Fosil

Fosil

4. november 2008

REPUH, NAVADNI (Petasites hybdridus L.)

Druga imena: klobčič, klobukovje, koželjc, kužni koren, lapiž, lapuž, lepiš, lupelje, jajčastokraki repuh, zdravilni repuh, štič.
Družina: nebinovke/košarice
Učinkovine: eterično olje, alkaloid petasitin, inulin, čreslovina, sluz
Zdravilne lastnosti: zniževanje telesne temperature in priti žolčnim kolikam, bronhialnim boleznim, proti želodčnim težavam, kroničnih vnetjih želodčne sluznice, vnetjih sečevoda, glavobolu, bolečinah v tilniku (nanj polagamo sveže liste)

Za pripravo droge nabiramo liste, ko so velik za dlan, korenino pa preden marca ali aprila požene cvetno steblo. Dve čajni žlički obeh drog prelijemo s skodelico mrzle vode, zavremo, pustimo stati 10 minut, popijemo. Tako pripravljen čaj znižuje telesno temperaturo, pospešuje izločanje urina, blaži krče, topi sluz.

Sveži listi pomagajo pri gnojnih ranah in odrgninah.

OPOZORILO: Repuh vsebuje v vseh rastlinskih delih zelo spremenljivo količino pirolizidinskih alkalolidov z nenasičenim jedrom, za katere vemo, da poškodujejo organe, še posebno jetra. Na poskusnih živalih so dokazali tudi njihovo rakotvornost in strupenost za dedno zasnovo. Vsebuje jih tudi nekaj drugih znanih zdravilnih rastlin, med njimi zlati grint, boraga, gabez in lapuh; ameriški slamnik pa vsebuje pirolizidinske alkaloide z nasičenim jedrom in je varen. Zaradi neutemeljene učinkovitosti in premajhne varnosti navadnega repuha ne priporočamo za zdravilo.

Jurgen Saupe: Naravni zdravnik
Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja

Ni komentarjev:

Objavite komentar