Fosil

Fosil

18. november 2008

JASTREBINA, NAVADNA (Galega officinallis)

Druga imena: neznano
Družina: metuljnice
Učinkovine: galegin, saponin,čreslovine, grenčina, sladkor, eterično olje
Zdravilne lastnosti: proti sladkorni bolezni, pospešuje znojenje in izločanje urina. Jastrebina koristi pri sladkorni bolezni tipa 2, saj vsebuje veliko kroma, ki povečuje sposobnost telesa za absorpcijo glukoze. Kljub temu ne opustimo predpisanega zdravljenja. Alkaloid galegin zmanjšuje vsebnost sladkorja v krvi, zmanjšuje tek in pomaga pri hujšanju.

Čaj iz listov deluje na zgoraj našteti reči. S čajem si občutno olajšamo težave, ki jih prinaša starostna sladkorna bolezen. V okviru običajnih odmerkov inzulina, si lahko pripravimo naslednjo čajno mešanico: V enakem razmerju zmešamo liste in semena jastrebine, lupine posušenega zelenega fižola, listov borovnice in poprove mete. Namesto mete lahko dodamo cvet ali korenino regrata. Vzamemo eno jedilno žlico mešanice na 1/4 litra vode. Pijemo lahko po 2-3 skodelice na dan.

Povečuje tudi izločanje mleka pri doječih materah, vendar zaradi neraziskanosti učinkov, je varneje, če se med dojenjem in nosečnostjo pripravkom iz jastrebine izogibate. Morda vzpodbuja tudi razvoj mlečnih žlez.


OPOZORILO: Veliki odmerki so lahko strupeni, zato jemljimo pripravke le po posvetu z zdravnikom. Držimo se predpisanih odmerkov. Pri sočasnem jemanju še drugih zdravil se posvetujte z zdravnikom. Preveliki odmerki lahko nevarno znižajo sladkor v krvi.

Vir: David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Vir:http://fk.uni-mb.si/fotogalerije/gallery22/gallery22/slika15.htm
Naravna zdravila, MK ;2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar