Fosil

Fosil

17. november 2008

ČRNA META, NAVADNA (Marriubium vulgare)

Druga imena: klaš, navadni marubij, somrak, sumrak
Družina:ustnatice
Droga: zel
Učinkovine: grenčine (marubin), eterična olja, čreslovine. V zelišču je malo eteričnega olja, veliko čreslovin, veliko grenčin (marubin) in polisaharidov.
Zdravilne lastnosti: za pospeševanje delovanja sluznih žlez, lajša izkašljevanje, spodbuja tek in prebavila. Zunanja uporaba je namenjena celjenju ran, razjed z gnojnim izcedkom, ran, ki se počasi celijo. S poskusi so dokazali, da črna meta znižuje krvni tlak. pomaga proti prehladom, bronhitisu, katarju. Pozitivno vpliva na delovanje jeter, povečuje izločanje žolča ter tako pomaga prebavi.

Stari Grki so uporabili črno meto, kadar ni pomagalo nobeno drugo zdravilo. Marubin pospešuje izločanje sluzi iz črevesja, pljuč, jeter, žolča in maternice. V ljudskem zdravilstvu se uporablja cvetoča zel za čaj. Na 1/4 litra vode damo 1 žlico droge. Uporablja se tudi sveže stisnjen sok proti kašlju, zdravi pa tudi pljučne bolezni, pomaga proti starostnemu pokašljevanju in tuberkulozi. Če sok pomešamo z medom, dobimo sredstvo proti zlatenici, proti oteklinam jeter in prebavnim motnjam.

Dandanes je ta zelo učinkovita zdravilna rastlina, ki so jo cenili že v antiki, skoraj pozabljena. Zel nabiramo, preden se cvetovi odprejo in s stebel posmukamo listje. Kvalitetna droga vsebuje malo rastlinskih delov. Navadna meta raste po suhih travnikih, ob poteh, na nerodovitnih tleh.

Uporabljamo jo tudi v veterini: Grenčine spodbujajo izločanje žlez dihalnih organov in prebavil. Droga vpliva na jetra, srce in ožilje ter normalizira krvni obtok. Hitro izboljšuje tudi prebavne motnje. Črna meta zelo pomaga pri slabokrvnosti , ki nastane zaradi slabega delovanja želodčne sluznice, jeter in kostnega mozga.

Navadno črno meto od nekdaj uporabljajo tudi pri ženski neplodnosti. Osnova njenega delovanja je normalizacija luščenja polnih hormonov in ravnotežje v hormonskem ciklusu. Uravnava tudi menstrualne težave in še vrsto ženskih bolezni. Priporoča se kot pomoč pri zanositvi v obliki čaja. Dve čajni žlički prelijemo z 2,5 dl vrele vode, ki pa jo po treh do petih minutah precedimo. Zaradi nenavadnega okusa je mnogim laže, da ga pijejo hladnega. Priporočenih je tri do pet skodelic, lahko ga osladimo z žličko medu. Nasvet: Čaj je treba biti vsaj tri mesece.

Opozorilo: Ko zanosite, pitje čaja iz črne mete prekinite. Tudi med dojenjem ne uporabljate navadne črne mete. Veliki odmerki lahko škodujejo srcu.

Vir: Zdravilne rastline na Slovenskem
Jürgen Saupe: Naravni zdravnik
Naravna zdravila, MK ; 2007
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

2 komentarja: