Fosil

Fosil

7. december 2008

GLINA, ILOVICA

Glina zdravi je naslov knjige, ki jo je Vale-Novak ponatisnil že sedem krat in o njej napisal: "Prva knjiga Založbe Vale-Novak, ki je pozdravila že toliko išijasov, ran, abscesov in bolečin, da smo jo natisnili že sedemkrat! Pravi žegen za vse, ki s klasičnimi zdravili ne pridejo daleč."



Zdravilne lastnosti, zdravi:
akne, problematično kožo, beli tok, bradavice, brazgotine, bronhitis, bolečine po poškodbah, zvinih, bule (razne na rokah in nogah), celulit, čir na želodcu, čisti telo -razstruplja, zdravi dihalne težave, nahod, glavobol, glivice, hemoroide, herpes, hrbet - bolečine, jetra – hepatitis, jajčnike – vnetje, krčne žile, kurje oko, ledvice (težave, kamni), luskavico, mehur – vnetje, migreno, nespečnost, zatekanje nog, pljučnico, rane in ureznine, revmatizem, slabokrvnost, sončne opekline, vnete sinuse , boleče sklepe in kosti, visok krvni tlak, vnete dlesni, vročino, zobobol, zaprtje, želodec, vnetje živcev in še in še. Več o načinu uporabe dobite na: http://www.bolus.si/main.php?showpage=presentation&language=si .


Glino kot zdravilo je mogoče uporabljati za zdravljenje: opeklin, artritisa, luskavice, zanohtnega prisada, izpuščajev, mozoljev in ekcemov, zagnojenih ran in oteklin, astme, vnetje, zaprtje, driska, čiščenje krvi in organizma, spodbuja delovanje rdečih krvnih telesc, bolezni prebavil, čir, vnetja, slabokrvnost, nespečnosti, človeka pomirja, vpliva na splošno človekovo počutje, spodbuja organe da začnejo opravljati svojo funkcijo, uravnava delovanje ščitnice.

Oznaka glina je zelo splošna in obsega naravne mineralne zmesi, v katerih prevladuje eden ali več mineralov iz skupine gline. Omenimo le nekaj najvažnejših: kaolinit, illit, klorit in montmorillonit. Izredno važna lastnost gline je absorbcija ali vpojna moč. Zaradi svoje vpojne moči lahko glina vsrka določene radioaktivne elemente in s tem čisti okolje v naši neposredni bližini. Glina deluje: protivnetno, antiseptično, proti infekcijsko, proti gnojno, absorpcijsko deluje na pline in bakterije…
Glina učinkuje selektivno, preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov, ter spodbuja obnavljanje zdravih celic. Glina ima veliko absorbcijsko, antiseptično in terapevtsko moč. Ko celice nabreknejo, vanje lažje prodirajo številni elementi in minerali, glina pa vsrka vase vse smrdljive in škodljive snovi, težke kovine in odvečne količine vode. Zato uporabljeno glino vedno zavržemo, saj so lahko v njej nakopičene snovi, telesu škodljive. Glina deluje selektivno in gre tja, kjer je bolezen. Ko se usmeri k bolnemu žarišču, se tam zasidra in ko se naposled izloči, odnese s seboj ves gnoj, slabo kri in druge strupene snovi. Tako preprečuje vnetja, spodbuja obnavljanje zdravih celic, prečisti telo in obnovi organizem, zdravi revmatizem in različne težave s prebavili, pri akutnih vnetjih mišic ali poškodbah pa povsem izniči bolečine. Številne študije so potrdile, da ta tihi zaveznik zdravja prepričljivo in celovito deluje na vse organe, zato lahko glino uporabljamo za različne oblike zdravljenja.

Če pričnemo z zunanjo uporabo gline ali z uživanjem, se moramo zavedati, da je največji pomen zdravljenja z glino v tem, da deluje celovito, izredno aktivno in izzove procese, ki se verižno sprožajo po vsem organizmu. Zato je bolje, da z glino niti ne začnemo, če je ne mislimo uporabljati dalj časa neprekinjeno. Lahko se zgodi, da se bolezen na začetku zdravljenja celo poslabša, a to je le navidezno, saj je znak, da se rana ali zdravljeno mesto čisti. Glina ima močan drenažni učinek in pritegne k sebi vse slabe snovi in se vsi toksini iz organizma usmerjajo proti zdravljenemu mestu.
Še zlasti pri boleznih prebavil, vnetjih, čiru in celo raku, deluje glina kot notranji obkladek, ki izredno močno regenerira uničene celice in pospešuje tudi čiščenje škodljivih snovi. V postopku presnove se po krvnem in limfnem sistemu naseli povsod tam, kjer je najmanjše neskladje, kjer so samo zametki bolezni. Raziskave so pokazale da izredno dobro čisti kri, pospeši tvorjenje rdečih krvnih telesc in so primeri, ko je pozdravila zelo trdovratno slabokrvnost. Glina ima izrazito regeneracijsko moč. Glina gre globoko, spodbudi organ, da začne opravljati svojo nalogo. Pri nepravilnem delovanju ščitnice lahko glina samodejno uravnava premočno ali prešibko delovanje. Seveda je zelo pomembno, da se s tovrstnim zdravljenjem pričnemo zdraviti dovolj zgodaj. Glina je že od nekdaj mnogostransko zdravilo, ki ga z velikim uspehom uporabljamo v najrazličnejših primerih. Glina zdravi in preprečuje zastrupitve.

V stari Grčiji so za zdravljenje zlomov uporabljali obveze, prepojene z glinastim blatom. Kneipp je vedno priporočal obkladke z glino in kisom. Začel jo je uporabljati kot naravno zdravilo in se z njo uspešno boril proti tuberkulozi, kugi in dizenteriji. Kmalu je dobil številne pristaše med pomembnimi zdravniki cele Evrope, zato gre prav njemu in nekaterim velikim imenom nemške naravne medicine pripisati, da se je ta brezoblična gmota prsti uveljavila tudi v novejšem času. V Švici so pogosto zdravili z glino tuberkulozo. Prsni koš so premazali z vročim glinenim blatom in ga pustili vso noč, včasih je tako zdravljenje pripeljalo do čudežnih ozdravitev.

"Mnoga preprosta ljudstva so že pred tisočletji poznala glino tudi zaradi njenih zdravilnih lastnosti. Z oblogami iz zdravilnega blata so Grki povijali zlomljene ude in jo skupaj z zelišči, uporabljali še na mnoge druge načine, Egipčani pa so z glino premazali mrtve, saj je kot naravni zaveznik uničevala škodljive snovi in varovala tkivo pred razpadanjem. Tudi bolne živali so mazali z mešanico gline in naravnega kisa ali jih premestili v hlev z glinastim blatom, kjer so nagonsko iskale zdravilno mesto. Francoske čete so se z glino branile pred črevesnimi obolenji, ruski vojaki med prvo svetovno pa sploh niso šli v bitko brez vrečke gline. "

Vir: http://www.bolus.si/main.php?showpage=offer_plus_3&language=si

Zdravilne moči gline bi moral poznati vsak. Priporočal jo je tudi naš znani zdravilec in zeliščar pater Simon Ašič. Po njegovi recepturi, dobite v zeliščnih lekarnah in trgovini SITIK -u v Stični tudi že pripravljeno sivo glino za uživanje in obkladke. O njej je zapisal: "Glina je že od nekdaj poznan izvrsten domač pripomočke, ki potegne iz telesa strupene in druge bolezenske snovi ter lajša težave pri številnih boleznih. Topli glineni obkladki pomagajo tam, kjer sicer toplota dobro dene. Hladne glinene obkladke ali hladen obkladek z glineno vodo uporabimo tam, kjer daje boljše rezultate nižja temperatura. "Glina je že dolgo znan pripomoček, ki potegne iz telesa strupene in bolezenske snovi. Topli obkladki zdravijo revmatizem in različne težave s prebavili. Hladni glineni obkladki pomagajo pri oteklinah, migrenskih glavobolih, pri oteklih nogah, krčnih žilah in nekaterih boleznih srca."

Priprava gline: Običajno se pripravlja v kombinaciji z jabolčnim kisom in sicer kot premaz direktno na kožo ali pa kot glinen obkladek s pomočjo krpe. namesto jabolčnega kis lahko uporabimo poparek arnike, preslice, srčen moči ali trpotca.

V posodo, ki ne sme biti bakrena, aluminijasta ali plastična, ampak steklena ali lesena, damo toliko gline, kot jo potrebujemo. Pripravimo si mešanico 2 dcl jabolčnega kisa in 1 dcl vode in jo zlijemo v posodo. Vse skupaj pustimo stati eno uro, da se voda vpije. Če potrebujemo vroč obkladek, potem tako pripravljeno glino postavimo v parno kopel, da se segreje. Ko je glina topla, jo z leseno žlico nanesemo na obolelo mesto. Topel obkladek pustimo do 4 ure, hladnega pa 1-2 uri. Obkladek pokrijemo s toplo volneno tkanino, ki jo prevežemo z ruto ali povojem. Po uporabi glino zavržemo, saj je izgubila svojo moč in vsrkala strupnine. Ovoje opremo in jih lahko ponovno uporabimo. Celotna terapija traja od 8-10 dni, pater Simon Ašič pa priporoča, da pri dolgotrajnih obolenjih večkratne terapije z nekaj dnevnimi premori.





Dr. Alfred Vogel: Posebej priporočljiva je ilovičasta kaša, ki se preprosto pregnete z vročim zeliščnim čajem in uporabi tako kombiniran obkladek. Delovanje ilovice to okrepi. Ilovico uporabljamo tam, kjer je potrebno nekaj razdeliti, razpršiti in ne tam, kjer naj se gnoj zbere in izteče. V takih primerih se uporabijo obkladki iz semen grškega sena ali lanu, učinkoviti pa so tudi sveži zeljni listi. Za majhno oblogo zadostuje velika lesena žlica gline, ki jo s čajem spremenimo v redko kašo. To ilovičasto kašo namažemo 2-3 cm debelo na laneno krpo in jo položimo na bolno mesto. Na vnetih mestih se obnese dodatek šentjanževo olje h glini. Olje pripomore tudi k temu, da se glina prehitro ne izsuši. Obloge najmanj motijo ponoči. Pri kronično revmatično-artritičnih boleznih dr. Vogel priporoča menjavanje oblog iz ilovice z zeljnimi listi, ker ilovica razdeljuje, zelje pa zbira. S tem dvojnim zdravljenjem nastane uspešno blago naravno dražilno zdravljenje. Ilovica deluje ugodno pri driskah in vnetju črevesen sluznice. Črevo dobro očistimo, če vsako leto dvakrat po 8 dni pijemo ilovico. Za ta namen je najboljša bela oz. siva ilovica.





Pri tumorjih je najbolj primeren čaj za mešanje z glino presličin čaj ali čaj iz hrastove skorje. Pri živčnih obolenjih melisin čaj in šentjanževo olje. Za revmatična obolenja čaj iz evkaliptusovih listov, brinovih iglic, materine dušice ali timijana. Vse čaje le poparimo in ne prekuhamo, če so dišeči. Če smo čaj pripravili iz filter vrečke, potem vrečko položimo še vročo na vrh glinenega obkladka, da dlje obdrži toploto.

Glineno vodo za obkladek dobimo tako, da zmešamo glino z vodo ali jabolčnim kisom. Vanjo pomočimo platneno krpo, jo ožamemo in polagamo na obolelo mesto.

Glineno vodo za pitje dobimo tako, da damo 1 žlico gline v kozarec vode, pustimo stati čez noč, drugi dan premešamo in pred pitjem precedimo.

OPOZORILO: Glina ne sme nikdar priti v stik s kovino. Zajemamo jo iz posode z vevnicami ali lesenimi žlicami, uporabljamo steklene ali lesen posode, kjer jo mešamo ali namakamo, za mešanje v kozarcu uporabimo lesene žlice.



Viri: SITIK d.o.o., navodila za uporabo gline
dr. Alfred Vogel: Ljudski zdravnik
Pater Simon Ašič: Pomoč iz domače lekarne 1. knj. str. 26-27
Glina zdravi, Vale-Novak
http://www.bolus.si/main.php

Ni komentarjev:

Objavite komentar