Fosil

Fosil

29. november 2008

PAPRIKA ( Capsicum annuum)


Druga imena: španski poper, turški poper
Družina: razhudnikovke
Učinkovine: alkaloid kapsaicin, eterično olje, karotinoidi, vitamini, predvsem C.
Zdravilne lastnosti: proti pomanjkanju teka, krvavitvah maternice, deluje proti napihnjenosti, sluzi v želodcu, vrenju v črevesju, zato jo dodajamo jedem surovo ali posušeno. Paprika vsebuje tudi do 8 krat več C vitamina kot limone. Flavonoidi skupaj s C vitaminom so ključnega pomena za zdravo ožilje, posebno kapilare. Paprika uravnava krvni tlak, razkraja krvne strdke, razbremenjuje srce. Je antioksidant. Učinkuje razkuževalno, razstrupljevalno, spodbuja naravno odpornost telesa. Uravnava presnovo, pospešuje odvajanje vode, čisti sečila. Čisti in krepi sluznice, pomaga izločiti nezdrave sluzi in spodbuja izkašljevanje. Spodbuja prebavo maščob, znižuje holesterol, pospešuje srčni utrip in potenje. , Vse naštete lastnosti veljajo za sladek in pekoče paprike.

Paprika je bolj znana kot zelenjava. Med različnimi ostrimi in sladkimi vrstami po zdravilnih učinkovinah ni dosti razlike. Meso paprike in semena vsebujejo učinkovine, ki dražijo kožo. Medicina priporoča papriko za pospeševanje prebave, proti pomanjkanju teka, slabokrvnosti. Pekoča paprika deluje kot učinkovito sistemsko poživilo. Uravnava krvni obtok, ker krepi in ureja delovanje srca, arterij, kapilar in živcev. Plodove paprike uporabljam pri prebavnih motnjah, napenjanju, koliki, šibki prekrvavljenosti, zaradi katere imamo hladne noge in roke, Pomagajo proti izčrpanosti in varujejo pred prehladom. Zunanje nam je v pomoč pri revmatičnih obolenjih. Z mazilom v zmernih količinah zdravimo ozebline, če koža ni preveč poškodovana. Pri vnetem grlu grgramo pripravke,ki smo jim dodali papriko v prahu in miro.

Tinkturo uporabljamo proti revmatičnim obolenjem, protinu, proti krvavitvam maternice v klimakteriju, proti hemoroidom.

V kulinariki je paprika kot začimba je ostra, pol ostra ali mila (sladka), pripravljena iz mletih plodov paprike (Capsicum annuum). Beseda paprika je preko madžarščine izposojena iz srbščine, kjer »paprena« pomeni »pekoča«, ta beseda pa izvira iz srbskega papar (poper), izposojenega iz latinskega piper kot izraza za poper. Španska kuhinja se je prva srečala s papriko. Prodajali so jo kot španski poper.

V madžarski kuhinji je paprika postala popularna predvsem med Napoleonovimi vojnami, ko ostale začimbe zaradi pomorske blokade niso bile dostopne. Po papriki je znam predvsem golaž in razne vrste salam.

V francosko kuhinjo jo je vpeljal kuhar Georges Auguste Escoffier. Mleto papriko si je priskrbel iz Madžarske in s to madžarsko začimbo požel mednarodno občudovanje. Znana sta bila njegova piščanec s papriko in madžarski golaž.

Pri kuhanju jo uporabljamo zelo široko, na primer za: dušeno meso (golaž, segedinski golaž)
pikantne juhe (golaževa, paradižnikova) , paprikaš, slane jedi s sirom in skuto (na primer liptovski sir) prikuhe iz zelenjavne paprike in paradižnika krompirjev in gobov golaž.
Uživamo jo tudi surovo v solati, največkrat v kombinaciji s paradižnikom in čebulo, vloženo, pečeno na žaru, kot okras in prilogo v sendvičih itd...
OPOZORILO: v večjih količinah jekapsaicin hitro nadraži prebavila, ledvica, in mehur.
Jürgen Saupe: Naravni zdravnik
David Hoffmann: Zelišča:celostno zdravljenje
David Cortese: Zelenjava: druga moč naravne hrane

Ni komentarjev:

Objavite komentar