Fosil

Fosil

28. april 2009

ANANAS (Ananas comosus)

Druga imena: čopasti ananas
Družina: ananasovke
Učinkovine: encim bromelain, ki razgrajuje beljakovine, vitamini A in C
Zdravilni učinki: Ananas pomirja vnetja in celi rane. Priporočajo ga pri zdravljenju oteklin nastalih po poškodbah ali operativnih posegih. Znižuje krvni tlak, zavira trombozo. Nezrel sadež spodbuja tek in pomaga pri prebavnih motnjah. Zrel sadež zmanjšuje količino želodčne kisline, blaži napenjanje in vetrove.

"Ananas je tropska rastlina in sadež. S Kolumbovega drugega potovanja v Ameriko (1493-1496) se je o ananasu ohranilo pismo njegovega spremljevalca Michaela de Cunea. V njem je opisoval neznan sadež, ki spominja na artičoko, le da je dvakrat večji in podoben borovemu storžu. Od takrat pravijo Španci ananasu »pina«, kar pomeni borov storž, pa tudi angleška beseda »pineapple« izvira iz te primerjave. Kolumbu ni uspelo prinesti ananasa španskemu kralju, ker mu je med dolgim potovanjem zgnil. Šele neki drugi pomorski odpravi na začetku 16. stoletja je uspelo pripeljati v Evropo en sam sadež.

Ananas raste iz tal in praviloma ne preseže niti enega metra višine. V vsaki rastlini dozori le en sadež. Ananasov sadež dozori sredi rastline. Domačini ga sekajo, kakor evropejci repo. Domovina ananasa je po vsej verjetnosti obrežje reke Paraná. Botaniki domnevajo, da so ananas v davni preteklosti gojili in s selekcijo izboljševali že Indijanci iz plemena Guarani, in ga, kot je razvidno iz zapisov zgodnjih kolonialističnih raziskovalcev, razširili po vsej tropski Ameriki."

OPOZORILO: Ananasa ne smete uporabljati, če jemljete zdravila proti strjevanju krvi.

Vir: Wikipedija (slika, del teksta)
Naravna zdravila, MK, 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar