Fosil

Fosil

4. november 2008

PLJUČNIK, NAVADNI (Pulmonaria officinali L.)

Druga imena: cmulež, Jezusova suknjica, kuščerjak, noč pa dan, pikec, pljučnica, ptičje seme, skrničnik, srčnica, zajček, velikončna pljučnica
Družina: srhkolistnice
Učinkovine: kremenčeva kislina, sluzi, saponini, čreslovina, mineralne snovi
Zdravilne lastnosti: za zdravljenje dihalnih poti, kašlju, gripi, pri pljučnicah, bronhitisu, tuberkulozi, hripavosti.



Zelo dobro se obnese mešanica pljučnika v enakem razmerju s suličastim trpotcem in polovico količine koprive in preslice. Na dan popijemo po 3 skodelice čaja, ki ga pripravimo tako, da zvrhano čajno žličko zeli prelijemo s skodelico vrele vode. Kmetje uporabljajo pljučnik tudi pri prehladu govedi, konj, ovac tako, da krmi dodajo prah iz listov.

Čaj utrjuje tkivo, zavira vnetja, spodbuja izločanje seča in zdravi hemoroide. Z njim blažimo vnetje želodčne sluznice in drisko. Spijemo trikrat na dan po skodelico poparka. Dobro bo del tudi v primeru, če imamo bolan mehur. Uživanja pljučnikovega čaja, pomešanega z njivsko preslico in ozkolistnim trpotcem, pomaga pri sušici.

Pljučnikovo vino po receptu sv. Hildegarde: 30 g suhega ali 40-50 g svežega pljučnika na liter vina, Ob rahlem vrenju kuhamo 8-10 minut. Pomaga pri vseh pljučnih težavah. Pijemo ga zjutraj na tešče in pred vsakim obrokom kozarček (20 ml), le je mogoče ogretega na sobno temperaturo.

Rastline nabiramo tako, da jih odrežemo 10-30 cm visoke rastline, zvežemo, obrnemo v šopkih navzdol in posušimo v senci. Rastlino najdemo marca in aprila v senci gozda. Najbolje je, da jo presadimo v skalnjak na vrtu, da jo imamo vedno pri roki.

Viri: http://www.zaplana.net/flowers/Boraginaceae/PulmonariaOfficinalis(Pljucnik)/si_PulmonariaOfficinalis(Pljucnik).asp
http://www.gorenjskiglas.si/novice/nasveti/index.php?action=clanek&id=18121
Jurgen Saupe: Naravni zdravnik
Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
Pukownik Peter: Almanah letnih časov, zbirka Sveta Hildegarda

Ni komentarjev:

Objavite komentar