Fosil

Fosil

18. december 2008

PODARIMO UŽITNA DARILA

Pridelek z zeliščnega vrta lahko
uporabimo za raznovrstna domača darila. Poiščimo samo primerno embalažo. Podarimo lahko čajne mešanice, začimbe, marmelade, piškote, suho sadje, za začinjene slane mešanice pa so najbolj primerne keramične posode. Vanje lahko natresemo česnovo sol, odišavljene soli, zeliščno sol ali mediteransko mešanico začimb, zanjo so primerni tudi neglazirani glineni lončki s pokrovi, ki jih okrasimo s krpicami blaga in trakovi. Morda najdemo kaj primernega na spodnjih naslovih med keramiko in lesnimi posodami ter priborom. Splošno velja, da za delo z začimbami, medom, glino, kisom, raje uporabljamo lesen pribor, ker sestavine reagirajo s kovino. Zelišča lahko zavijemo v celofan, okrasimo s pentljo in vse skupaj podarimo v košarici ali leseni skledici.

Recept za začinjeno sol:
Sestavine:
500 g morske soli
2 žlici kumine,
2 žlici zrn črnega popra,
žlica koriandrovih semen,
žlička klinčkov.

Zeliščna sol:
500 g morske soli,
4 zmečkani lovorjevi listi,
2 žlici posušenega timijana,
2 žlici posušenega rožmarina,
žlička posušenega origana.

Postopek:
Vse sestavine stresemo v možnar in tolčemo s tolkalom, dokler se povsem ne zmešajo. Sol z leseno žlico pretresemo v kozarec in ga zapremo. Opremimo z izvirno etiketo ali listkom na vrvici ali elastiki. Priporočljivo je navesti sestavine in datum.

Ali veš, da je gomashio japonska mešanica soli in sezamovih semen (običajno črnih)v razmerju 3 delov sezama in enega dela grobe soli. Semena suho prepražijo in jih skupaj s soljo stolčejo v možnarju v prah. Sezamovo semena prištevamo med polnovredna živila.
Provansalska zeliščna mešanica:
2 dela timijana
1 del origana,
1 del šetraja,
1 del rožmarina,
1 del majarona.
Začimbe posušene stremo in zmešamo v mešanico, ki je odlična za začinjanje omaka, pečenega paradižnika, pizze, mesa in zelenjave, ki jo pripravimo na žaru.

Embalažo iz keramike in lesa ter lesene pripomočke kot je žlica za med, žlička za doziranje čaja, lesena čajna žlička jemanje sirupov itd najdete na http://www.umetnostna-obrt.com/11033-vecnamenska-posoda-p-1627.php

Ni komentarjev:

Objavite komentar