Fosil

Fosil

6. november 2008

SLEZENOVEC, GOZDNI (Malva silvestris L.)

Slezenovec je zdravilsko enakovreden slezu, le-ta pa je pri nas tudi bolj uveljavljen. Slezenovec je podobno kot slez pogosta rastlina ob poteh in po zapuščenih poljih po vsej Evropi. Gozdni slezenovec je dvoletna rastlina, ki zraste do 150 cm. Na pokončnem, pri dnu olesenelem steblu se razvijejo dolgopecljati, dlakavi listi srčaste oblike. Iz zalistij ter na koncih vej poganjajo na dolgih pecljih v socvetja zbrani rožnati cvetovi. Gozdni slezenovec je razširjen po vsej Sloveniji. Raste na pustih tleh, ob poteh, po zidovju, njivah, travnikih od nižine do gorskega pasu. Za domačo uporabo lahko nabiramo cvetove vseh vrst slezenovca, ki rastejo pri nas. Ob morju raste mavretanski slezenovec, ki je zelo podoben gozdnemu, le da ima manjše in močneje obarvane cvetove. Korenine, listi in cvetovi vsebujejo sluzi.

Uporabni deli rastline so cvetovi in listi. Cvetove nabiramo od junija do oktobra in jih sušimo v senci. Imajo komaj zaznaven vonj in močno sluznat okus.
Zdravilne učinkovine so vsebovane sluzi.

Zdravilne lastnosti:pomaga proti vnetju žrela in gornjih dihal, varujeta pred dražljaji ter miri kašelj, ki je posledica razdražene žrelne sluznice, blažita pa tudi želodčno-črevesna vnetja in uravnava iztrebljanje. Sluzi blažijo skeleča usta in žrelo, v obliki mazil pa srbečo kožo ter celijo kožne praske in razpoke. V ljudski medicini se slezenovec rabi za obkladke in izpiranje ran, po tradiciji pa tudi za izpiranje nosne sluznice pri prehladih ter za blažitev vnetih oči zaradi neljubih vplivov iz okolja, denimo zadimljenega ozračja in morske vode. pomaga proti hripavosti. Cvetovi polepšajo čajne mešanice, zaradi vsebovanih antocianinov pa so tudi barvilo za živila. Pomaga pri obolenjih in preobčutljivosti kože, za nego dojenčkov in bolnikov. Pomaga pri prebavnih krčih, driski in ledvičnih obolenjih. Slezenovca ne smemo kuhati ali popariti, najbolj zaželen je hladni preliv. Čaj pripravljamo na hladen način z namakanjem čez noč. Nima neželenih učinkov in je zelo primerna droga za široko uporabo.

Odmerek za odrasle: Tri do štiri žličke (1,5 do 2g) fino razrezane cvetne droge oziroma dve do tri žličke (3 do 5g) listov se popari s čašo kropa in po 10 minutah precedi. Lahko se pripravi tudi preliv, tedaj se droga namaka 2 do 3 uri v hladni vodi in občasno premeša, a se mora napitek pred pitjem zavreti. Skodelico čaja iz slezenovca, oslajenega z medom, se pije večkrat na dan in še zvečer pred spanjem.

Zunanje se pripravi poparek iz enega do dveh prgišč listov na liter vode za izpiranje ali grgranje.

Malva silvestris) in Slezenovec, navadni (Malva neglecta)" src="http://www.pomurske-lekarne.si/slike/clanki/slezenovecm1.jpg" border=0>


Ni komentarjev:

Objavite komentar