Fosil

Fosil

6. november 2008

ROBIDA (Rubus fruticosus L.)

Druga imena: črnina, kopina, kopinja, mačoha, črna malenca, malina, ostroga, ostrožnica, postružnica, robidnica, robzel, živi trn.
Družina: rožnice
Učinkovine: čreslovine, vitamin C, sadne kisline, pektin. Mlade liste nabiramo spomladi, še preden zacveti. Posušimo jih in zdrobimo. Uporabljamo jih za poparke in prevretke. Svež uporabljamo za obloge. Korenine nabiramo poleti.
Zdravilne lastnosti: proti želodčnemu in črevesnemu katarju, čisti kri, proti kašlju, hripavosti, bolečinam v grlu in zamašenih dihalnih poteh, znižuje krvi sladkor. Leta 1980 so z raziskavami potrdili njeno učinkovitost pri zdravljenju sladkorne bolezni, ker spodbuja izločanje inzulina. Je antiseptik, sredstvo proti glivicam in krepčilo. Krepi stene kapilar in uničuje bakterije, zavira rast rakavega tkiva, pomaga zdraviti srce in ožilje, zmanjšuje odlaganje holesterola na žile, preprečuje tvorbo krvnih strdkov, zmanjšuje možnosti srčno-žilnih bolezni. Plodovi varujejo in pomlajujejo.
Liste robide nabiramo zgodaj spomlad, jih posušimo in iz njih pripravimo čaj, ki čisti kri, pomaga pri kašlju, hripavosti, bolečinah v grlu, zamašenih dihalnih poteh in katarju. Tak čaj je dobro piti tudi pri močnih menstrualnih krvavitvah, kožnih boleznih, izpuščajih, lišajih. Pripravimo ga tako, da vzamemo zvrhano žlico posušenih listov in jo prelijemo s skodelico vode. Pri vnetem grlu lahko količino droge zvečamo do trikrat.

Čaj za zdravljenje uhajanja vode: 10 delov malinov listov, 2 dela robidovih listov 5 jagodnih delov listov, 1 del brinovih jagod. Mešanico zmešamo, brinove jagode zmečkamo. Vzamemo 1 žličko za preliv z eno skodelico vroče vode. Počakamo 5 -10 minut. Precedimo. Tak domač čaj lahko pijemo namesto ruskega čaja, pa še zdravilne učinke ima.

Iz sadežev pa dobimo z vitamini bogat sok, ki je dober za kri in odpravlja živčno napetost.

Vir: Jurgen Saupe: Naravni zdravnik
Naravna zdravila, MK; 2007
Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane


Ni komentarjev:

Objavite komentar