Fosil

Fosil

8. november 2008

ŠETRAJ, VRTNI, KRAŠKI (Satureja hortensis)

Druga imena: čober, čuber, šatraj, šetrajka

Družina: ustnatice
Učinkovine: eterično olje, čreslovine, grenčine, sladkor, karvakomel, cimol, dipentin, fenoli.
Zdravilne lastnosti: proti napihnjenosti in driski. V ljudskem zdravilstvu se čaj uporablja tudi proti glistam, obolenju jeter, žolča. Pripravki pomagajo pri vetrovih in spodbujajo prebavo, odpravljajo napetost v trebuhu in kolike. Šetraj ogreva, zato ga dajejo pri okužbah dihal in bronhitisu. Eterično olje je močan antimikotik. Z njim zdravijo kandidiazo in druge glivične okužbe. Laboratorijske raziskave iz leta 1998 na Japonskem so pokazale, da kraški šetraj učinkuje tudi proti virusu HIV tipa 1.


Ločimo vrtni šetraj, ki je doma v vzhodnem Sredozemlju in na Kavkazu, ter kraški šetraj, ki pa izvira iz južne Evrope, Turčije in severne Afrike. V 9. stoletju se je šetraj razširil po vsej Evropi, kjer je postal cenjena razkužilna rastlina za potresanje po tleh, v srednjem veku pa je vsak, ki je kupil stročji fižol, avtomatično zraven dobil tudi šetraj. Danes pa ga vzgajajo predvsem v Franciji, Španiji, Kanadi in ZDA. Šetraj je gosta, močno razvejana, zelo aromatična enoletna rastlina, ki zraste do 40 centimetrov visoko. Ozki in podolgovati temno zeleni lističi so s spodnje strani dlakavi. V zalistju zgornjih stebelnih listov se razvijejo modro-beli ali roza cvetovi. Nabiramo ga v jutranjih urah in še pred cvetenjem, saj imajo lističi takrat najboljši okus in najbolj izrazito aromo, ki nekoliko spominja na mešanico mete. Sveže nabranega ne prodajajo skoraj nikjer, se pa v vrtnarijah dobijo sadike, ki jih lahko postavimo kar na okensko polico. V hladilniku se ohrani do deset dni, lahko ga zamrznemo, vložimo v kis ali olje, pa tudi sušen kar dobro ohrani svoj okus in aromo. Za sušenje ga povežemo v šope in obesimo v temen in zračen prostor.

Ne glede na vrsto šetraja ali je to vrtni ali kraški, so zdravilne lastnosti zelo podobne. Nabiramo cvetočo rastlino, odrežemo samo zgornji del, ker bo šetraj ponovno zrasel in ga lahko na leto porežemo tudi do trikrat. Iz posušene zeli pripravljamo čaj. 2 čajni žlički prelijemo z 1/4 litra vrel vode in pustimo 10 minut. Čaj je odličen proti driski, črevesnim obolenjem, želodčni bolečninam, pa tudi proti kašlju, hripavost in grgranje pri vnetju grla.

Šetraj je tudi izredno priljubljen kot začimba. Uporabimo ga lahko povsod, kjer začinimo s poprom, predvsem se poda jedem s stročnicami. Lahko ga namočimo v jabolčni kis in dobimo odličen pripravek za začinjanje. Možno si je pripraviti tudi olje. Šetraj je torej dobra začimba za stročji fižol, bob, fižolove, grahove in druge zelenjavne jedi ter ovčetino. Primeren je tudi kot dodatek teže prebavljivim mastnim mesnim jedem, ribam (predvsem postrvem) in nekaterim klobasam. Skupaj z jedjo ga kuhamo le kratek čas. Ima močen vonj ter nekoliko oster in pekoč okus. Šetraj je začimba, ki se odlično ujema z gobami. Uporabljamo ga v juhah, omakah, mesu in za vlaganje. Pred serviranjem šetraj odstranimo iz hrane.

Vrtni šetraj je slajši, primernejši za dodajanje svežim, kraški pa posušenim stročnicam. Ker ima šetraj bolj poprast okus kot timijan, se odlično poda k močni zelenjavi, na primer zelju in brstičnemu ohrovtu, kumaram, kuhanim zelenjavnim solatam, pa tudi pečeni teletini in svinjini, zajčjemu mesu, hrenovi omaki, nadevom, kozjemu siru, omakam s paradižnikom, marinadam in ribam, zlasti postrvem. Zaradi močnega okusa ga v jedi dodajamo na začetku kuhanja da se njegov okus malce omili.

Pa še nekaj receptov za sladokusce, ki jih je zapisal Boris Bergant.
Fižolov namaz s šetrajem
Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici kaper, 1 žlico sveže sesekljanega šetraja, 3 žlice najboljšega oljčnega olja, 1 žlico limoninega soka, sol in sveže mlet poper.
Vse sestavine skupaj zmeljite v električnem mešalniku, solite in popoprajte po okusu ter postrezite s toastom in svežo oprano rukolo.

Krompirjeva omleta z jurčki in šetrajem
Za 2 osebi potrebujemo: 25 dag kuhanega krompirja, 1 čebulo, 10 dag jurčkov ali drugih gob, 3 jajca, 1 dl mleka, 1 žlico sesekljanega šetraja in sol.
V ponvi pražite na trakove narezano čebulo. Ko čebula oveni, dodajte očiščene in na kocke narezane jurčke ter na kocke narezan krompir. Vse skupaj zapecite. Jajca razžvrkljajte, dodajte mleko, sol in sesekljan šetraj. Jajčno zmes prelijte prek krompirja, pokrijte s pokrovko in na majhnem ognju pražite še toliko časa, da jajca zakrknejo. Tako pripravljeno omleto zvrnite na krožnik in postrezite.

Ribe v pečici s šetrajem in stročjim fižolom
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg ribjih filejev, 30 dag zelo mladega stročjega fižola, 30 dag svežega paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žlico sveže sesekljanega šetraja, 4 žlice oljčnega olja, sol in sveže mleti poper. Ribje fileje narežite na rezine ter jih potresite s šetrajem, solite in popoprajte. Stročji fižol operite, ga narežite na dva centimetra dolge rezine in ga porazdelite po pekaču. Nanj naložite ribje fileje. Paradižnik narežite na majhne kocke, mu dodajte sesekljano čebulo, sesekljan česen, oljčno olje in sol po okusu. Zmes dobro premešajte in jo porazdelite po ribjih filejih ter postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite 20 minut. Pečene ribje fileje razdelite na krožnike, jih obložite s stročjim fižolom in postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

OPOZORILO: Nosečnice šetraja ne smejo uživati.

Viri: http://www.gorenjskiglas.si/novice/nasveti/index.php?action=clanek&id=9228
Jurgen Saupe: Naravni zdravnik
Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar