Fosil

Fosil

1. november 2008

LUČNIK, VELECVETNI (Verbascum densiflorum/thapsiforme

Druga imena: papeževa sveča
Družina: črnobinovke
Značaj: nekoliko sladek, hladen, vlažen
Učinkovine: etrično olje, sluzi, sladkor, maščoba, saponin
Zdravilne lastnosti: proti kašlju in pljučnim boleznim, saj olajšuje izkašljevanje, za zdravljenje ran, deluje protivnetno, lajša bolečine pri protinu. Deluje blago diuretično, stiska in krči tkivo, celi rane.
Za zdravilne namene nabiramo samo odprte cvetove od julija do začetka septembra takoj, ko izgine rosa. Posušimo na največ 45 stopinjah, ker cvetovi drugače počrnijo in izgubijo zdravilno moč. Za zdravljenje ran uporabljamo mazilo, kamor pomešamo posušene cvetove lučnika in regrata z raztopljeno svinjsko mastjo. Lučnik uporabljamo kot dodatek h kopelim za zdravljenje hemoroidov in srbečih aftnih vnetij. Lučnikovo olje pripravimo tako, da stresemo cvetove v olivno olje in pustimo na soncu približno mesec dni. Uporabljamo ga za vtiranje ob kašlju, bronhialnem katarju, zbadanju v pljučih. Prevretek iz lučnikovih cvetov je diuretik, ki pospešuje tudi znojenje. Tinkturo pripravimo tako, da na liter žganja damo pest posušenih lučnikovih cvetov. Po približno tednu dni precedimo. Izvleček se uporablja pri protinu, revmi, prsni koš pri boleznih dihal.
Lučnik je odličen v mešanici zeli za glas oz.proti hripavosti. Vzamemo en del komarčkove zeli, en del cvetov velecvetenega lučnika in en del listov velecvetnega lučnika sveže ali posušenih rastlin. Žlico zeliščne mešanice kuhamo v 1/4 litra vina3 do 4 minute na zmernem ognju. precedimo in postavimo na toplo. Vino pijemo pri izgubi glasu, hripavosti. V hudih primerih lahko vsako uro popijemo en kozarček, pri kroničnih pa 3-4 dnevno po pol skodelice. pomembno je, da je vino toplo, zato ga shranimo v termovki.

Vse vrste lučnikov so enako zdravilne, drobnocvetni lučnik npr. V olivno olje namočimo posušene rastline. Olje uporabljamo pri bolečinah v ušesih, hemoroidih. Raziskave so pokazale, da deluje tudi na viruse in zavira širjenje rakavih celic.
Cvetovi sproščajo vse vrste kašlja tako pri bronhitisu, astmi, tuberkulozi kot oslovskem kašlju. Zdravijo vnetja v grlu. Olje iz cvetov vlaži ran,e vnetja in blaži bolečine v ušesih. Nabirajo se posameznic cvetovi.
OPOZORILO: Nezaželeni učinki niso znani. Pripravkov ne jemljite med nosečnostjo in dojenjem.
Vir: Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar