Fosil

Fosil

4. november 2008

REPIK, GLADIŠNIK (Agrimonia eupatoria L.)

Druga imena: gladišnik, griznik, jetranca, kačje rože, mala torica, menik, prehlajenka, Rokove rože, strček, treslika ali vsega sveta zdravje
Družina: rožnice
Učinkovine: eterično olje, čreslovine, grenčine, kremečeva kislina, sluz.
Značaj: hladen, suh, stiskajoč; grenak, stiskajoč, trpkega okusa.
Zdravilne lastnosti: proti želodčnim in črevesnim težavam, žolču, stari Grki so ga uporabljali proti griži, ljudsko zdravilstvo ga uporablja pri pomanjkanju teka, obolenjih ledvic, mehurja, proti hripavosti in obloženih glasilkah, za izpiranje nosu pri krvavenju, znižuje krvni sladkor. Je diuretik. V ljudskem zdravilstvu zdravi še drisko, vneto želodčno sluznico in črevesne bolezni, denimo vnetje slepiča ter tankega in debelega črevesa, odvaja žolč, pomaga pri nehotnem mokrenju in vnetju mehurja, zunanje pa je grgralo pri vnetjih v grlu, pri revmatizmu. Koristi pri živčni razdraženosti, utrujenosti, preprečuje obolenja alergijskih občutljivosti. Listi učinkujejo proti slabokrvnosti, revmi, lumbagu, težavah pri prebavi, otrditvi jeter, odpovedovanju jeter in obolenju vranice. Njegove grenčine vzpodbujajo izločanje žolča in prebavnih sokov. Pomemben je pri zdravljenju sluznega kolitisa, vnetju slepiča in prebavnih motnjah. Uporabljamo ga kot spomladansko krepčilo, pomaga pri inkontinenci seča, vnetem sečnem mehurju. Mazilo pospeši celjenje ran in modric. Pomaga pri strjevanju krvi. Včasih so ga uporabljali za celjenje strelnih ran.

Opis: Cvete lepo rumeno, tako da se odpirajo cvetovi od spodaj drug za drugim od junija do septembra. Najraje poganja ob lesenih plotovih, gozdnih obronkih, po suhih travnikih in med grmovjem po vsej državi. Nabiramo celo zelišče ali ločeno liste in cvetove. Največjo količino učinkovin vsebuje na začetku cvetenja, v juniju in juliju.

Čaj, odmerek za odrasle: Poldruga žlička (1,5g) droge se vsuje v hladno vodo in zavre, ali pa se krop prelije čez drogo, ter po 5 minutah precedi. Proti trebušnim težavam se popije dva- ali trikrat na dan. Lahko se uporabi za izpiranje ust in grgranje ter kot obkladek proti blagim površinskim vnetjem na koži, večkrat na dan.

Čaj za vse omenjene težave pripravimo kot poparek: dve žlički zelišča prelijemo s skodelico vrele vode, počakamo petnajst minut in precedimo. Pijemo po tri skodelice čaja na dan. Čaj prijetno diši in je lepe svetlo rdeče barv. Repik se obnese tudi v čajnih mešanicah. Pri boleznih ust in grla, anginah in vnetju žrela se denimo silno obnese mešanica iz repika, žajblja in lipovega cvetja z dodatkom medu.

Priznani zeliščarji svetujejo, da bi morali tisti, ki veliko govorijo in pojejo, vsak dan piti repikov čaj z medom. Marija Treben, avtorica knjige Zdravje iz božje lekarne, pravi, da bi morali govorci in pevci odločiti za tritedenske čajne kure. Glasilke bodo postale lepo napete, glas pa bolj čist in doneč. Najbolje naredijo, če nekaj čaja uporabijo za grgranje, nekaj pa ga spijejo. Pripravimo ga tako, da eno žličko listov in cvetov poparimo s skodelico kropa in po desetih minutah precedimo. Grgramo ga dvakrat na dan. Pijemo po eno do dve skodelici na dan. Izredno koristi zoper vnetje glasilk. Čaj iz listov pomaga po njeno tudi pri otrditvi, odpovedovanju jeter, obolenjih vranice. Trikrat dnevno skodelica čaja ozdravi vse razširjene organe: srce, želodec, črevesje in pljuča, trdovratna obolenja mehurja in ledvic. Mazilo iz prgišča dobro nasekljanih listov, cvetov in stebel popražimo na 250 g svinjske masti. Pustimo preko noči, da se ohladi. Naslednji dan segrejemo, precedimo skozi laneno krpo in še toplo napolnimo kozarce.

Repikov čaj za sladkorne bolnike
Repik naj bi po prepričanju ljudske medicine, dobro del sladkornim bolnikom. Pripravimo ga kot poparek iz dveh žlic cvetočih poganjkov, ki jih prelijemo z litrom vrele vode ter pustimo stati deset minut. Uživamo ga trikrat na dan po eno skodelico.

Repikov čaj zoper alergije
Vzamemo dve žlički zelišča in ga poparimo s skodelico vrele vode. Pustimo, da pokrito miruje pet minut, nato čaj precedimo in nesladkanega pijemo trikrat na dan po eno skodelico pred obrokom. Pri težavah z alergijami je koristno narediti večkrat na leto tritedenske čajne kure.
Novejša dognanja so pokazala, da se na poskusnih živalih zniža raven sečnine v krvi, ne zveča pa njenega izločanja s sečem. Po zaužitju se zmanjša krvni tlak. Uniči nekatere bakterije, alkoholni izvlečki imajo tudi protivirusne lastnosti. Po raziskavah na Kitajskem repik tudi pol drugikrat zveča strjevanje krvi. Stranski učinki in strupenost niso znani.

OPOZORILO: Čezmerni odmerki lahko motijo obstoječe zdravljenje zvečanega ali zmanjšanega krvnega tlaka ter terapijo z antikoagulansi, zaviralci strjevanja krvi, zaradi vsebovanih čreslovin pa ni priporočljivo čezmerno jemanje. Čezmerni rabi se je dobro izogniti tudi med nosečnostjo in dojenjem, saj izsledkov o strupenosti ni, poleg tega pa po ljudskem izročilu vpliva na menstruacijski ciklus. Repik je kemično slabo raziskan. Zaradi primanjkljaja podatkov o strupenosti se ne priporoča daljša raba. Med jemanjem se ne izpostavljajte soncu.

Jürgen Saupe: Naravni zdravnik
Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
Maria Treben: Zdravje iz božje lekarne
David Hoffmann: Zelišča: celostno zdravljenje
Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar