Fosil

Fosil

23. april 2009

AMERIŠKI KLEK (Thuja occidentalis)

Zdravilnost in hkrati strupenost ameriškega kleka povzročajo eterična olja. Glikozida tujin in piniciprin, ki ga vsebuje klek sta strupena.

V ljudskem zdravilstvu se je uporabljal pri zdravljenju bronhialnega katarja, saj vzpodbuja izkašljevanje, krepi organizem in organe, posebej pa koristi bolnikom z oslabelim srcem. Pomaga pri zaostalih menstruacijah in nehotnemu uhajanju seča. S popravki za zunanjo rabo ga uporabljamo lahko za zdravljenje luskavice in revmatizma, pa še uporabljamo za odpravljanje bradavic (sok, ki ga stisnemo iz vejic), proti revmi, krči žile in tkivo, lajša izkašljevanje, odvaja vodo, povzroča rdečice na koži, stimulira živčevje, uterus ter srčno mišico. Je vermicid in repelent za insekte. Dokazano je njegovo antimikrobno delovanje. Za zdravilne namene uporabljamo sveže mlade vejice, ki jih lahko nabiramo vse leto, največ učinkovin pa imajo v sebi poleti.


Pri nas ameriški klek uspeva le gojeno. Zahteva sonce, polsenco, glinena ali peščena tla.

Danes se uporablja: v razkužilnih farmacevtskih izdelkih ter v proti vnetnih in analgetičnih mazilih; je dišavna komponenta v nekaterih parfumih; je celo dodatek mnogim prehrambenim izdelkom pod pogojem, da končni izdelek ne vsebuje tujona.

OPOZORILO: Nosečnice ne smejo uživati pripravkov. Olje je toksično pri interni uporabi, zaradi visoke vsebnosti tujona; abortifacient. Zaradi tveganja rastlina ni primerna za samozdravljenje. Škoduje žvečenje vejic, uživanje plodov, pri tem so najbolj poškodovana jetra.
Viri: David Hoffman:Zelišča: celostno zdravljenje
Janez Kromar: Strupene rastline

Ni komentarjev:

Objavite komentar