Fosil

Fosil

17. november 2008

ČRNIKA, VZHODNA; ZAMORSKA KUMINA (Niggella damascena in N. sativa)

Druga imena: pitova črnika, kalica, zamorski kumen
Družina: zlatičevke
Droga: semena
Učinkovine: etrično olje, čreslovina, grenčina, saponin
Zdravilne lastnosti: proti težavam z žolčem
Črnika (Nigella damascena) je hkrati lepa rastlina, vrtu v okras, začimba in zdravilna rastlina. V zdravilne namene se uporabljajo semena črnike in zamorske kumine (Nigella sativa). Prva znižuje krvni tlak, blaži krče in znižuje temperaturo. Kot začimba se je včasih uporabljali namesto popra, kot začimba za kruh in za doječe matere za pospeševanje tvorjenja mleka.

Vir: ScienceDaily poroča maja 2008, ..."da bi zel uporabljena v tradicionalni medicini držav Bližnjega Vzhoda, lahko pomagala v borbi proti raku trebušne slinavke. Gre za enega najtežjih oblik raka s katerim se spopadamo. Raziskave v centru "Kimmel Cancer" v Filadelfiji so pokazale, da timokvinon, ekstrakt olja semen rastline Vzhodna Črnika oz. Nigella Sativa, blokira rast celic raka trebušne slinavke in ubija celice z intenziviranjem procesa programirane celične smrti. Medtem, ko so še študije v zgodnjih fazah, pa ugotovitve že namigujejo, da bi timokvinon lahko bil kot del del preventivne strategije pri pacientih, ki so šli skozi operacijo ali kemoterapijo ali pri potencialnih obolelih, ki so izpostavljeni visokim stopnjam tveganja razvoja raka. Po navedbi Dr. Hwyda Arafat, izrednega profesorja Kirurgije na "Jefferson Medical College" univerze Thomas Jefferson, Nigella Sativa lahko pomaga pri zdravljenju širokega spektra bolezni. Vključno nekatera imunske in vnetne motnje. Predhodne raziskave so pokazale proti-rakavo aktivnost pri raku na prostati in raku debelega črevesa kot tudi anti-oksidativno in anti-vnetno delovanje. "... Sklepam po latinskem imenu, da gre za zamorsko kumino in ne vzhodno črniko. (op.blogerke)

Črna ali zamorska kumina je v zdravilstvu bolj pogosta. Kot začimba pospešuje izločanje želodčnih sokov, kot čaj pa pomaga proti žolčnim kolikam, proti napihnjenosti, želodčnim bolečinam, driski in želodčnim krčem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar