Fosil

Fosil

2. december 2008

VRATIČ, NAVADNI ( Tanacetum vulgare/ Chrysanthemum v.)

Druga imena: abrača, abrata, črvinjek, glistinica, goliček, mišji rep, pleničica, povratič
Značaj: grenak, topel, suh
Družina: nebinovke/košarice
Učinkovine: eterično olje, kafra, borneol, genčine, čreslovine
Zdravilne lastnosti: proti glistam, protivnetno. sprošča krvne žile, spodbuja prebavo, povzroča menstruacijo.

Vratič nekateri avtorji uvrščajo med strupene rastline. Tujon v eteričnem olju lahko povzroči zastrupitev, če ga zaužijemo neprekuhano. Varno lahko uživamo rastlino samo v obliki čaja. Čajno žličko droge iz posušene zeli in cvetov prelijemo s skodelico vrele vode. Največ lahko popijemo 2 skodelici na dan. Čaj učinkuje pri vseh vrstah glist in črevesnih težavah. Zunanje uporabljamo čaj pri revmi in protinu, zmečkane liste pri krčnih žilah, športnim poškodbah mišic, kit, sklepov in proti oteklinam.

Sveta Hildegarda svetuje vratičevo parno kopel-savno pri izostajanju menstrualne krvavitve, amenoreji, dismenoreji.
Recept sv. Hildegarde za vratičevo parno kopel: 70 g belega vratiča, 90 g lučnika, 70 g navadnega vratiča, 3-4 l vode. Priporoča studenčnico ali vodo iz reke.

Postopek: Zelišča kuhamo cca 5 minut, nato jih odstranimo iz kropa ter še topla položimo na stol, kamor v ogreti savni tudi sedemo. Preostala zelišča si položimo na trebuh do popka. Ko se zelišča ohladijo, jih spet pomočimo v vodo, odcedimo in položimo na stol in nase. Postopek ponavljamo najmanj 3-5 krat. Pri izostanku menstruacije naj se uporablja taka savna enkrat na dan 5 do 15 dni oziroma tako dolgo, dokler ne dobi menstruacije. V tem času uživamo lahko hrano, ne uživamo preveč vode, priporočljivo je rdeče vino in brusnični eliksir.


Navadni vratič prežene trebušne zajedavce, izžene vetrove in blaži prebavne krče ter zveča prekrvavljenost spodnje polovice trupa, kar sproži zastalo mesečno perilo. Po ljudskem izročilu se notranje rabi proti zajedavskim črvom, zlasti proti človeškim glistam. Včasih so ga polagali tudi v postelje in omare, da so preganjali različne zajedavce in škodljivce.

Odmerek za odrasle 1-2 grama droge kot poparek trikrat na dan. Ne smemo preseči odmerka!
Pri poskusnih živalih vratičevi izvlečki sprostijo krče gladkih mišic v tankem črevesu in pospešijo odvajanje žolča. Znižajo lipide in sladkor v krvi ter uničijo nekatere glivice. Olje in beta-tujon preženeta zajedavce. Vodni poparki in alkoholni izvlečki so se izkazali tudi klinično, spodbudijo odvajanje žolča pri bolnikih z jetrnimi in žolče-vodnimi motnjami, zdravljenje ublaži bolečino, zveča tek in prebavo.

Opazili so tudi proti tumorno delovanje.

Kulinarika: Vratičeva jajčna krema
Sestavine za 6 oseb;
maslo za premaz skodelic,
60 g nasekljanih mladih vratičevih listov,
750 g smetane,
4 narahlo stepena jajca,
60 g vaniljevega sladkorja,
sol,
1/8 žlice muškatnega oreščka,
60 g zmletih mandeljnov

Postopek: Pečico segrejemo na 180 stopinj in z maslom namažemo 6 ognjevarnih skodelic za kremo: vratičeve liste zmeljemo v električnem mešalniku, da dobimo sok, ki ga po potrebi razredčimo z vodo. Kašo postrgamo v v cedilo in ga držimo nad ponvijo, s pomočjo žlice iztisnemo 1 žlico soka , ki ga shranimo. Kašo prelijemo v manjšo kozico , jo segrejemo in odstavimo. V ponvi zmešamo jajca, sladkor, sol , muškatni orešček in mandlje. Po malem dolivamo vratičev sok , ki da značilen okus. Mešamo, da se zgosti v kremo, ki jo preložimo v pripravljene posodice, te pa položimo v ponev z vročo vodo in počasi 30-40 minut pečemo v pečici. Med pačenjem voda ne sme vreti. Da je jed pečena vemo, če zabodemo zobotrebec vanjo, pa se ga krema ne oprime. Ko se krema ohladi jo prevrnemo iz skodelic na krožnik in serviramo.

Liste vratiča dodajamo solatam, omletam, jajčni kremi, pecivu. Cvetove uporabljamo za izdelavo rumenih barvil.

Vratič v prahu uporabljamo pri kašlju in nahodu, dajemo ga v juhe, jajčne jedi, omlete in za zgoščanje omak. Upoštevajmo, da lahko pojemo največ 2 čajni žlički na dan. Najbolje, da uporabljamo samo prah iz listov rastline. Maja in junija naberemo rastline brez cvetov ob padajoči luni, jih posušimo v senci in zdrobimo v prah.

Vino z vratičem: Pri zastajanju seča in kamnov v sečilih je vino z vratičem zelo učinkovito. 3 krat dnevno vzmamemo po 20 ml, rahlo ogretega vina. Terapijo ponavljamo 4 teden.

Tinktura: Rastline naberemo ob rastoči luni tik pred polno luno ali takoj po njej, ko imajo največ sokov v sebi. Sok pripravimo tako, da rastline sesekljamo v električnem mešalniku, ožamemo skozi krpo in konzerviramo s čistim alkoholom. Sveže pridobljenemu soku primešamo alkohol v razmerju 2/3 soka in 1/3 alkohola . 2-3 dnevno kanemo 20-30 kapljic v kozarček vina ogretega na sobno temperaturo.

OPOZORILO: Beta-tujon daje rastlini strupene lastnosti, njegovi znaki zastrupitve pa so: hiter in plitek pulz, močno vnetje želodčne sluznice ter divji krči in drhtenje. Razpon med zdravilnim in strupenim odmerkom je majhen. Možne so tudi alergične reakcije. Znana je alergija na dotik.

Eterično olje navadnega vratiča je močno strupeno tako notranje kot zunanje zaradi vsebujočega beta-tujona, ki je tudi znan strup za jetra. Poročajo o zastrupitvah, med njimi smrtnimi, tudi po uživanju čajnih poparkov in praškov ter alkoholnih izvlečkov. Droga vpliva na raven krvnega sladkorja in lahko moti zdravilsko zdravljenje sladkorne bolezni. Med nosečnostjo in dojenjem je prepovedana, po ljudskem izročilu vpliva na menstruacijski ciklus in lahko povzroči splav, kar potrjujejo tudi poskusi na živalih.

Razjede v ustih so pogosto stranski učinek žvečenja vratičevih listov. Takšne težave je možno preprečiti, če rastlino pred uživanjem popražimo. Pripravkov iz vratiča se morajo izogibati pacienti, ki uživajo zdravila za redčenje krvi, saj lahko povzroči prav nasproten učinek.

Vir: Janez Špringer, mag.farm. na http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1567
http://www2.arnes.si/~bzwitt/flora/tanacetum_vulgare.html
Reinhard Schiller: Sveta Hildegarde: Razstrupljanje telesa
Pukownik Peter: Almanah letnih časov (zbirka Sveta Hildegarda)
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994

Ni komentarjev:

Objavite komentar