Fosil

Fosil

28. november 2008

METLA ( Sarothamnus scoparius/Cytisus scoparius)

Druga imena: navadna metla
Družina: metuljnice
Učinkovine: alkaloid spartein, grenčine, čreslovina
Zdravilne lastnosti: proti motnjam vegetativnega živčevja, je diuretik, ki odpravlja edeme zaradi zastajanja tekočin, pospešuje izločanje tekočine, pomaga pri blagih aritmijah srca, preprečuje srčno-žilen bolezni in raka, je antioksidant. Študija leta 1995 je pokazala, da imajo bolniki, ki uživajo pripravke iz metle, manjše tveganje za nastanek motnje srčnega ritma, ki jo imenujemo migetanje prekatov in je življenjsko nevarna upočasnitev srčnega ritma, ki je posledica srčnega infarkta ali elektro šoka. Tiramin v cvetovih oži krvne žile.

Čaj in izvlečki iz droge. zeli, korenine ali semena spodbujajo delovanje srca, v večjih pa ga hromijo. V ljudskem zdravilstvu se uporabljajo močno razredčene kapljice tudi kot dodatek h kopelim pri ledvičnih kamnih in kamnih v mehurju in kožnih boleznih.

OPOZORILO: Pripravke lahko uživamo samo pod zdravniškim nadzorom zaradi strupenega alkaloida sparteina. Nikdar jih ne uporabljamo med nosečnostjo ali dojenjem. Pripravkov ne uporabljate, če imate visok krvni tlak. Prevelik odmerek lahko povzroči omotico, bruhanje, drisko. Ne uporabljajte pripravkov z drugimi antidepresivi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar