Fosil

Fosil

2. november 2008

PERLA, DIŠEČA (Asperula odorata L:)

Druga imena: prehlajenka, prvenec, rožna perlica.
Učinkovine: kumarin, maščobe, eterično olje, vitamin C, grenčine, barvila.

Zdravilne lastnosti: čisti kri, pospešuje izločanje seča, znoja, pomaga pri celjenju ran, miri krče prebav

Dišeča perla v ljudskem zdravilstvu velja kot preizkušeno pomirjevalo za blaženje simptomov živčne vznemirjenosti, napetosti, nespečnosti in razdražljivosti, lajšanje prebavnih težav zaradi tesnobe in strahu, kot sredstvo proti migreni, težavam z menstruacijo, jetrnim boleznim, depresiji in vodenici. Dišeča perla velja za splošno krepčilo, poleg tega pa deluje kot diuretik in sredstvo proti vnetjem. Zaradi kumarinov in flavonoidov pomaga pri krčnih žilah in vnetju ven. Krepi krvne žile.

Nabiramo celo zel brez korenin še pred cvetnem najbolje v maju. Sušimo jo v senci. Čaj pripravimo tako, da 2 čajni žlički prelijemo z 1/4 litra vrele vode. Čaj nam bo pomagal pri nepravilnem delovanju srca in nespečnosti. Največ popijemo 2 skodelici čaja na dan. Poparek iz posušene zeli ugodno vpliva na želodec, živčni napetosti, glavobolih. Pri glavobolu pomagajo tudi obkladki iz sveže nasekljane rastline.

Osvežilni napitek pripravimo iz enakih delov posušene dišeče perle, timijana, listov jagodnjaka in robide, vse skupaj prelijemo z vrelo vodo in osladimo z medom.

Proti živčni napetosti: 10 g zeli stresemo v 1 l vrele vode. Namakamo 10 minut, nato precedimo. Popijemo 2-3 skodelice na dan.

Proti nespečnosti: poparek spijemo pol ure pred spanjem.

Posušeni šopki dišeče perle preženejo molje v omari.

OPOZORILO: Zaradi kumarina v dišeči perli bodimo zmerni in previdni v uživanju zdravilnih pripravkov iz nje. Veliki odmerki lahko povzročijo notranjo krvavitev. Pripravkov ne smete jemati hkrati z zdravili za zdravljenje krvnega obtoka. Med nosečnostjo in dojenjem se pripravkom iz dišeče perle izogibajte.

Ni komentarjev:

Objavite komentar