati telo.

Oljka je drevo Mediterana in pravijo, da prva rastlina zabeležena v zgodovini človeštva. Olivno olje je neprecenljivo v kulinariki in zdravilstvu. Zaradi nenasičenih maščobnih kislin je odlično živilo, vendar to velja le za hladno stiskano olje. To ima intenzivno zelenkasto barvo. Pri zaprtju se olivno olje uporablja kot klistir. Uporabimo 100 g nekoliko segretega olja.

Uporabljali so ga tudi pri pikih za blaženje srbenja in bolečin. Dve žlički olja zmešamo z jajčnim beljakom in s tem namazati mesto pika.

Iz oljčnih listov delajo pripravek za nižanje krvnega tlaka in sladkorja v krvi. Na 1/4 litra vrele vode 20 listov oljk. Pustimo stati 10 minut, pijemo mlačno zjutraj na prazen želodec. Še receptura iz posušenih oljčnih listov, ki jih zdrobimo 20 do 30 g in namočimo čez noč v mrzlo vodo. Zjutraj jih zavremo, odstavimo in pustimo stati še 20 minut. Pijemo čez dan med obroki. pripravek tako kot prvi znižuje krvni tlak in sladkor. Včasih so s čajem zdravili tudi mrzlice, ko še niso poznali kinina. 60 g sveže zrezanih listov so stresli v vrelo vodo in počakali pol ure, da se čaj shladi, odcedili, pili čez cel dan po manjše količine.

Pri blagih oblikah visokega krvnega tlaka in blagi sladkorni tipa 2, kjer bolnik še ni odvisen od inzulina pripravimo poparek: 20 posušenih listov damo v 300 ml vode, zavremo, kuhamo 30 sekund in namakamo 10 minut. Precedimo, pijemo vsaj 3 skodelice na dan med posameznimi obroki.

Kapsule (50 mg Suhega izvlečka). 3 krat na dan vzamemo med jedjo 1-2 kapsuli z velikim kozarcem vode.

Tablete (500 mg): 1 tableto dnevno vzamemo s hrano.

Kura za čiščenje organizma jeter in žolča: 3-21 dnevna kura. Po potrebi jo ponovimo čez 6 mesecev. Prvi teden pred dieto jemo normalno, le med obroki pijemo sveže stisnjen jabolčni sok ali jabolčni kis. 7 dan zjutraj spijemo dovajalno sredstvo ( Glauberjeva sol v 200 ml vroče vode, Donat, ricinusovo olje, odvajalni čaj). Čez dve uri ponovno spijemo odvajalno sredstvo. Za obroke jemo samo grenivke ali pijemo njihov sok ali druge citruse. Pred spanjem spijemo eno veliko jedilno žlico toplega olivnega olja z majhnim kozarcem grenivkinega soka ali pa 1/2 skodelice limoninega soka. Gremo v posteljo in ležemo na desno stran s skrčenim desnim kolenom. Tako ležimo 30 minut. Včasih nastopi v želodcu slabost, ki hitro mine. V redkih primerih izzove bruhanje. Veliko ljudi po kuri izloči žolčne kamne v blatu, če sploh so jih prej mučile bolečine v hrbtu, slabostmi itd. So od rahlo zelene do temno zelene barve, različnih oblik in velikosti, želatinstega videza. Če jih je bilo v izločkih veliko, kuro ponovite po 2 tednih. Kot mini kuro lahko izvedemo kuro, dolgo samo 3 dni. Vsak dan zjutraj (2x) in zvečer (1x) uporabimo 1 jedilno žlico limoninega soka in 1 jedilno žlico olivnega olja. Drugače pijemo sokove in jemo sadje tako kot pri dolgi kuri dr. Marka Backerja.

Vir: Naravna zdravila, MK, 2007
Irena Andrini: Najboljši recepti za presne jedi, 2000.

Ni komentarjev:

Objavite komentar