Fosil

Fosil

28. november 2008

KREBULJICA, PRAVA (Anthriscus cerefolium)

Druga imena: češlika, krebulca, krebulica, krvelj.
Družina: kobulnice
Učinkovine: eterično olje, glikozid, grenčina
Uporabni deli: listi, stebla
Zdravilne lastnosti: proti ledvičnim kamnom in kamnom v mehurju, za čiščenje krvi, proti vodenici.


Krebuljica je tudi začimba za zelene omake in mesne juhe. V prvi vrsti pa je zdravilna rastlina. Iz 2 žličk cvetoče zeli ali 1 žličke plodov pripravljamo čaj, ki ju prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo mirovati 5 minut. Čaj pospešuje izločanje urina. Svež sok pomaga proti ekcemom, skorbutu in skrofulozi. Ljudsko zdravilstvo priporoča sok krebuljice proti rakastim tvorbam (predvsem raku na prsih) Pripisujejo ji : antiseptično, čistilno, znojilno, krepilno delovanje, pospešuje prebavo, zbuja tek, proti vetrovom, odvaja vodo, pomirja in krepi živce, pospešuje celjenje ran, čisti kri.

Krebuljica je klasično zelišče francoske kuhinje in je zelo podobna peteršilju, od katerega se loči po malce manjših in svetlejših listih, njen okus pa je bolj sladkast in je nagnjen bolj k janežu.

Izvira iz južne Rusije in s Kavkaza, v zahodno Evropo pa so jo prinesli že v rimskih časih. Krebuljica ni primerna za dolgo shranjevanje, zato sveže pri nas skoraj ni mogoče kupiti. Brez težav pa krebuljico vzgojimo doma na vrtu iz semen, režemo jo lahko že nekaj tednov po sejanju in bolj pogosto to počnemo, bolje je, ker ima zelo kratko življenjsko dobo, saj po cvetenju ni več primerna za kuhinjsko uporabo – z odstranjevanjem zunanjih listov pa spodbujamo rast mladih listov v sredini rastline. Najbolje jo je trgati tik pred uporabo, drugače pa se kak dan ali dva ohrani v plastični vrečki ter v hladilniku. Dobro prenaša zamrzovanje, medtem ko posušena izgubi skoraj ves vonj in okus in je ni vredno kupovati. V kuhinji uporabljamo mlade liste in stebla, ki so prav tako aromatična kot listi. Liste uporabljamo presne ali pa jih v jed dodamo čisto na koncu kuhanja. Krebuljičini listi so lepi za okras, presne dodajamo solatam, z drobno sesekljanimi potresemo sendviče, jajčne jedi, zelenjavne juhe, ribe in kuhan krompir, krompirjevim in msetanovim juham, dodajamo jih tudi majonezi in mnogim klasičnim omakam. Kuhana pa izboljša okus drugih zelišč, vendar jo dodajamo ob koncu kuhanja, ker se med kuhanjem njen okus hitro razblini. Dodajamo jo tuid zeliščenmu maslu in skuti.

Krompirjeva juha s krebuljico
Sestavine: Za 4 osebe potrebujemo: 10 dag pora, 40 dag krompirja, 1,2 l mesne juhe ali vode, 2 žlici olja, 1 žlico moke, 4 žlice drobno sesekljane sveže krebuljice, 1 dl sladke smetane, sol in sveže mlet poper.

Postopek:Na olju prepražite očiščen in na kolobarje narezan por ter na kocke narezan očiščen krompir. Pomokajte, zalijte z juho, začinite s soljo in poprom ter kuhajte, da se por in krompir zmehčata. Dodajte drobno sesekljano krebuljico, zalijte še s sladko smetano, dobro prevrite in postrezite.

Tunin file s krebuljičnim pestom
Sestavine:
za 4 osebe potrebujemo: 1 kg tuninega fileja, olje, 15 dag sveže krebuljice, 3 žlice pinjol ali orehov, ekstra deviško oljčno olje, 3 žlice parmezana, sol in sveže mlet poper.
Postopek: Tunin file narežite na rezine, solite in jih z obeh strani specite na vročem olju. Medtem v električnem mešalniku (ali možnarju) zmeljite pinjole, krebuljico, nariban parmezan in prilivajte toliko ekstra deviškega oljčnega olja, da dobite gladko, kremasto omako. Po okusu jo solite in popoprajte ter jo prelijte preko pečenih rezin tune in postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

Brancinov file na špargljih s krebuljico
Sestavine za 4 osebe potrebujemo: 1 kg brancinovih filejev, 50 dag poljubnih špargljev, 1 manjšo čebulo, 5 žlic oljčnega olja, 1 dl belega vina, 1 dl sladke smetane, 2 žlici sveže sesekljane krebuljice in sol.
Postopek: Brancinove fileje razdelite na več delov in jih opecite na oljčnem olju. Preložite jih na krožnik in na preostalem olju prepražite sesekljano čebulo skupaj z očiščenimi in na kose narezanimi šparglji. Zalijte z vinom in sladko smetano ter dušite do mehkega. V omako vrnite rezine brancina in krebuljico ter vse skupaj prevrite. Na krožnik najprej naložite šparglje v omaki in nanjo rezine fileja ter postrezite s pire krompirjem ali rižem.

Izboljšuje okus ribam, školjkam, kremnim juham, omletam, umešanim jajcem, maslenim omakam, glazirani zelenjavi kot je korenje, dimljenim ribam in zelenim solatam.

Krebuljico lahko na vrtu uporabite kot pat za polže slinarje, ker jih odvrne od drugih zelenjavnih pridelkov.

Vir:http://www.gorenjskiglas.si/novice/nasveti/index.php?action=clanek&id=24656
Elizabeth Lambert Ortiz: Enciklopedija zelišč, začimb in dišav
Nadja Nussdorfer: V kraljestvu začimb
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar