Fosil

Fosil

7. november 2008

SVETLIN (Oenothera biennis)

Druga imena: blanda, gospodična, smrečka
Zdravilni deli: semena, korenine, listi
Zdravilne lastnosti: V ljudskem zdravilstvu je poparek iz zeli čislan zaradi pomirjevalnih in krčilnih lastnostih, notranje se rabi pri nadušnem in sopečem kašlju, želodčno-črevesnih motnjah ter proti bolečinam zaradi vznemirjenosti, zunanje pa kot topli obkladek pri podplutbah in za celjenje ran.

Svetlinovo olje je v tujini registrirano za zdravljenje ekcemov, alergičnih kožnih obolenj in bolečin v dojkah. Pomaga tudi pri drugih boleznih, kot so težave pred menstruacijo, pri luskavici, multipli sklerozi, zvečanem holesterolu v krvi, sklepni revmi, obolenju žilnih živcev na prstih ( diabetične nevropatije), zmanjšanem izločanju solz in sline, utrujenosti zaradi virusne okužbe, naduhi in obolenju živcev ob sladkorni bolezni. Pomagalo naj bi pri Parkinsonovi bolezni. Nekatere raziskave so potrdile, da svetlin kot dodatek zmanjša visok krvni tlak. Zadnje raziskave so pokazale, da je zdravilni učinek večji, če jemljemo svetlinovo olje v kombinaciji z lanenim oljem in ribami , oziroma omega 3.

Svetlinovo olje je zdravilno, ker vsebuje esencialne maščobne kisline, ki vplivajo na sintezo prostaglandinov, vnetnih posrednikov v telesu. Zavira vnetje, uravnava imunske procese, širi žile, zavira zlepljenje krvnih ploščic in sintetizira holesterol ter zniža krvni tlak. Zdravilni učinek GLK se običajno ne dobi dovolj neposredno s hrano, telo jo mora narediti tudi samo iz LK, pretvorba je počasna in količinsko omejena, še zmanjšana pa je v številnih bolezenskih okoliščinah: pri staranju, sladkorni bolezni, srčno-žilnih motnjah, zvišanem holesterolu, večjem uživanju alkohola, virusnih okužbah, raku, podhranjenosti, atopičnem ekcemu in premenstruacijskem sindromu, tedaj je upravičeno uživanje dietetičnih pripravkov, ki jo vsebujejo. Svetlinovo olje je dober vir obeh omenjenih esencialnih maščobnih kislin. Mnogo je napisanega o biokemičnih temeljih njegove zdravilne rabe in učinkovitosti v različnih bolezenskih razmerah, povezanih z nizko ravnjo GLK v telesu.

Uživanje olja: Olje se lahko vzame samo, z mlekom, drugo tekočino ali hrano, zdravljenje v obeh primerih traja 3 mesece. Dnevno živilsko dopolnilo je pol grama olja. Odmerki so pri različnih težavah različni. Olje lahko kupimo v lekrani tudi v obliki kapsul.

Svetlinovo olje pomaga pri diabetični nevropatiji, ki nastane pri sladkorni bolezni. Pri sladkorni bolezni je zmanjšana zmožnost presnavljanja esencialnih maščobnih kislin, primanjkljaj presnovkov pa privede do nenormalnega ustroja živčnih celic. Raziskave na živalih kažejo, da lahko živčno bolezen, ki je posledica sladkorne, tako preprečimo kot ustavimo s svetlinovim oljem, ker vsebuje GLK. Ta je zavrla tudi bolezen pri ljudeh.

Svetlinovo olje pomaga pri multipli sklerozi. Izidi kliničnih raziskav so si nasprotujoči. Bolj pomaga bolnikom z resnejšo obliko bolezni. LK lahko izboljša resnost in trajanje bolezni in upočasni njen razvoj. Imela naj bi imunosupresivni učinek na celični ravni, koristila naj bi bolj, če bi se hkrati zaužilo manj živalskih maščob in več večkrat nenasičenih maščob.

Revmatoidni artritis
Raziskave kažejo značilno izboljšanje subjektivnih znakov sklepne revme ob zdravljenju s svetlinovim oljem, ni bilo treba jemati toliko antirevmatikov, iz biokemičnega vidika pa se bolezen ni popravila.

Sjögrenov sindrom
Pri njem je prizadeto delovanje vseh žlez z zunanjim izločanjem, predvsem se izloča manj sline in solz. Po zdravljenju s svetlinovim oljem se blago izboljšata najznačilnejša znaka bolezni, to je, zveča se solzenje in sprosti otrplost.

Koronarna srčna bolezen
Nezadostnen vnos in presnova esencialnih maščobnih kislin n-3(omega-3) in n-6(omega-6) naj bi bil pomemben dejavnik tveganja za bolezen, saj povzroči zvečanje holesterola in triglicerdov, zlepljenje krvnih ploščic in zvečan krvni tlak. N-6 esencialna maščobna kislina LK in n-3 ribje esencialne maščobne kisline značilno znižajo tveganja za nastanek bolezni, potrebno pa je tudi ravnovesje med obema vrstama kislin. GLK je znižala krvni tlak tako pri raziskavah na živalih kot pri ljudeh.

Ledvično obolenje
V ledvičnem tkivu je posebno dosti esencialnih maščobnih kislin, prostaglandini E pa so pomembni pri vzdrževanju zadostnega ledvičnega krvnega pretoka. GLK pri živalih prepreči in zmanjša ledvično okvaro. Znana je le ena raziskava pri ljudeh, 45 bolnikov s presajenimi ledvicami je zaradi jemanja svetlinovega olja živelo dalj kot 44 bolnikov iz kontrolne skupine, ki ga niso jemali.

Jetrna bolezen
Zelo malo je izkušenj z jemanjem GLK ob tej bolezni. Bolnikom z jetrnim razpadom so dajali nevnetni prostaglandin E1, nekoliko je zaščitil jetra in izboljšal jetrno delovanje.

Želodčno-črevesne motnje
Svetlinovo olje ugodno vpliva na razdraženo črevesje zaradi premenstruacijskega sindroma. Boljše je od ribjega olja pri zdravljenju razjednega vnetja debelega črevesa. Zaščitno delovanje GLK proti želodčni razjedi pri ljudeh ni potrjeno.

Znana je le ena raziskava, ki kaže koristnost svetlinovega olja. Zavrlo je mišično utrujenost, bolečine, nezbranost, izgubo spomina, potrtost, omotičnost, izčrpanost in vrtoglavico.

Endometrioza
GLK je skupaj z n-3 eikozapentanojsko kislino omilila bolezenske znake pri 90 odstotkih žensk, ob mesečnem perilu je bilo zunaj maternice manj sluznice.

Shizofrenija
Esencialne maščobne kisline naj bi prek nevnetnih prostaglandinov E1 zavrle čezmerno osrednjo dopaminergično dejavnost, ki je mogoč vzrok bolezni. Na Irskem, Angliji, Škotski, Japonski in ZDA so opazili pri shizofrenikih nizko množino LK v plazemskih fosfolipidih. Domneva se, da bolniki počasi okrevajo zaradi prevelike količine nasičenih maščob v prehrani, ne pa nenasičenih. Raziskave z GLK kažejo različne izide. Svetlinovo olje skupaj z dejavniki, potrebnimi za presnovo esencialnih maščobnih kislin, na primer cinkom, piridoksinom, niacinom in vitaminom C, izboljša nekatere bolezenske znake, med njimi izgubo spomina in upočasnjene telesne gibe.

Alkoholizem
Svetlinovo olje izboljša znake bolezni v prvih treh tednih po prekinitvi pitja, ni treba jemati toliko pomirjeval in hitreje se izboljša jetrno delovanje, ne prepreči pa vrnitve k pitju.

Demenca, Alzheimerjeva bolezen in druge oblike slaboumnosti so povezane s primanjkljajem esencialnih maščobnih kislin. Znana je ena raziskava, ki kaže, da se po esencialnih maščobnih kislinah izboljša možgansko delovanje.

Hiperaktivnost pri otrocih
Hiperaktivni otroci imajo ponavadi prenizko raven esencialnih maščobnih kislin. Znana je ena raziskava s svetlinovim oljem, pri kateri pa se niso izboljšali niti vedenjski znaki bolnikov niti krvne koncentracije maščobnih kislin.

Rak
Laboratorijski poskusi kažejo, da GLK in sorodne maščobne kisline ubijejo rakaste celice, ne pa normalnih. LK zavre rast različnih človeških rakastih celic laboratorijsko, v telesu pa rast tumornih celic. Trenutno se opravljajo raziskave pri ljudeh o vplivu GLK na različne vrste raka.

Stranski učinki in strupenost
Svetlinovo olje je že nekaj let v rabi kot dodatek hrani v številnih deželah, a so se stranski učinki pojavili le v nekaj primerih, denimo blage prebavne motnje, občutek siljenja na bruhanje, mehko blato in glavobol. Pri čezmernih odmerkih so opazili rahlo blato in trebušno bolečino, za kar ni bilo potrebno posebno zdravljenje. Svetlinovo olje je praktično nestrupeno, njegovi glavni sestavini sta n-6 esencialni maščobni kislini LK in GLK, ki sta tudi nujni sestavini hrane. Dojenčki prejmejo z materinim mlekom več obeh kislin na kg telesne teže, kot če bi užili dietetični odmerek svetlinoverga olja.

Prepovedi in opozorila
Svetlinovo olje lahko izzove možgansko epilepsijo pri shizofrenih bolnikih in drugih, ki se zdravijo z epileptogenimi zdravili, na primer fenotiazinom. Pri bolnikih, ki se z njimi ne zdravijo, epileptičnih napadov niso opazili. Raziskave na živalih kažejo, da svetlinovo olje ni strupeno za plod, ker pa niso znani podatki o varni rabi med nosečnostjo, mora jemanje v teh okoliščinah upravičiti tveganje. Obe esencialni kislini sta prisotni v materinem mleku, zato ga doječe matere lahko jemljejo.

Lekarniško mnenje
Obstajajo nadomestki za svetlinovo olje, denimo boragovo olje in olje črnega ribeza, ki vsebujeta še več GLK, vendar kot olje v celoti nimata enakega učinka. Svetlinovo olje naj bi bilo praktično nestrupeno, le občasno se lahko pojavijo manjši stranski učinki, denimo glavobol in slabost. Obseg možne rabe svetlinovega olja je širok, potrebne pa so še nadaljnje raziskave pri ljudeh, ki bi potrdile zdravilno učinkovitost olja v različnih bolezenskih okoliščinah.

Raba v prehrani
Korenina se rabi kot začimba zaradi poprastega okusa, olje iz semena pa kot dodatek hrani zaradi vsebujočih n-6 (omega-6) esencialnih maščobnih kislin, brez katerih telo ne more shajati, linolne kisline (LK) in cis-gamalinolenske kisline (GLK). Obe se sicer užijeta s hrano, prve je v njej več, druga je največ v materinem mleku, ovsu in ječmenu, v manjši količini tudi v drugih običajnih živilih, ob nemoteni presnovi pa tudi nastane v telesu iz prve.

Vir: http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1560 ( mag. Janez Špringer)
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar