Fosil

Fosil

29. april 2009

CEJLONSKI CIMETOVEC: (Cinnamomum ceylanicum):

Druga imena: pravi cimetovec
Dužina: lovorikovke
Značaj lubje: pekoče, sladko, zelo vroče. Popki: pekoči, sladki, manj vroči.
Zdravilne učinkovine: eterično olje, ki vsebuje cimtaldehid, eugenol, cimetova kislina, grenčine, sluzi, tanini, kumarin v sledovih.
Zdravilnost: Cejlonski cimetovec je že dolga tisočletja je cenjen kot sredstvo proti prehladu, gripi in prebavnim težavam. Zmanjšuje napetost in krče, pomaga pri pomanjkanju apetita, premajhnem izločanju želodčnega soka, napenjanju, deluje na razjede v želodcu in bakterijo, ki jih povzroča. Cimetovo olje je namenjeno za zunanjo uporabo: blaži krče, bolečine v sklepih, revmatizem in nevralgije. Zaradi analgetičnih in protivnetnih lastnosti je kitajski cimet ena izmed osnovnih sestavin slavne tigrove masti, ki lajša bolečine. Cimet deluje tudi na nekatere glivice, ki povzročajo okužbe dihal. Je poživilo proti utrujenosti. Koristi krvnemu obtoku. Vejice (gui dži) uporabljajo v kitajski medicini za spodbujanje krvnega obtoka pri hladnih nogah in rokah. Povzroča znojenje in se dobro obnese pri "mrzlih" stanjih.

Droga: Cinnamomi cortex – skorja cejlonskega cimetovca

Uporabljamo paličice cimetove skorje za čaje, tinkture in praške. Iz destilata skorje pridobivajo eterično olje, ki ima podoben vonj kot poper.

Poparek: 1 g skorje cimetovca ali 0, 5-1 g skorje stresemo v skodelico vrele vode, namakamo 10 minut , odcedimo. Popijemo 3 skodelice na dan pri vnetju želodčne sluznice, prebavnih motnja, neješčnosti, utrujenosti.

Cimet so poznali na Kitajskem že pred 3000 leti in že takrat so mu pripisovali zdravilne lastnosti. Od 16. do 18. stoletja je bil cimet ne le cenjena, ampak tudi dragocena oz. draga začimba. Poznali so ga tudi stari Egipčani, saj je omenjen na ohranjenih papirusih. Manj kakovosten cimet je kasija, ki ga proizvajajo v Indoneziji, v Vietnamu in na Kitajskem. Največkrat se prav ta pojavlja v naših trgovinah. Ta vrsta cimeta je po zadnjih raziskavah tudi tista, ki je v večjih količinah rakotvorna. Beri spodaj. V vsakem primeru je cimet zdravilo in zato ga je treba uživati previdno. Največja dnevna količina je ena čajna žlička. Nekateri avtorji celo priporočajo največ 1/4 žličke. Kuro izvajamo omejen čas.

V kulinariki se cimet uporablja za začinjanje sladkih in sadnih slaščic, peciva, kompotov, za odišavljanje riža, rib, mesa, kuhanega vina, punča, likerjev. Zelo se mu poda kombinacija z jabolki v jabolčnem zavitku.

Manjše količine cimeta znižujejo sladkor v krvi. Sestavina cimeta Methylhydroxy Chalcone Polymer (MHCP) deluje podobno kot inzulin. MPHC zmanjšuje tudi delež maščob in holesterola v krvi. Vsebuje veliko antioksidantov in eteričnih olj in ima blagodejne učinke na organizem. Zmanjšuje apetit, izboljšuje cirkulacijo, blaži menstrualne bolečine in bolečine v sklepih, čisti ustno votlino. Je naravni antiseptik, ki deluje proti bakterijam , glivicam, virusom in ščiti organizem pred infekcijami.

Cimetu in medu pripisujejo skoraj čudežne zdravilne lastnosti. Po e-mailu je krožilo tole sporočilo:

MED in CIMET

Ugotovljeno je, da mešanica medu in cimeta zdravi mnoge bolezni. Med proizvaja večina dežel na svetu. Ayurvedska in Yunani medicina so stoletja uporabljale med kot glavno zdravilo. Znanstveniki imajo tudi danes med za zelo učinkovito zdravilo za vrsto bolezni. Med se lahko uporablja brez stranskih učinkov za vse vrste bolezni. Današnja znanost pravi, da med, čeprav je sladek, če se ga jemlje v pravem odmerku kot zdravilo ne škoduje diabetikom. Znani magazin po imenu Weekly World News je v Kanadi 17. januarja 1995 v skladu z ugotovitvami zahodnih znanstvenikov objavil listo bolezni, katere se zdravijo z medom in cimetom.


ARTRITIS (VNETJE SKLEPOV)
Enoto medu zmešate z dvema enotama vode, dodate malo čajno žličko cimetovega prahu, napravite maso in na lahko masirate obolele dele telesa· Bolečina popusti v eni do dveh minut. Druga varianta: vsako jutro in vsak večer v skodelico vroče vode dodati dve žlički medu in eno malo čajno žličko cimetovega prahu. Če se to pije redno, si lahko pozdravite celo kronični artritis. V nedavnem tretmaju, ki so ga izvajali na Univerzi v Kopenhagnu, je navedeno, da so zdravniki dajali svojim pacientom mešanico ene jušne žlice medu in pol čajne žličke cimetovega prahu pred zajtrkom. Rezultat je pokazal, da je v roku enega tedna od 200 ljudi, katerim so dajali to mešanico, kar 73 povsem prenehalo boleti, v roku enega meseca pa so skoraj vsi, ki sicer niso mogli hoditi in se gibati, začeli hoditi brez bolečin.

IZGUBA LAS
Vsi, ki so izgubili lase ali postajajo plešasti lahko pred kopanjem zmešajo vroče oljčno olje, eno jušno žlico medu ter eno čajno žličko cimetovega prahu ter to maso dajo na lase, pustijo cca 15 minut, nato operejo lase. Efektno je že, če se drži 5 minut.

INFEKCIJE MEHURJA
Popije se: dve jušne žlice cimetovega prahu z eno čajno žličko medu v kozarcu mlačne vode. To uničuje bakterije v mehurju

ZOBOBOL
Napravi se masa iz ene čajne žličke cimetovega prahu in pet čajnih žličk medu ter se da na oboleli zob.· To se lahko naredi 3 krat dnevno, vse dokler zob ne neha boleti.

HOLESTEROL
Če daste pacientu, ki ima povišan holesterol dve jušne žlice medu in tri čajne žličke cimetovega prahu pomešano z 4,5 dl čaja, to zniža nivo holesterola v krvi za 10% v roku 2 ur. Tako kot za tiste, ki imajo artritis, enako mešanico lahko pijejo 3 x dnevno tisti s povišanim holesterolom, in zdravi vsakršno kronično povišanje holesterola. Kar se tiče informacij iz navedenega magazina, jemanje čistega medu dnevno s hrano znižuje nivo holesterola.

PREHLADI
Vsem z običajnim ali zelo resnim prehladom se priporoča, da tri dni dnevno jemljejo po eno jušno žlico mlačnega medu s ¼ čajne žličke cimetovega prahu. Ta način ozdravi večino kroničnih kašljev, prehladov in izčisti sinuse.

NERVOZA IN BOLEČINE V ŽELODCU
Med skupaj s cimetovim prahom zdravi bolečine v želodcu in odstranjuje želodčne čire. Vetrovi: v skladu s študijami izvedenimi v Indiji in na Japonskem, med s cimetom odpravlja vetrove.

BOLEZNI SRCA
Napravite maso iz medu in cimetovega prahu ter to mažete na kruh namesto želeja ali džema; to redno zajtrkovati. To zmanjšuje holesterol v arterijah in zmanjšuje (preprečuje) srčno kap. Vsem tistim, ki so že doživeli srčno kap tak zajtrk odpravlja možnost ponovitve· Redno uživanje takega zajtrka zmanjšuje zadihanost in krepi srčne utripe. V Ameriki in Kanadi različni domovi za oskrbo uporabljajo take zajtrke za svoje paciente in so ugotovili, da se je izboljšala elastičnost in zmanjšala zamašitev arterij in ven in so se arterije in vene dejansko revitalizirale.

IMUNOLOŠKI SISTEM
Dnevna uporaba medu in cimetovega prahu jača imunološki sistem in ščiti telo pred bakterijami in napadi virusa. Znanstveniki so ugotovili, da med vsebuje različne vitamine in železo v velikih količinah. Stalna uporaba medu jača bela krvna telesca v borbi z bakterijami in virusnimi boleznimi.

PREBAVA
Če se pred zajtrkom vzame cimetov prah posut z dvema jušnima žlicama medu, to zmanjšuje kislino in pomaga prebaviti tudi »najtežje« jedi.

GRIPA
Znanstvenik iz Španije je dokazal, da med vsebuje naravno sestavino, ki ubija začetne klice gripe in preprečuje, da pacient dobi gripo.

DOLGO ŽIVLJENJE
Kadar se redno pije čaj narejen z medom in cimetovim prahom to podaljšuje življenje· Vzemite 4 žličke medu, 1 žličko cimetovega prahu in 3 skodelice vode, prekuhaš in narediš čaj. Popiješ ¼ skodelice, 3 - 4 x dnevno. To vzdržuje kožo svežo in nežno ter preprečuje staranje. Življenjska doba se podaljšuje tudi tako, da oseba stara 100 let začne delati rutinska dela mlajših od sebe 20 let.


MOZOLJAVOST
Napraviš maso iz treh jušnih žlic medu in ene čajne žličke cimetovega prahu. Pred spanjem s to maso namažeš mozolje in zjutraj umiješ s toplo vodo. Če to delaš vsak dan, v roku 14 dni mozolji izginejo

INFEKCIJE KOŽE
Ekcemi, lišaji ter vse vrste kožnih infekcij - zdravimo tako, da med in cimetov prah v enakih delih zmešano in damo na obolela mesta.

HUJŠANJE
Vsako jutro, pol ure pred zajtrkom, na tešče in zvečer pred spanjem popiti med in cimetov prah prekuhan v eni skodelici vode. Če je to reden zajtrk se izgublja teža tudi pri najdebelejših. Prav tako, redno uživanje takšnega zajtrka ne akumulira maščob v telesu, celo pri visoko kalorični dieti.

RAK
Na Japonskem in Avstraliji so odkrili, da med in cimet uspešno zdravita rak želodca in kosti. Pacienti s temi oblikami raka morajo dnevno jemati jušno žlico medu s čajno žličko cimetovega prahu 3 x dnevno en mesec

UTRUJENOST
Znanstvene študije so dokazale, da je sladkor, ki ga vsebuje med bolj koristen kot škodljiv za moč telesa. Ljudje srednjih let, ki jemljejo med s cimetovim prahom v enakih delih so mobilnejši in fleksibilnejši. Dr. Milton priporoča jemanje pol jušne žlice medu v enem kozarcu vode, posuto s cimetovim prahom po jutranji toaleti ter po tretji uri popoldne, ko vitalnost telesa začne upadati; vitalnost telesa se poveča že po enem tednu jemanja.

SLAB ZADAH
Ljudje v Južni Ameriki zjutraj pred vsakim uživanjem grgrajo (izpirajo grlo) z mešanico ene čajne žličke medu in cimetovega prahu, zmešano v topli vodi· Tako njihov dih ostane svež čez cel dan.

IZGUBA SLUHA
Jemanje enakih delov medu in cimetovega prahu vsako jutro in zvečer vrača sluh.

OPOZORILO: Preveliki odmerki povzročijo hitro bitje srca, zasoplost, črevesne krče, potenje, zavirajo delovanje centralnega živčevja, kar vpliva na zaspanost in depresijo.

"V Sloveniji je pod različnimi blagovnimi znamkami naprodaj cimet vrste kasija, za katerega je analiza zavoda za javno zdravje na Hrvaškem pokazala prevelike vsebnosti strupenega in rakotvornega kumarina. Pogosta praksa po vsem svetu je, da se cenejša vrsta cimeta kasija z večjo vsebnostjo kumarina prodaja pod nazivom cimet. Kolinska opozarja Iz Droge Kolinske so sporočili, da so se zaradi najnovejših strokovnih spoznanj o škodljivosti kumarina podrobno poglobili v raziskavo problema. "Glede na to, da velja za sprejemljiv dnevni vnos 0,1 mg kumarina na kilogram telesne teže, in upoštevajoč lastnosti različnih vrst cimeta, smo se odločili, da potrošnike opozorimo na potencialno nevarnost prevelikega uživanja cimeta vrste kasija. Zato smo že popravili deklaracije, ki na novih serijah pakiranja vsebujejo opozorilo potrošniku: uporaba več kot ene kavne žličke na dan ni priporočljiva." Kumarin je zmerno strupena spojina, ki se naravno pojavlja v mnogih rastlinah, na primer v semenih tonkavaniljevi travi in cimetu. Kumarin je zmerno škodljiv ledvicam in jetrom, kot prehrambni dodatek pa je v mnogih državah prepovedan. Evropske zdravstvene institucije so že v preteklosti opozarjale, da je lahko uživanje večjih količin skorje kasija (ena od štirih vrst cimeta) zdravju škodljivo. Na Hrvaškem je analiza otroške hrane v kosmičih, marmeladi in keksih pokazala vsebnost kumarina, ki ni bila navedena na deklaracijskih nalepkah proizvajalcev. Problem je večji zaradi vse večje uporabe cimeta v vsakodnevni prehrani, ker spodbuja prebavo in zmanjšuje apetit." Vir: Andraž Sodja , Žurnal na http://www.zurnal24.si/cms/novice/slovenija/index.html?id=73501

Sveta Hildegarda je cimet priporočala kadar imamo: katar, začetek prehlada, tope bolečine v glavi, top občutek v glavi, šumenje v glavi, oteklo nosno sluznico. Recept je cimet v prahu, ki ga 1/2 žličke večkrat na dan potresemo po kruhu, ga dobro prežvečimo. Lahko si to 1/2 žličke cimeta nasujemo na dlan in jo preprosto poližemo. V prehrani čim več uporabljajmo cimet.

Recept sv. Hildegarde za piškote za živce:
Sestavine:
45 g prahu muškatnega oreščka
45 g cimeta
10 g prahu nageljnovih klinčkov
1500 g bele pirine moke,
200 g nastrganih mandljev
375 g masla
400 g rjavega sladkorja
4 jajca
1/2 žličke soli
Postopek: Zmešamo muškatni orešček, cimet, prah nageljnovih žbic z ostalimi sestavinami. Dodamo malo vode, da dobimo testo, ki ga tanko razvaljamo. Iz testa izrežemo piškote veselih različnih oblik. Pečemo jih v pečici 5-10 minut na temperaturi 180 do 200 stopinj Celzija. Vsak dan pojejmo nekaj piškotov in popijmo kozarček srčnega vina.

S cimetom si lahko izboljšamo komarčkov čaj. Hkrati s komarčkom damo v vodo za noževo konico cimeta na 1 l čaja. Dobili bomo zelo okusen čaj, ki ga bodo radi pili tudi otroci. Cimet je primeren dodatek tudi pri redčenju sokov.


OPOZORILO: eterično olje lahko povzroči kožne alergije in vnetje sluznic, cimetovo olje uživajte pod zdravniškim nadzorom, nosečnice in doječe matere naj uživajo cimet le v hrani, eterično olje namreč povzroča močno krčenje maternice. Pregretost in vročinska stanja zahtevajo previdnost pri uporabi cimetovih pripravkov.

Viri:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Cimet
http://www.rtvslo.si/zabava/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=24&c_id=31325
Reinhard Schiller:Razstrupljanje telesa ( Zbirka Sveta Hildegarda)
Reinhard Schiller: O zdravem prehranjevanju ( Zbirka Sveta Hildegarda)
Peter Pukownik: Almanah letnih časov (Zbirka Sveta Hildegarda)

http://www.cpi.si/files/cpi/userfiles/Strokovna%20podro%C6%92ja/zdravstvo/Farmakognozija/rastline/cejlonski_cimetovec.htmlhttp://www.mb-lekarne.si/index.php3?p=akt_mariplant_zimski_cajNaravnahttp://www.mb-lekarne.si/index.php3?p=akt_mariplant_zimski_caj
Naravna zdravila, MK; 2007
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Sanja Lončar et al. Ščepec rešitve: zamolčane zdravilne moči začimb, 2012

Ni komentarjev:

Objavite komentar