Fosil

Fosil

28. april 2009

BELI SANTALOVEC (Santalum album L.)

Druga imena: sandalovec
Družina: Lanikovke
Učinkovine: eterično olje, smole, čreslovine.
Zdravilni učinki:
Beli dantalovec ali sandalovec je drevo, ki raste kot zajedavec na koreninah drugih dreves. Je vir dragocenega olja, ki ga uporabljamo v industriji parfumov. Ima globok, sladko-lesni, topel, žameten, balzamičen vonj. Gojijo ga predvsem v Indiji, Vietnamu, Novi Kaledoniji, Šrilanki, Maleziji, Indoneziji. Sandalovec je eden najstarejših dišečih materialov, uporabljati so ga začeli že pred 4000 leti. Drevo raste zelo počasi. Sladek in balzamični vonj je že več tisočletij sestavni del indijske kulture in verovanja, V času verskih obredov služi za sproščanje in pomaga doseči stanje meditacije. Zelo je uporaben kot parfum in kadilo. V parfumski industriji je cenjen, ker se zelo lepo ujema z drugimi vonji. Učinkuje pri tegobah, kot so suh in dolgotrajen kašelj (lajša izkašljevanje), vnetja glasil, sinusov, sprošča mišične krče, krči žile in tkivo, proti vetrovom, pospešuje celjenje ran, odvaja vodo, zdravi bronhitis, ker deluje proti vnetjem, kašlju in krčem, mehča in neguje suho kožo ter nekoliko oži pore pri mastni in aknasti koži. Učinkovit je proti depresiji, tesnobi, živčni napetosti in nespečnosti, pomaga pri utrujenosti in slabosti.Uporabljajo ga tudi proti insektom. Ker je energičen in stimulativen je zelo primeren tudi za delovne prostore. Smole, ki jih vsebuje učinkujejo proti klicam in glivicam, krepijo imunski sistem. Čreslovine delujejo kot antioksidant, uničujejo bakterije in blažijo vnetja.

Včasih so eterično olje uporabljali za zdravljenje gonoreje, vnetja sečil in mehurja. Priporočali so ga pri kožnih obolenjih in aknah. V kitajski medicini so ga uporabljali kot pomirjevalo. Še danes ga priporočajo pri zastajanju vode v telesu in lajšanja oteklin v nogah. Santalovec naj bi deloval proti raku, raziskave ameriških študij puščajo, da olje upočasnjuje razvoj kožnih tumorjev. Raziskava v Argentini je potrdila, da učinkuje proti virusom herpesa.

Olje razredčimo v razmerju 3 kapljice eteričnega olja sandalovca in 10 ml nosilnega olja. Vtremo v prizadete dele, kadar imamo bolečine v trebuhi ali prsih. Proti kožnim okužbam pa nekaj kapelj olja razredčimo v 180 ml vode in trikrat na dan nanesemo na prizadeto mesto.

OPOZORILO: Santalovega olja ne uživajte, razen, če Vam tako svetuje zdravnik ali usposobljen fitoterapevt, še takrat ne dlje kot 6 tednov. Notranja uporaba ni primerna za ledvične bolnike, otroke, nosečnice in doječe matere.

Vir: Naravna zdravila, MK;2007
http://www.ekolife.si/si/sandalovec-i465.shtml

Ni komentarjev:

Objavite komentar