Fosil

Fosil

28. november 2008

MAK, POLJSKI (Papaver rhoeas)

Druga imena: gospodičnica, križec, divji mak, prpelica, pumpala, purpelica, putpelica, roštalca
Družina: makovke
Uporabni deli: cvetni lisit, pri Kalifornijskem maku pa zračni deli.
Učinkovine: alkaloid rhoeadin, organske kisline, čreslovine
Zdravilne lastnosti: proti kašlju, znižuje krvni tlak, zmanjšuje možnost krčev, lajša bolečine, sprošča. Uporabljajo ga za zdravljenje nespečnosti, tesnobe, razburjenosti, stresa. Pri tem je bolj učinkovit kalifornijski ali uspavalni mak.

Cvetove poljskega maka nabiramo takoj, ko se oprejo (ne sredi polj, ki jih škropijo in gnojijo), iz njih pripravljamo sirup in čaj. Čaj pripravimo iz zvrhane žlice posušenih cvetnih listov, ki jih prelijemo s skodelico vroče vode. Po 10 minutah čaj precedimo, pijemo toplega, sladkanega z medom. Čaj pomaga tudi proti bolečinam v prsih, hripavosti in sluz v pljučih. Zaradi lepe barve cvetov cvetne liste dodajamo čajem in potpurijem. Sirup pripravimo za otroke po splošnem enostavnem postopku za sirupe.

Rastlina nima tako močnega učinka kot vrtni mak, iz katerega pridobivajo opij.

Makova semena niso narkotična in jih uporabljamo v kulinariki pri pecivu kot nadev, kruhu kot posip. V Indiji semena zmeljejo in z njim zgoščajo omake.

OPOZORILO: Vsebuje alkaloide morfin in narkotin, ki sta mamilo. Strupen je mleček.

Vir: Velika knjiga o zeliščih, MK , 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar