Fosil

Fosil

28. april 2009

BODEČA LOBODIKA (Ruscus aculeatus L.)

Družina:beluševke:
Učinkovine: saponini, pirokatehol, fitosterol, čreslovine, smole, eterično olje, holin, sladkor in kalijeve solisaponini.
Zdravilnost: Dokazan je učinek pripravkov iz korenine bodeče lobodike, ki poviša tonus žil in deluje protivnetno. Deluje predvsem na venski sistem, tako da se ekstrakt bodeče lobodike uporablja pri terapiji venskega popuščanja. Uporablja se predvsem pri zdravljenju in preprečevanju razširjenih žil in hemoroidov (pripravek se imenuje Ruscorectal®). Uporablja se tudi pri bolečih venah, krčih, edemih. Še posebno pa se uporablja za vse te naštete indikacije med nosečnostjo in po njej. Po večdnevni do večtedenski uporabi pripravkov iz bodeče lobodike se uspešno odpravijo simptomi zunanjih in notranjih hemoroidov: krvavenje, srbenje, bolečina in oteklina. V Evropi se rutinsko zdravi postoperativne cirkulatorne motnje z ekstraktom bodeče lobodike. V bolnišnicah se ta rastlina uporablja za pospeševanje okrevanja po operacijah, še posebej, če je prišlo do dolgih in težkih krvavitev. Pri ženskah se pogosto uporabljajo pripravki iz bodeče lobodike za lajšanje PMS in ostalih tegob, kot so bolečine v dojkah, krči, medenične bolečine in vročinski valovi v povezavi z menopavzo. Dokazali so, da izvlečki iz bodeče lobodike lajšajo edeme na nogah pri ženskah, ki imajo zradai slabega pretoka krvi kronične težave z venami.


V ljudski medicini se korenine in plodovi bodeče lobodike uporabljajo za povečevanje izločanja znoja in urina (diuretik), pri boleznih mehurja in maternice, proti protinu, proti hemoroidom,
pri ledvičnih kamnih, v kozmetični industriji v vodicah po britju.

Bodeča lobodika raste v zahodnem in južnem delu Srednje Evrope, v Mali Aziji, Krimu, Kavkazu. Pri nas je od leta 1981 delno zavarovana na območju občine Nova Gorica. Dovoljeno je nabrati do 10 primerkov.Užitni so mladi spomladanski poganjki in praženo seme, ki so ga nekoč uporabljali kot kavni nadomestek. Drugače pa je rastlina grenka, še posebej korenina in korenika, tako da je preferirana aplikacija s kapsulami. Za lajšanje bolečin v nogah, krčih žil pa kremo, ki jo mažemo od gležnjem navzgor enkrat na dan. Pripravimo jo po splošnih navodilih (gl. priprava zdravilnih zelišč) iz korenike, ki jo izkopljemo jeseni.

OPOZORILO: Pretirana uporaba v zdravstvene namene je škodljiva. Zaužitje bodeče lobodike ni priporočljivo pri hipertenziji ali med nosečnostjo in dojenjem. Ni priporočljivo hkratno jemanje pripravkov iz bodeče lobodike in antidepresivov ali zdravil proti povečani prostati. Preveliki odmerki lahko povzročijo bruhanje in znižajo krvni tlak.

1 komentar:

  1. stinjam se stem in mislim da to vecinoma krat nabiramo in prodajamo v italijo zato ker smo bosanci in mi radi zasluzimo denar nas hitro

    OdgovoriIzbriši