Fosil

Fosil

4. november 2008

PRESLICA, NJIVSKA (Equisetum arvense)

Druga imena: fašec, hvost, konjski rep, preslica, raba, rabozel, štukovec, vošč, žabna, cilkravt, hkvošč, pašec, poljska preslica,
Družina: presličevke
Uporabni deli: sterilna stebla
Značaj: hladen, suh, malce grenak.
Učinkovine:kremenčeva kislina, flavoni, saponini, grenčine, čreslovine, mineralne snovi, kalij, magnezij, mangan, tanini.
Zdravilne lastnosti: za pospešeno delovanje ledvic, pospešuje izločanje urina, proti protinu, revmatičnim boleznim ter boleznim pljuč, vključno s tuberkulozo. Stiska in krči tkivo, ustavlja krvavitve in vnetja. Opazno deluje na strjevanje krvi in celjenj tkiv, ker vsebuje veliko kremena. Vpliva na sečni trakt in moški reproduktivni sistem. Ima blag diuretični učinek. Uporablja se tudi pri inkontinenci in pri močenju postelje pri otrocih.
Pomaga proti nabiranju vode v osrčniku, v porebrnici, ledvičnih motnjah, ledvičnih kamnih, pesku, rakastih čirih, abscesih na nogah. V teh primerih pijemo po 4-5 dni zapored po 5-6 skodelic čaja iz preslice. Pijemo ga po požirkih, razdeljeno na cel dan, po izkušnjah Marie Treben in dr. Bohna v večini primerov zastala voda odteče. Kremenčeva kislina zdravi, celi pljučno tkivo. Je dobro sredstvo za nego in utrjevanje zob. V ta namen na zobno ščetko natresemo zdrobljeno posušeno zel. Motnje ledvic, ki jih preslica odlično odpravlja, pa povzročajo depresije, blodne predstave, napade besnila, druga živčna obolenja, ki pripeljejo celo do zdravljenja v mentalnih ustanovah. Njivsko preslico priporočajo za odpravljanje celulita, je dober vir mineralnih snovi za ljudi, ki so nagnjeni k zlomom kosti. Uporabljamo jo za zdravljenje mišičnih krčev, nehotne tresavice zaradi pomanjkanja kalcija. Ruski znanstveniki so leta 2002 dokazali, da deluje proti hepatitisu.

Gospodinjstvo: Zaradi velike vsebnosti kremenčeve kisline so jo včasih uporabljali pri čiščenju posode iz kositra. Z grobimi stebli preslice, ki jih narežemo na 10 cm in zvežemo z vrvico ter namočimo v vodo in odcedimo, lahko brusimo s krožnimi gibi les. Preslica deluje kot najfinejši brusni papir.

Za čaj jo nabiramo od junija naprej. Zel sušimo pri 40 stopinjah v senci. Za 1/4 litra vode uporabimo 2 žlički posušene zeli. Ko čaj zavre, ga pustimo mirovati približno pol ure. Zdravi poleg prej naštetega še bolezensko tiščanje na vodo, močenje postelje, sečni pesek in kamne, vnetje ledvičnih čašic. 1-2 skodelici čaja iz preslice na tešče zjutraj odvaja vodo iz telesa, odpravlja maščobne blazinice, tolščavost, nakopičeno vodo v rokah in nogah. Čaj se uporablja se za izločanje vode iz telesa, za odplavljanje ledvičnega peska in kamnov. Pomaga pri krvavitvah, pljučnih boleznih, bronhitisu, tuberkulozi. Priporoča se pri dietah, krepi presnovo in delovanje ledvic. Preslica je odlična za odplavljanje odvečnih, odpadnih snovi iz telesa. Zato se uporablja pri protinu in kožnih motnjah, za katere mislijo, da jih povzroča prisotnost strupov v telesu.

Zeliščarji jo priporočajo tudi pri revmi, protinu, bolečinah živcev. Čaj grgramo pri vnetjih ustne sluznice in dlesni. Koristi pri močnem mesečnem krvavenju in belem toku. V kozmetiki se uporablja proti gubam, modricam in celulitisu. Znižuje krvni tlak, lajša tegobe povezane s krčnimi žilami in popokanimi kapilarami. Stranski učinki in strupenost ni znana. Čaj se pripravlja kot prevretek. 2 čajni žlički zeli prelijemo z 2,5 dl vode, pustimo vreti 5 minut. Pijemo 2-3 krat na dan med obroki. Pri fistulah in oteklinah bezgavk pomaga čaj in kopeli.

Kot dodatek h kopelim se uporablja njivska preslica pri preležaninah, izpuščajih, ranah, ki se slabo celijo. 50 g njivske preslice pustimo stati v mrzli vodo 24 ur. Uporabimo kot dodatek h kopelim. Drug nasvet za kopel je, da 100 g zeli namakamo vroči vodi, precedimo in dodamo v kopalno vodo. Sedeče kopeli pripravimo tako, da100 g zeli namakamo čez noč v hladni vodi. Naslednji dan pogrejemo do vrenja in dodamo vodi za kopanje. Priporoča se dvajset minutna kopel pri čemer naj sega voda preko ledvic. Po kopeli telesa ne osušimo, še vlažni se zavijemo v kopalni plašč in se 1 uro potimo v postelji. Sedeče kopeli iz preslice pomagajo celo pri poškodbah medvretenčnih ploščic, če ne gre za ukleščenje živca.

Tinktura za notranjo uporabo pripravimo iz 20 g rastline tako, da jo namakamo osem dni v 20 % alkoholu. Tako pripravljeno tinkturo uporabljamo tako, da vzamemo 2-3 žličke na dan.

Izpiranja in obkladki iz poparkov preslice pomagajo proti srbečim izpuščajem vseh vrst, zanohtnici, odprtih ranah na stopalih, kostnemu abscesu, starih razjedah, rakastih čirih, lišajih na bradi, koščenih izrastkih na petnici, lupusu.

Preslica skupaj z jetičnikom predstavlja sredstvo za preprečevanje arterioskleroze, poapnitve žil in izgube spomina, ker deluje kot čistilec krvi. Je sredstvo za preprečevanje raka.

Pri prhljaju na glavi, vsak dan operemo lase z izvlečkom iz preslice in potem lasišče masiramo z olivnim oljem. Prhljaj bo kmalu izginil.

Preslica s šentjanževko pomaga proti vnetju grla, mandeljnov, ustne sluznice, proti ustni in zobni gnilobi, krvavitvam in vnetjem dlesni, proti fistulam in polipom na ustnem nebu in vratu.

Mlada stebla nabiramo poleti. Stebla z rjavimi lisami zavržemo, ker je to znamenje, da so prisotni zajedavci, posušena stebla so uporabna le, če ostanejo zelena. Njivsko preslico uporabljamo zdrobljeno v prah, uporabna je tudi sveža, ali kot tinktura.

OPOZORILO: Preslice ne smemo piti v premočni koncentraciji ali predolgo nepretrgoma nad 6 tednov. Izpiranje sečil je prepovedano pri edemu oziroma zastoju vode kot posledice oslabljenega delovanja srca in ledvic. Pri vsakem zdravljenju z izpiranjem je treba popiti dovolj nadomestne tekočine. Drogo hranite na temnem in suhem ter temperaturi, nižji od 25 stopinj C. Njivska preslica ni primerna za nosečnice in doječe matere. Pripravkov ne jemljite, če imate težave s srcem ali ledvicami. Pri nenadni okrepitvi menstrualne krvavitve ali če se pojavi kri v urinu, moramo poiskati zdravniško pomoč.

Sorodna močvirska preslica lahko povzroči hudo zastrupitev pri rastlinojedih živalih, zlasti še konjih, bolezenski znaki pa imajo vse značilnosti akutnega primanjkljaja vitamina B1 in se kažejo kot izguba gibalne usklajenosti. Močvirska preslica ima na vrhu zelenih poganjkov trosni klas. Le ta velja za zelo strupeno rastlino. Strupena je za živino, najbrž pa tudi za ljudi. Novejša spoznanja o toksičnosti ne predpisujejo več palustrinu, temveč snovi, ki jo imenujemo antitiaminski dejavnik. Ta spojina povzroči pomanjkanje vitamina B1 v organizmu, na kar so zelo občutljivi konji. Pri njih povzročajo znake kot so razdražljivost, trzanje mišic gobca, opotekanje, klecanje do izčrpanosti, ki vodi v pogin. Pri govedu pa je zastrupitev vidna v pomanjšanju mlečnosti, izgubi teže, driski, pri zastrupitvi z velikimi količinami močvirske preslice pa se pojavijo ohromitve. Kljub dejstvu, da zastrupitve pri ljudeh niso opisane bodimo pri nabiranju preslice previdni.

Viri: http://www.lekarna-kocevje.si/zdravilne08.html
http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1544
http://www.trebnik.com/zelisca/preslica.php
Jürgen Saupe: Naravni zdravnik
Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
Maria Treben: Zdravje iz božje lekarne
Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar