Fosil

Fosil

6. november 2008

ROSNICA, NAVADNA (Fumaria officinalis L.)

Druga imena: mehka resica, divja, habauca, virant, sv. Petra ključ, smetenjak.

Družina: rosničevke
Učinkovine: alkaloidi, fumarna kislina, grenčine, smola
Zdravilne Lastnosti: Proti kožnim boleznim, odrgninam, uravnava želodčne sokove, čisti kri, prežene gliste. Vzpodbuja delovaje jeter in ledvic ter tako čisti kri. S spiranjem oči blažimo vnetje očesne veznice. Navadna rosnica blaži in sprošča krče ter znižuje visok krvni tlak. Zdravi prehiter in neenakomeren srčni utrip (aritmijo), visok krvni tlak in astmo. Raziskave so potrdile, da učinkuje dobrodejno na težave z žolčnikom in jetri, na živčevje, umirja vnetja. Pripravki za zunanjo uporabo lajšajo luskavico, ekcem, garje, druge kožne bolezni.

Poparek pripravimo tako, da prelijemo 1-2 žlički suhe zeli s skodelico vrele vode in namakamo še 10-15 minut. Poparek pijemo pri težavah s kožo.



Navadna rosnica je plevel, ki smo ga že skoraj iztrebili. Na Ljubljanskem barju spada med ogrožene vrste, še vedno pa kmetom prodajajo proti zatiranju plevela herbicide, ki uspešno zatirajo plevel v žitu med njimi tudi navadno rosnico.


V času cvetenja s herbicidi neonesnaženem okolju nabiramo celo zel brez korenine. Za pripravo čaja potrebujemo 25 g droge in 1/4 litra vode, skupaj prevremo in kmalu odcedimo. Čaj pijemo po požirkih cel dan. Čaj iz rosnice zvišuje ali znižuje oziroma uravnava količino žolča. To ima pomirjajoč učinek na črevesje, učinkuje proti zaprtju in slabi prebavi. V enaki mešanici z regratovo korenino in tavžentrožo tvori rosnica odlično mešanico za čiščenje krvi.



OPOZORILO: Čaj iz rosnice vsebuje alkaloid fumarin, zato je v večjih količinah in koncentracijah strupen. Prevlik odmerek lahko povzroči želodčne motnje. Pripravkov ne jemljite sočasno z zdravili za znižanje krvenga tlaka ali zdravljenje srčnih obolenj, imate glavkom ali ste nagnjenji k epileptičnim napadom.

Vir: David Hoffmann: zelišča: celostno zdravljenje
Naravna zdravila, MK; 20007

Ni komentarjev:

Objavite komentar