Fosil

Fosil

2. november 2008

OVES, NAVADNI (Avena seativa)

Druga imena: avs, zob
Družina: trave
Učinkovine: alkoloid avenin, kremenčev kislina, beljakovine, škrob, vitamini skupine B, D, in E, rudninske snovi, lecitin, celuloza, baker, bor, cink, kobalt, flour ter jod.
Značaj: topel, vlažen, sladek.
Zdravilne lastnosti: proti utrujenosti in revmi, znižuje sladkor v krvi, pospešuje delovanje prebavil, ščitnice, spolno slo, lajša revmatizem, težave s kožo, znižuje holesterol, zmanjšuje depresijo, stres, utrujenost, krepi živce. Ovseni otrobi zmanjšujejo holesterol v krvi. Ovsena moka preprečuje žarkost maščob, zato jo dodajajo kot antioksidant v industrijsko pripravljena živila. Ovsena sluz je del diete diabetičnih in želodčnih bolnikov. V vodi kuhani ovseni kosmiči so lahko prebavljiva hrana. Oves kot varovalno živilo preprečuje kronično zaprtje. Ovseni napitki pospešujejo znojenje in odpravljajo ponavljajoče se prehlade. Zavoljo velike vsebnosti maščob, beljakovin in beta glukanov je oves sestavina tudi kozmetični preparatov za nego obraza. Silicij, ki ga vsebuje moka ali kosmiči umirja srbež in zmanjšuje kožna obolenja, ekceme, vnetja in pasaste izpuščaje. V ta namen stresemo moko in kosmiče v platneno vrečko in pripravimo tople obkladke, ki jih polagamo na prizadeta mesta.

Domovina ovsa je v Mali Aziji. V zdravilstvu je uporabna je cela rastlina. Med dozorevanjem in preden je popolnoma zrel (dva tedna v poznem avgustu), ima oves mlečna zrna, ki so najboljša za pripravo tinktur namenjenih zlasti za odpravo stresa in depresije, saj so bogata s hranili in učinkovinami. Med temi je najbolj znan beta sitosterol - antitumorna spojina. Pomaga pri odvajanju od kajenja (Bye s sodelavci, 1974) in zasvojenosti z opiati. Duke and Wine sta 1981 objavila, da ima oves antikancerogene, diuretične, neurotonične substance. V ljudski medicini zdravijo z njim rakava obolenja, psoriazo, revmantična obolenja. 1984 je Globe objavil, da čaj iz slame ovsa deluje kot afrodizijak.

Ko zrna ovsa dozorijo (pozno poleti ali že zgodaj jeseni), oves požanjejo. Oluščeni oves predelovalna industrija uporablja za pripravo kosmičev ali zdroba. Neobdelana zrna so kaša. Po žetvi stebla (slamo) uporabljajo za pripravo čajev.

Uporaba ovsa v obliki ovsenih kosmičev, je splošno znana pri dietah, za odpravljanje prehranjevalnih motenj, pri oslabelem želodcu, za krepitev po težkih boleznih, so odlična hrana za živčni sistem posebej ob stresih. So zdravilo za živčno izčrpanost in potrtost. Pri potrtosti lahko uporabljamo kot zdravilno mešanico z zdravilno čeladnico in dlakavim lepim čeveljcem. Za zdravilne namene uporabljamo zrna. Tinktura ima pomirjevalen učinek. Pripravimo ga iz razredčenega vinskega cveta, ki mu damo rahlo strta ovsena zrna. Na en del zrnja damo deset delov kisa. 15 kapljic razredčimo z vodo in vzamemo za pomiritev in kot uspavalo.

Približno 100g sesekljane slame pol ure kuhamo v treh litrih vode in tako dobimo pripravek, ki ga dodamo kopelim. Pomaga pri useku, revmi oz. revmatičnim obolenjem, ozeblinah, protinskim, težavah pri ledvicam in mehurja, jetrih, vranici, slabih živcih, nespečnosti. Prevretek iz slame pospešuje izločanje seča. Izboljšajo prekrvavitev v trajno mrzlih nogah, zmehčajo kožo na podplatih. Iz mladega zelenega ovsa stiskamo klorofilni sok, ki ga pijemo zjutraj na tešče za izboljšanje splošnega počutja ali pa ga pijemo med ditetami pri različnih boleznih.

Ovseno parno kopel priporoča Sveta Hildegarda pri putiki, revmatizmu, duhovni razcepljenosti.

Recept sv. Hidegarde za ovseno parno kopel: 20 kg ovsa, 50 l vode.
Postopek: Oves kuhamo v vodi 20 minut, ga odcedimo, a vode ne zlijemo stran. V savni bolnika obložimo še s toplim ovsom od glave do peta. Odcejeno vodo pa polivamo po kamnih. Bolnik naj leži v savni tako obložen vsaj 30 minut.

Čaj iz slame ni priporočljiv za revmatike, putiko.

Kulinarika: Praženo in zmleto zrnje uporabljamo za pripravo žitne kave. Ovseno kašo skuhamo na mleku ali na vodi, ki jo pripravimo iz grobo mlete ovsene moke. Ovseno juho pripravimo iz dveh skodelic oluščenega ovsa, ki ga počasi pražimo , da postane rumenkast. Dodamo liter vode, osolimo, kuhamo 3/4 ure. Če je juha pregosta jo razredčimo z mlekom ali vodo, če imamo črevesno vnetje. Pijača za rekonvalescente: liter zrnja večkrat operemo (6-7x) v mrzli vodi, nato kuhamo v 2 litrih vode tako dolgo, da povre na polovico vode. Primešamo žlico medu, odcedimo. Napitek pijemo po požirkih čez dan. Ko smo starejši naj bo oves poleg jabolk in korenja naša vsakdanja prehrana.

Mlete luske so ovseni otrobi. Uporabljamo ga lahko tudi kot kopel iz zmleta zrna (zdroba) ali obkladek (kuhana kaša), in sicer pri psoriazi, ekcemih.

Ovseni zrezki z gobicami: Ovsene kosmiče drobno sesekljano zelenjavo, jajce, začimbe in gobice zgnetemo, oblikujemo v polpete, jih paniramo po želji in ocvremo v vročem olju.

Ovsena enolončnica: Ovsene kosmiče, moko ali zdrob stresemo v vročo vodo, primešamo drobno sesekljano zelenjavo in kuhamo 20 minut. Solimo na koncu.

Z ovsenimi kosmiči zgostimo juhe, prikuhe, omake.
Poznamo tudi piškote iz ovsenih kosmičev. Za ovsene poljubčke potrebujemo1 kg ovsenih kosmičev, 20 dag navadne ali polnovredne pšenične moke, 15 dag masla, 15 dag sladkorja, 2 jajci in 1 pecilni prašek. Sestavine zamesimo v testo, ga pustimo počivati 2 do 3 ure. Oblikujemo kroglice ali hlebčke in jih pečemo pri 220 stopinjah Celzija do zlato rumene barve.

Ovsene kroglice brez peke: Kosmičem dodamo kakav, sladkor, drobno sesekljane rozine, lešnikova, mandljeva in orehova jedrca in vodo. Vse skupaj močno pregnetemo. Lepljivo maso oblikujemo v kroglice in povaljamo v kokosovi moki.

Praktičen nasvet. Zelo umazane roke natremo z ovseno kašo in zdrgnemo.

OPOZORILO: Ni za bolnike s celiakijo. Ob uživanju ovsa, uživajmo veliko vode.

Viri: Wikipedija
Reinhard Schiller: Sv. Hildegarda: Razstrupljanje telesa
David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Darja Kocjan Ačko: Pozabljene poljščine, 1999










Ni komentarjev:

Objavite komentar