Fosil

Fosil

23. november 2008

MEHURJASTI BRAČIČ, HALOGA ( Focus vesiculosus)


Druga imena: mehujrasta haloga
Uporabni deli: steljke
Značaj: slan, halden, vlažen
Zdravilne učinkovine: karbolne kisline mukopolisaharidi, med njimi algin, anorganske bromove, jodove in kalijeve soli, minerali, hlapno olje.
Zdravilne lastnosti: pospešuje delovanje ščitnice, pomaga proti debelosti in proti revmatično, učinkuje proti golšavosti. Deluje proti vnetjem in spodbuja presnovo.



Bračič je rjava alga. V celicah ima klorofil ali zelenilo in še rjavo barvilo, ki ji daje značilno rjavo barvo. Ima vilasto razraslo steljko, ki je zelo žilava. Na konceh vršičkov ima mehurjaste odebeline. S spodnjim delom je priraščena na podlago in tako je morje ne odnese. Bračič najdemo v obrežnem pasu, kjer delujeta plima in oseka. Ko je plima, je v vodi, ob oseki pa je zunaj nje. Pred izsušitvijo jo varuje sluzasta prevleka. Ta vrsta alge raste tudi v Jadranskem morju.


Alga vsebuje veliko joda, zato jo zeliščarji prepisujejo za spodbujanje delovanja ščitnice, ki ima za posledico debelost. Zunanje je uporabna za zdravljenje revmatizma. V zdravilne namene se pripravljajo posušene steljke, tinkture, tablete. Tradicionalna in uradna medicina ga uporabljata proti debelosti in golšavosti. Rastlina blago poživlja in pospešuje presnovo in s tem zmanjšuje kopičenje maščobe v krvi in kalorij v telesu; zato je koristna tudi pri celulitu. Uničuje črevesne parazite.


Mehurjasti bračič povečuje količino joda v organizmu, deluje proti debelosti in celulitu. Uporabljamo ga pri opeklinah za obnavljanje mineralnih snovi. Iz njega pridobivamo tudi jod. Prav zaradi joda ima zdravilno vrednost.


Kmetje ob angleški obali to algo uporabljajo za pripravo pepelike za gnojenje.

OPOZORILO: Če je morje onesnaženo s težkimi kovinami kot je kadmij in živo srebro, odsvetujejo nabiranje.


Viri: http://www.naravna.si/mehurjasti-bracic-a-196.php

http://ro.zrsss.si/projekti/morje/o_algah.htm
David Hoffmann: Zelišča:celostno zdravljenje
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar