Fosil

Fosil

28. april 2009

BELI LOKVANJ (Nymphaea alba)

Družina: lokvanjevke
Učinkovine: alkaloidi( nufarin, nimfein), čreslovine, flavonoidi, vitamin C.
Droga: korenika, cvet
Zdravilnost: deluje pomirjevalno, ustavlja drisko, blaži črevesna vnetja, znižuje visok krvni tlak, povzroča upadanje libida. Lajša vnetja kože, vnetja ustne votline, žrela, bronhialni katar. Znanstveno preverjeno deluje proti glivicam.

"Lokvanji rastejo na ribnikih. Z barvastimi cvetovi in spreminjajočimi se listi, krasijo in hkrati senčijo vodno površino. S križanjem različnih sort so dosegli, da lahko izbiramo med rastlinami, ki cvetijo belo, rožnato, rdeče, oranžno, rumeno, vijolično, modro in med vsemi odtenki teh barv. Barva in oblika listov se spreminja glede na sorto. Mlado listje je prve dni rdečkasto, škrlatno ali živo lisasto. Barva cvetov in listov je odvisna od sorte, zemlje, osončenosti, temperature in kakovosti vode. Večina lokvanjev ima cvetove odprte od jutra do popoldneva, nekatere sorte pa začno odpirati cvetove v zgodnjem popoldnevu in cvetijo do poznega večera. Cvetijo od začetka poletja, pa vse do jeseni. Cvet je aktiven od 3 do 5 dni, nato pa se dokončno zapre in potone. Prvi listi lokvanja dosežejo gladino sredi pomladi, se razširjajo po površini, zastarajo in porumenijo, ter na koncu potonejo in razpadejo. Ta proces se ponavlja vse do jeseni in ni znak bolezni ali slabega stanja rastline. Cvetovi se začno odpirati zgodaj poleti, ko je temperatura vode višja od 18 stopinj Celzija. Lokvanji rastejo v stoječih ali zelo počasi tekočih vodah, kjer je poleti temperatura višja od 20 stopinj.

Lokvanje sadimo v velike sadilne košare ali pa na dno, kjer smo predhodno pripravili kotanjo. Korenine potrebujejo veliko prostora in se navadno razrastejo po celotnem dnu ribnika. Če smo jih pravilno posadili, lokvanji ne potrebujejo posebne nege več let."
Poparek proti libidu in driski: 5 g posušenih cvetov prelijemo z 250 ml vrele vode. Namakamo 20 minut, nato precedimo. popijemo 2-3 skodelice na dan. Poparek z enakim učinkom: 5 g posušene korenine stresemo v 200 ml vode in kuhamo 15 minut. Popijemo 2-3 skodelice na dan.
Naravna zdravila, MK; 2007
OPOZORILO: pripravke iz belega lokvanja uživajmo po navodilih zdravnika ali fitoterapevta, saj preveliki odmerki in dolgotrajna uporaba lahko povzročijo nepovratno izgubo libida,

1 komentar: