Fosil

Fosil

17. november 2008

DOB IN GRADEN

Druga imena za dob: gnilec, drobljak, nižinski hrast, ličnik, pisanec

Druga imena za graden: črepinjak, dob, gradnik, zimski hrats, hrstika, rebrščak.
Družina: bukovke
Droga: lubje in želodi
Učinkovine: čreslovine, grenčine, sladkor, škrob, beljakovine, maščobe
Zdravilne lastnosti: proti kroničnim kožnim boleznim, lišajem, izpuščajih. Nedavni poskusi so pokazali, da čreslovine omejujejo poškodbo tkiva pri ljudeh z revmatičnimi boleznimi. To odkritje napoveduje novo področje uporabe hrastovega lubja v zdravilne namene. Čaj iz lubja se uporablja pri vnetjih želodčne in črevesne sluznice, želodčnih in črevesnih čirih in katarjih., ustavlja kri (zdravi hemoroide), zavira drisko, ki je posledica zastrupitve npr. s strupenimi gobami in jesenskim podleskom. Čaj se priporoča pri kroničnih vnetjih ledvic, pri zlatenici in nabreklih jetrih. Čaj pripravimo tako, da samo 1-2 žlički lubja mladih vej v 2,5 dl hladne vode, zavremo in kuhamo 3-5 minut ter precedimo. Grgranje prevretka zdravi okužbe ustne votline in žrela, obkladki pomagajo pri vnetih očeh, oteklinah, ekcemih in okuženih golenskih razjedah.

Dob in graden sta v Sloveniji najbolj razširjeni vrsti hrasta. V zdravilne namene uporabljamo le lubje mladih vej in debel, ki še ni razpokano. Dve čajni žlički prelijemo z 1/4 litra vode, pustimo namočeno in potem prekuhamo. Uporabljamo zunanje za kožne bolezni, notranje pa za grgranje pri vnetjih ustne votline, žrelnice, poškodbah dlesni. Čaj pijemo pri akutnih črevesnih in želodčnih vnetjih, pri ledvičnih vnetjih, pri otekanju jeter in zlatenici. Kot klistir je čaj uporaben pri hemoroidih in belem toku.

OPOZORILO: Pripravke iz lubja za notranjo uporabo lahko uživamo najdlje 4 tedne zapored. Hrastove kopeli ne uporabljamo pri porezani, poškodovani koži zaradi dermatitisa, pri nalezljivih boleznih ali vročini. Kopel s hrastovim lubjem ne sme priti v stik z očmi.

Naravna zdravila, MK;2007
Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Dob_(drevo)

Ni komentarjev:

Objavite komentar