Fosil

Fosil

1. november 2008

LIŠAJ, ISLANDSKI (Cetraria islandica L.)

Druga imena: bohinjski, gorjanski, gorski, grenki, planinski, pljučni mah, gorski lišaj, pljučnik, pljučnjak
Družina: lišaji
Učinkovine: sluzi, grenčine, cetrarna kislina, linhenin, vitamin B12, lišajev škrob, jod, kremenčeva kislina.
Zdravilne lastnosti: proti bronhialnim boleznim
Raste povsod po severni polobli in ne samo na Islandiji kot zavajajoče namiguje ime. Nabiramo ga od aprila do oktobra. Iz pesti droge in 1/2 litra vode pripravimo čaj tako, da drogo prelijemo z mrzlo vodo in zavremo. Pustimo 10 minut, odcedimo. Pijemo ga neoslajenega do 2 skodelici na dan. Čaj ima blažilen in pomirjevalen učinek, je idealen za zdravljenje prehladov, kašlja, hripavosti , zamašenih dihalnih poti, tuberkulozi, oslovskem kašlju, ošpicah, pri večjih izgubah krvi pri operacijah. Čaj deluje poživljajoče na želodčno sluznico, ledvice, mehur. Priporočajo ga pri mršavosti, oslabelosti, slabemu počutju. Uporabljamo ga tudi zunanje za obkladke in izpiranje pri ranah in aknah.

V ljudskem zdravilstvu se je islandski lišaj uporabljal pri mešanicah za dojenje, ker stimulira nastajanje mleka. Deluje tudi dokazano antibiotično in imuno-stimulativno. Zdravilo Isla-Moos ali Islandski lišaj je bilo prvo nemško zdravilo, ki je bilo standardizirano že leta 1864.

OPOZORILO: Preveliki odmerki in predolga uporaba lahko sproži razdraženost želodca in črevesja in motnje pri delovanju jeter.


Ni komentarjev:

Objavite komentar