Fosil

Fosil

4. november 2008

RANJAK ( Anthilis vulneraria L.)

Druga imena: Boljunec, mačkina detela, mačkova detela, medvejčka, medvejka, pravi ranjak, ranica, ranjenik, uročnik, zajčja detela
Družina: metuljnice
Zdravilne lastnosti: Pravi ranjak bolj uporabljamo v ljudski medicini, predvsem proti slabemu celjenju ran, vnetij, čisti kri. Diši rahlo aromatično, vsebuje saponine, ki so verjetno odgovorni za zdravilne učinke. Uporabljamo poparke socvetij brez peclja, hkrati pa ranjak dodajamo k ostalim čajnim mešanicam.

Opis:Ranjak je zelo razpoznaven. Zraste do višine 30 cm, ima lihopernate številne lističe, končni listi pa je večji od drugih, cvetovi so zbrani v socvetju.Raste po travnikih od nižine do visokogorskega pasu, cveti od maja do avgusta, nabira pa se od maja do junija.

Ranjak deluje tako, da kožo balansira in jo pripravi, da zopet začne opravljati svoje prvotne funkcije, pomaga pri poškodovani, normalni, mastni, pa tudi starajoči, zreli koži. Ranjak je zelo uporabljan tudi v kozmetiki.

Čaj za umivanje odprtih ran na nogah: 2 dela ranjakovih cvetov , en del ozkolistnega trpotca, zmešamo in eno žlico zmesi prelijemo s kropom, počakamo 15 minut, nato precedimo.

Čaj za čiščenje krvi: 1 čajna žlička ranjaka, ena skodelica vrele vode za preliv. Pijemo 1-2 skodelici na dan. Lahko ga uporabljamo v mešanicah čaja.

Vnete dlesni si spiramo s čajem iz ranjekovih cvetov. Obkladki iz ranjaka pomagajo še pri ozeblinah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar