Fosil

Fosil

29. november 2008

PERUNIKA, NEMŠKA (Iris germanica)

Druga imena: iris, plotnik, petelinov rep, sablja, hlipavec, modra lilija, sabljica, škarjice
Uporabni deli: korenike
Družina: perunikovke
Učinkovine: alkaloid, eterično olje, iridin, čreslovine, sluz, smola, škrob, sladkorje, holin, flavonski glikozid, čreslovine, vosek, sluz, listi: vitamin C.
Zdravilne lastnosti: proti migreni, bolečinam živcev, spodbuja jetra, črevesje, limfni sistem k očiščenju organizma od strupov, posledično pa izginejo mozolji, izpuščaji na koži. Posebej učinkovita je s kodrasto kislico in gozdnim repincem.

V jeseni naberemo korenino, jo očistimo in posušimo ter zmeljemo v prah. Čajna žlička droge na 1/4 litra vode deluje proti glavobolu, migreni, išiasu, nevralgijam, blaži težave pri trdovratnih prehladih glave. Blaži tudi fantomske bolečine po amputaciji udov. Če čaj pustimo počivati čez noč, da se ohladi in nato pijete nekoliko segretega po požirkih. Pomaga proti trdovratni zgagi, želodčnim in črevesnim težavam, pritisku v predelu jeter in žolča, pospešuje delovanje trebušne slinavke.

Dodaja se grenkim likerjem, v zdravilne namene pomaga pri prehladnih obolenjih, odvaja vodo.

Mazilo iz perunik pomaga pri manjših kožnih izpuščajih. Uporabimo kozje maslo ali "majsko" kravje maslo. Liste perunike grobo razrežemo in sesekljamo v električnem mešalniku, sok stisnemo skozi krpo in ga primešamo mehkemu maslu, dokler se ne obarva temnozeleno. Maslo hranimo v hladilniku, a ga moramo kmalu porabiti, da ne postane žarko. Za kasnejšo uporabo ga lahko zamrznemo v manjših posodicah.


Raznobarvno peruniko (iris versicolor) uporabljamo prav tako pri kožnih obolenjih. Pomaga tako, da deluje na jetra, ki so najpomembnejši organ za čiščenje strupov iz telesa. Lahko jo uporabljamo tudi pri poškodbah kože, ekcemih, pegah, madežih na koži, luskavici. Lahko jo uporabljamo tudi pri zapeki, katere vzrok je nepravilno delovanje jeter ali preskopo izločanje žolča. Uporabljamo korenike.

Prevretek: s skodelico vrele vode prelijemo 1/2 do 1 žličke posušenega zelišča (korenine)in zavremo in kuhamo 10-15 minut. Tekočino pijemo 3 krat na dan.

Raznobarvno peruniko uporabljamo v mešanico z ameriškim slamnikom, navadnim repincem in kodrolistno kislico.

OPOZORILA: Sveža rastlina še posebej korenika so strupeni. Povzroča slabost, bruhanje in drisko.

Vir: David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar