Fosil

Fosil

6. november 2008

SMETLIKA (Euphrasia officinalis L.)

Druga imena: čistak, griževka, kopalca, mačkine dušice, oči matere božje, otavnica, premagalka, primožek, trava sv. Lucije, vidova trava, vres, zobnica, sirotica, očesnica, očesnik.
Družina: črnobinovke
Uporabni deli:vsa rastlina
Učinkovine: glikozid rinantin, eteričana olja, mastno olje, grenčine in smole, sladkor, soli, aromatične snovi.
Zdravilne lastnosti: proti očesnim vnetjem, ječmenu, oslabelim očem zaradi branja, vnetju solnic, zlatenici, prehladu, glavobolu, proti pomanjkanju teka, želodčnih in črevesnih težavah. V ljudskem zdravilstvu se uporablja zunanje proti vnetju robov vek in veznice, »zlepljenim očem«, očesnemu ječmenu, splošni očesni utrujenosti ter motnjam v vidu, dandanes predvsem utrujenih očeh od računalnika, pri vnetju veznic in vek, šarenice, zeleni mreni, čirih roženice, solzečih se očeh in nejasnemu vidu, proti motnjam vida mišičnega in živčnega izvora, različnim »kožnim nevšečnostim«, notranje pa proti kašlju in hripavosti, kot sredstvo za želodec ter v homeopatiji proti vnetju očesne veznice. Smetlika učinkuje tudi proti katarjem, nahodu, curljanju iz nosu, okužbah srednjega ušesa, bolečemu vnetju obnosnih votlin (sinusov).

Smetliko v ljudskem zdravilstvu torej uporabljamo zunanje in notranje. Iz zeli, ki jo nabiramo v čas cvetenja, jo posušimo in si pripravimo čaj. Pri tem uporabimo 1/4 litra vode in žličko smetlike. Čaj pustimo 10-15 minut. S čajem spiramo vnete oči ali veke in si pripravljamo obkladke trikrat na dan. Čaj pripravljamo vedno svež, nikar ne uporabimo istega čaja za obkladek in izpiranje dvakrat. Pri prehladu uživamo čaj notranje, tako da ga popijemo.
Vrela voda se prelije čez dve žlički (3g) droge ali pa se hladna voda prelije čez drogo in zavre, odstavi in po 5-10 minutah precedi.
Za vroč obkladek za očesni ječmen se četrt litra kropa prelije čez 5 jedilnih žlic droge, pusti stati 10 minut, uporabi pa se kaša, ovita v gazo, ki se položi, kolikor se prenese vroča na ječmen. Gretje pomaga, da ječmen poči in se gnoj izprazni.

Čaj smetlike lahko pripravimo kot poparek ali zavretek. Čez žličko suhe cvetoče zeli prelijemo skodelico vrele vode ali pa skodelico hladne vode prelijemo čez žličko droge, zavremo in odstavimo. V obeh primerih pripravek po dveh minutah precedimo. Spijemo ga lahko največ dve skodelici na dan, saj prevelike količine dražijo sluznice in povzročajo zastrupitve. Dobro se obnese, če ga pijemo v obliki mesečne kure dvakrat na leto.
Za izpiranje oči je lahko čaj nekoliko močnejši, zato uporabimo dve žlički droge na skodelico vode. Pokrit naj stoji petnajst minut. Ko se nekoliko ohladi ga uporabimo za obloge, obkladke ali kopeli za oči, dva- do trikrat na dan. Pri vnetih, solzečih se in utrujenih očeh ter pri zdravljenju ječmena na vekah bo še bolj zaleglo, če smetliki primešamo kamilico (Chamomilla recutita), ognjič (Calendula officinalis) ali seme komarčka (Foeniculum vulgare). Ta čaj se obnese tudi za izpiranje nosu pri močnem nahodu.

OPOZORILO: Pazimo na količino in koncentracijo čaja, ker ima zelo močne učinkovine. Glikozid rinantin lahko povzroči zastrupitev v prevelikih odmerkih. Iz istih razlogov ni primerna za nosečnice in doječe matere. O strupenosti poročajo in sicer, da 10 do 60 kapljic smetlikine tinkture lahko sproži zastrupitvene znake, med njimi duševno zmedenost, glavobol, zvečan očesni tlak, solzenje, srbeče, pordele in otečene robove vek, moten vid, preobčutljivost na svetlobo, slabost, kihanje, siljenje na bruhanje, zobobol, zaprtje, kašelj, težko dihanje, nespečnost, siljenje na vodo in znojenje. Pripravke namenjene očem je najbolje jemati pod zdravniškim nadzorom. Med jemanjem smetlike si oči zavarujete pred svetlobo s sončnimi očali. Med nosečnostjo ali dojenjem ne uporabljajte smetlike.

Ančka Tomšič: Sto slovenskih stez do zdravja
Jurgen Saupe: Naravni zdravnik
Naravna zdravila, MK; 2007
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010


Ni komentarjev:

Objavite komentar