Fosil

Fosil

28. oktober 2008

SLADKI KOREN, golostebelni ( Glycyrrhiza glabra)

Druga imena: likvircija, sladčica, sladič, sladka koreninica, sladki les, sladkirica, sladkorca, golostebelni sladki koren,
Značaj: zelo sladek, nevtralen, vlažen.
Družina: Metuljnice
Učinkovine: glicirizin, saponini, glikozidi, smola, eterično olje
Droga: korenina, korenike

Zdravilni učinki: Proti kašlju in gripi, pri želodčnih in črevesnih težavah, hripavosti, pri duševnih boleznih, saj uravnoveša delovanje živčevja. Vpliva na žele z notranjim izločanjem, zdravi Addisonovo bolezen. Pomaga tudi pri razjedah, koliki, varuje jeterne celice, uničuje proste radikale. Spodbuja delovanje nadledvičnih žlez, kar pomaga pri stresu in izčrpanosti. Vzpodbuja nastajanje hormona aldosterona, ki povzroča zastajanje vode in natrija, hkrati pa pospešuje izločanje kalija, zato lahko pride pri jemanju velikih odmerkov do nezaželenih stranskih učinkov pri ljudeh, ki imajo težave s srcem in jetri. Znižuje holesterol v krvi, blaži vnetje želodčne sluznice, hladi, lajša izkašljevanje.

V naravi je redka rastlina. Za zdravilne namene nabiramo tri leta stare korenine. Pospešuje izločanje urina, blaži kašelj, pospešuje prebavo, je odlično sredstvo proti ranam na želodcu in dvanajstniku, čisti kri. Najdemo ga v različnih čajnih mešanicah, s prej navedenim učinkovanjem, saj skupaj z drugimi rastlinami učinkuje bolje kot sam. Korenino je pred uporabo priporočljivo obeliti, ker njena skorja nekoliko greni. Korenini nastrgamo za skodelico prelivka potrebujemo eno žličko korenine. Pustimo stati 15 minut.

Vino iz sladkega korena: Kose korenine, ki smo jo nabrali jeseni tik pred mlajem ali ob njem, kuhamo nekaj časa v vinu in prevretek še topel popijemo.

OPOZORILO: V prevelikih količinah povzroča omotico. Rastlina še ni dovolj dobro raziskana vrsta, čeprav je poznana že iz antike. Odsvetuje se tistim, ki imajo visok krvni tlak in nosečnicam. Izogibajmo se sočasnemu uživanju gaziranim pijačam, pivu in ostalim ostrim začimbam ter mastni hrani. Tudi ni priporočljivo daljše jemanje pripravkov. Če uživamo sladki koren, omejimo uporabo soli, uživajmo ga najdlje 4-6 tednov skupaj. Največji dnevni odmerek glicirizina je 100 mg dnevno. Sladki koren ni primeren za jetrne bolnike in tiste, ki uživajo zdravila z digoksinom.

Rastline ne zamenjujmo s sladko kreninico (Polypodium vulgare L.), ki ima še druga ljudska imena: medovna praprot, sladič, sladka praprot in sladki koren. Raste v listnatih gozdovih, je bolj pogosta, uporablja se za enake namene kot sladki koren v ljudskem zdravilstvu.

Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Viri:David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Peter Pukownik: Almanah letnih časov (Zbirka sveta Hildegarda)
Naravna zdravila, MK; 2007
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar