Fosil

Fosil

29. november 2008

KUTINA ( Cydonia oblonga)

Druga imena: dunja, kutna, kutnja
Družina: rožnice
Učinkovine: sluz, čreslovine, mastno olje, pentosan, pektin
Zdravilne lastnosti: sredstvo proti kašlju, pomaga pri preležaninah, vneti koži dojenčkov, opeklinah, razpokanih ustnicah, vnetih očeh, prsnih bradavicah ter pri hemoroidih.
Plodovi rastejo na drevesastem ali grmičastem steblu z gladkim lubjem rjave barve. Podobni so jabolkom, včasih pa tudi hruškam. Domovina kutine je severna Perzija od koder se je preko Grčije razširila v Italijo in od tod tudi k nam. Kutina cveti konec maja in junija, zori šele v oktobru, dozori pa v kleti v decembru. V plodovih je veliko pektina, sluzi, amigdalina, emulzina, fosforne kisline, vitamina C, ki so važni pri ohranjanju zdravja zlasti v času prehladov in ob črevesnih obolenjih.

Kutina ima trde plodove, ki jih je možno uživati samo v želejih, kompotih ali marmeladah. Včasih so jih polagali v omare zaradi izrazitega prijetnega vonja. V zdravilstvu se uporabljajo pečke, ki vsebujejo veliko sluzi (cca 22%). Pečke namočimo v mrzlo vodo, da dobimo kutinovo sluz. Danes jo dobimo tudi v lekarnah (Mucilago seminum cydoniorum). Kutinova sluz zdravi notranja vnetja ustne in žrelne votline ter bronhije. Semena navadne kutine uporabljamo tuid pri zapeki. Pomagajo tudi vnetju želodčne sluznice in črevesnemu katarju.

Kuhani plodovi vsebujejo veliko pektina in so učinkoviti pri boleznih črevesja, pospešujejo pa tudi menstruacijo.
Sveta Hildegarda svetuje kutine pri protinu, pri izločanju preveč sline ter revmatikom. Učinkovite naj bi bile tudi pri Parkinsonovi bolezni. Kutina telo razstruplja, skrbi za ravnovesje v telesu in posrka strupe v črevesju. Kutine uživamo v kompotu, v marmeladah, želejih, krhlje lahko posušimo v pečici. Popečene ali kuhane rezine lahko celo neposredno polagamo na rano skupaj z zdravilnimi zelišči kot je rman.

OPOZORILO: Preventivno naj se kutine izogibajo nosečnice.

Jürgen Saupe: Naravni zdravnik
Peter Pukownik: Almanah letnih časov (zbirka Sveta Hildegarda)
David Hoffmann: Zelišča : celostno zdravljenje

Ni komentarjev:

Objavite komentar