Fosil

Fosil

18. november 2008

REPINEC, NAVADNI (Arctium lappa, A.minus, A.tomentosum)

Druga imena:kancelj, klošč, lepenj, lepir, podbev, ovčji prijatelj, reginec, starec, torika, prpetek, gozdni repinec.
Družina: nebinovke/košarice
Značaj: korenine/listi: hladni,s ušijo, grenijo, korenina je malce sladka. Semena: mrzla, pekoča, grenka.
Droga: korenina 2. letne rastline, seme, listi
Učinkovine: korenine/listi: inulin, sluz, hlapno olje, organske kisline, glikozidi, flavoni, tanini, smola, alkaloidi, eterično olje. Seme: maščobn ekilsine, vitamina A in B2.
Zdravilne lastnosti: zdravljenje prhljaja, ekceme, lišaje, glivice, afte, proti sladkorni bolezni, proti luskavici, drugim kožnim boleznim, turom, čaj zdravi in čisti kri, čaj iz listov je dober proti revmi, protinu, prebavnim motnjam itd. Ima blag razstrupljevalni učinek in spodbuja telo, da odvaja odvečene snovi skozi limfne kanale, prebavni in sečni sistem. Zato se ga uporablja pri kroničnih vnetjih kože in bolečih stanjih sklepov ( revmantizem).
Prhljaj zdravimo z oljem repinca, ki ga pripravimo kot izvleček tako, da v olivno olje namočimo posušene in na koške narezano korenino. Lasišče masiramo vsak dan. Olje pomaga tudi pri ekcemih. Čaj pripravljamo iz 2 zvrhanih čajnih žličk droge in 1/4 skodelice vroče vode pomaga pri težavah z jetri in žolčem. Čaj zunanje uporabljamo za izpiranje ali kot dodatek pri kopelih proti aknam, kožnih nečistočah, glivičnih obolenjih nog in lišajih. Odličen je za grgranje pri infekcijah v ustih, aftah in vnetju dlesni. Čaj iz korenin pomaga pri mastni koži, aknah, ognojkih, razstruplja telo. Poskusi so dokazali, da pripravki iz korenin učinkujejo na glivice, in bakterije in znižujejo raven krvnega sladkorja in tako pomagajo proti sladkorni bolezni.

Semena se v ljudski medicini uporabljajo proti ledvičnim kamnom in kamnom v mehurju. V ta namen si pripravimo čaj iz čajne žličke zmečkanih semen prelitih z 1/4 litra vrele vode.

Dr. Janez Kromar proti sladkorni bolezni priporoča čaj iz dveh ščepcev narezane in posušene korenine repinca namakamo čez noč v skodelici mrzle vode. Zjutraj izvleček odcedimo v skodelico , usedlino pa ponovno poparimo z enako količino vrele vode. Ko se ohladi, zlijemo skupaj obe tekočini (tiste, v kateri se je korenina namakal čez noč in tisto, ki smo jo vrelo ponovno prelili čez korenino). Zvarek pijemo čez dan po požirkih.
Še posebej se priporoča sladkornim bolnikom, da korenino uporabljajo kot prikuho v kulinariki.

Na Japonskem in v Koreji uživajo repinec kot zelenjavo. Poskusite lahko mlade liste, kijih ostrgate s stebla in jih skuhajte kot kuhate zeleno. Surovo korenino lahko jemo v solati ali jo popražimo kot npr. korenje.

OPOZORILO: Pripravkov naj ne uživajo otroci mlajši od 15 let, če dojite ter nosečnice.
VIR: Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar