Fosil

Fosil

27. november 2008

INGVER (Zingiber officinale)

Družina: igverjevke
Značaj: prekoč, vroč, suh
Učinkovine: borneol, citral in druga eterična olja, gingerol, grenčine, fenoli, alkaloidi, sluz.
Zdravilne lastnosti: Spodbuja obtočila, sprošča periferno živčevje, povzroča znojenje, lajša izkašljevanje, preprečuje bruhanje, odpravlja krče in vetrove, razkužuje. Površinsko povečuje dotok krvi v določen del telesa.
Pradomovina ingverja je jugovzhodna Azija. Pri nas ingver uspeva le kot sobna rastlina. V zdravilne namene se uporablja korenina proti želodčnim težavam. Bolj ga poznamo kot začimbo, ki je zelo cenjena v azijski kuhinji za začinjanje perutnine, morskih sadežev, sladic in zelenjave. Ingver je med začimbami, ki jih je človek spoznal med prvimi. Velik del pridelka ingverja predelajo v brezalkoholno ingverjevo pivo, ki je zelo priljubljeno v Angliji in ZDA.

V zdravilne namene ga uporabljamo za:
Pospešuje tek in prebavo, pomaga proti želodčnim razjedam. Zmanjšuje občutek sitosti in napihnjenosti, pospešuje izločanje urina in sluzi. Znan je tudi kot antioksidant in razstrupljevalec telesa. Poživlja krvni obtok, kar pomaga tistim, ki imajo mrzle roke in noge, proti pljučnim okužbam, proti potovalni slabosti, pospešuje znojenje, znižuje holesterol v krvi, preprečuje morsko bolezen, blaži vnetja, krepi sluznice in čisti dihalne poti, pomaga odpravljati zamaške sluzi v sinusih, spodbuja izkašljevanje. Za ta namen ga pripravimo kot poparek in pustimo 15 minut mirovati. Razkužuje prebavila, a ker je zelo močan, jih lahko, če ga jemljemo v prevelikih količinah nadraži. Zlato pravilo se glasi, da ga uživamo redno po malem. Iz ingverja pripravljamo poparek, tinkturo, prašek, tablete proti potovalni slabosti, lahko pa ga uživamo svežega. Preprečuje nastajanje krvnih strdkov, pomaga pri težavah z ožiljem, preprečuje nastanek arterioskleroze in srčnih bolezni. Olju za masažo primešamo olje ingverja pri revmatizmu in bolečinah v mišicah.

Kitajci posušeno korenino uporabljajo za ogrevanje in spodbujanje želodca in pljuč ter kot učinkovito sredstvo za obnavljanje janga,

Preprečuje ali zmanjšuje simptome slabosti pri potovanjih z ladjo, avtom ali letalom; nanaša se predvsem na slabost, pa tudi na glavobol, hladno potenje, bruhanje, vrtoglavico, pretirano slinjenje. Pri tem ingver nima nezaželenih učinkov, kot so npr. zaspanost, ki se pojavlja pri jemanju farmacevtskih kemijskih proizvodov (antihistaminiki ipd.).
deluje proti driski. Preventivno deluje proti nalezljivim boleznim, ker je antiseptik (uničuje mikroorganizme). Olajšuje prebavo (spodbuja peristaltiko in izločanje želodčnega soka), deluje proti napenjanju (pospešuje izločanje plinov) in pomirja želodčne in črevesne krče.

Deluje protivnetno, kar se nanaša na številne bolezni, med drugim na revmatični artritis, ko zmanjšuje bolečine, otekline in jutranjo zaskočenost in povečuje gibljivost zglobov.
deluje kot stimulans in tonik. Pri rednem jemanju zmanjšuje kronično utrujenost, izboljšuje spomin, zaradi stimulativnega delovanja pa ga ne smemo jemati zvečer, pred spanjem, saj lahko povzroči nespečnost. Deluje tudi kot blagi afrodiziak.

Deluje kot antikoagulant, tj. preprečuje zgoščevanje krvi in pojavljanje trombov (kot česen in čebula). Ugodno deluje na delovanje jeter in zmanjšuje holesterol. Pomaga pri migrenah in drugih vrstah glavobolov. Prav tako ingver znižuje povečano telesno temperaturo (antipiretik.
deluje tudi kot antioksidant, tj. proti škodljivega delovanja prostih radikalov, torej med drugim deluje tudi proti raku in arteriosklerozi.

Dodajajo ga v ustne vode za odpravo slabega zadaha iz ust.

Lahko ga uporabimo kot za:
  • svež (doza okoli 10 g tanko narezanih in nasekljanih lističev, 1-2 krat dnevno)

  • sušen v prahu (doza okoli 2 g, 1-2 krat dnevno)

  • eterično olje (doza 1-3 kapljice z malo medu ali na kocki sladkorja, 1-3 krat dnevno)
    tinkturo (doza 10-20 kapljic, pred jedjo)

  • kandiran ingver v obliki bombonov
  • pri revmatičnih ali podobnih bolečinah- zunanja uporaba z vtiranjem ali mazanjem, tinkturo ali eterično olje, 2-3 krat dnevno, v trajanju 15 dni, pa čeprav bolečine prenehajo v 2-3 dneh

  • ingver vsebuje prehransko dopolnilo Vital AB za krvno skupino AB in Vital A zs krvno skupino A .
Sveta Hildegarda odsvetuje redno vsakodnevno uporabo. Ingver tudi ni primeren za vse ljudi. Pripisala mu je celo, da ima med rastlinami tako vlogo kot svinjina med mesom. Uporabljali naj bi ga predvsem suhi in oslabeli ljudje v juhah in kruhu.
Sorodna vrsta ingverju so korenike galganta in velikega galganta ( Alpina officinarum, alipna galganta ali langus galganta) so podobne ingverjevim tako po obliki kot po pekočem okusu, le da so tanjše. Uporabne so enako kot ingver, semena pa podobno kot kardamom. Galgant je zelo cenila pri zdravljenju sv. Hildegarda.

V kulinariki se ingver odlično poda bučni ali korenčkovi juhi.

OPOZORILO: Prevelik odmerek lahko povzroči zaspanost in želodčne motnje. Večje količine niso priporočljive pri vznemirjenem in že spodbujenem želodcu pri želodčnem čiru. Ingverja ne uporabljate hkrati z zdravili za redčenje krvi. Odsvetujejo ga v zgodnji nosečnosti, čeprav manjši odmerki za preprečevanje jutranje slabosti praviloma niso škodljivi.
Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Ingver
Naravna zdravila, MK; 2007
Reinhard Schiller: O zdravem prehranjevanju (zbirka Sveta Hildegarda)
Dario Cortese: Zelenjava: druga moč naravne hrane
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar