Fosil

Fosil

30. april 2009

ČAJEVEC (Camellia sinensis)

Družina: čajevke
Učinkovine: kofein, teobromin, polifenoli, fenolne kisline, flavonoidi, čreslovine.
Značaj: zeleni /oolong grenko-sladek, suši, hladi. Črni: grenko-sladek, suši, greje.
Uporabni deli: listi, semena, listni vršički
Zdravilnost: antioksidant, redno pitje čaja zmanjša tveganje za nastanek raka, bolezni srca in ožilja, zeleni čaj preprečuje zobne obloge, zmanjšuje vnetja dlesni, povečuje zbranost in koncentracijo s teinom, pomaga pri hujšanju in zdravljenju sladkorne bolezni, ker znižuje ravne sladkorja v krvi.

Na Kitajskem so zeleni čaj priporočali pri glavobolu, depresiji, utrujenosti. Slovi kot učinkovito sredstvo za podaljševanje življenjske dobe. Zadnje raziskave so potrdile, da antioksidanti v zelenem čaju preprečujejo različne oblike raka na prostati, trebušni slinavki, debelem črevesu. Ima diuretične lastnosti, pomaga pri hujšanju in izčrpanosti. Zdravi drisko. Kot obkladek pomaga pri utrujenih očeh in vneti koži. Fenolne spojine ščitijo žile, lovijo pri presnovi nastale nevarne proste radikale, preprečujejo za dedno zasnovo škodljive in rakotvorne učinke različnih snovi.

Iz listov čajevca pridobivajo zeleni in črni čaj. Razlika med njima je samo v predelavi listov. Črni čaj je fermentiran in posušen, zeleni poparjen in posušen (samo rahlo toplotno obdelan), da se ohranijo naravne sestavine in barva. Čaj pijemo kot poparek sam, z meto ali limonovcem. Iz čajnih listov zdrobljenih v prah izdelujejo različne farmacevtske pripravke.

Kot nizek grm se čajevec najdlje goji v Indiji in na Kitajskem, kjer so čaj pili kot zdravilo že v 6. stoletju. V Evropo je prodrl v 17. stoletju po zaslugi holandskih zdravnikov, ki so ga priporočili, ker »krepi duševne zmožnosti«. Danes ga pridelujejo tudi v drugih deželah z milo in deževno višinsko klimo, v tropskem in subtropskem pasu. Za drogo so najprimernejši čim mlajši listi. Za zeleni čaj jih takoj posušijo in je brez vonja, za črni čaj pa jih prej fermentirajo. Spodbujevalno deluje vsebujoči kofein imenovan tudi tein, manj v manjši količini navzoča sorodna teobromin in teofilin. Predpostavlja se tudi, da zavre vsrkanje holesterola iz prebavil v kri.


Poparek: vrelo vodo prelijemo čez zvrhano žličko čaja. Poparek (odvisno od namena) pustimo stati pokrit 2 do 10 minut, preden se precedi. Za osvežilni napitek sta dovolj 2 minuti, popijemo lahko več skodelic na dan; za zdravljenje driske naj stoji 10 minut, popijejo pa se lahko po požirkih 2 do 3 skodelice na dan. Priprava vpliva na učinek. Kofein se hitro raztopi v vroči vodi, zato so osvežilnejši hitri poparki, v dolgotrajnejših pa se veže na čreslovine in njegova osvežilna moč splahni. Nasprotno se čreslovine raztapljajo počasi in je krčilni učinek proti driski in vnetjem večji pri poparkih, ki stojijo dalj časa.

Taisha pravi: " Čajevčevo olje iz avstralskega čajevca (Melaleuca alternifolia), ki ga pogosto imenujejo »prva pomoč v steklenički«, je neprecenljivo pri zdravljenju manjših ran, okužb, ureznin, pikov, lasnih ušeh, in aken.
Za zdravljenje dihalnih infekcij - vnetega grla, kašlja, vnetih sinusov in vnetja prsih nakapljamo nekaj kapljic na robček in vdihavamo. Pri ginekoloških bolezni dodamo razredčeno olje v kopel in zdravimo vnet mehur, sečne bolezni in Candido albicans, ki povzroča srbečico. Zelo dobro se je odrezal pri glivičnih obolenjih spolovil in pri raznih drugih spolnih obolenjih. Za občutljivo kožo se uporablja normalna raztopina (2,5 odstotna).

V kolikor imamo aknasto kožo, lahko namažemo posamezne mozolje s kapljo nerazredčenega olja na vatirani paličici 1 - 2 krat dnevno ali pa si osvežimo obraz z tonikom, v katerega smo primešali razredčeno olje čajevca.

Čisto olje uporabimo za ugrize, pike, rane, bradavice, herpese. Pri atletskem stopalu, zatrdlinah, kurjih očesih ali nogah z neprijetnim vonjem si vsak dan pripravimo kopel za noge, v katero kanemo 5-10 kapljic olja. Ker je razkužilno in deluje protiglivično je idealen za noge ali kadar imamo težave z glivicami. Manjše opekline najprej ohladimo s hladno vodo, potem pa premažemo z nerazredčenim čajevčevim oljem. Olje pridobivajo iz listov s parno destilacijo."


OPOZORILO: Ker je zeleni čaj poživilo, ga ne pijte zvečer, ker lahko povzroči nespečnost, prevelike količine lahko povzročijo drisko ali zaprtje. Nosečnice naj popijejo največ 2-3 skodelice dnevno, tudi zaradi teina. Tu velja tudi opozoriti, da obstaja zveza med čezmernim pitjem čajev, ki vsebujejo dosti čreslovin, in rakom na požiralniku, čemur pa se da izogniti s pravilno pripravo napitka. Kofeinski napitki, vključno s čajem, niso primerni za ljudi z zvečanim krvnim tlakom in drugimi srčno-žilnimi težavami, nosečnice in doječe matere pa se morajo zavedati, da kofein prispe v plod in materino mleko in da ga dojenčki zelo počasi izločajo iz telesa. Nahaja se tudi v drugih drogah: kavi, koli in mateju. Bolniki z neenakomenrim srčnim utripom, naj čaj omejijo na dve skodelici dnevno, saj lahko čaj lahko pospeši srčni utrip.

Naravna zdavila, MK; 2007
slika 2 (desno) Wikipedija
Penelope Ody: Zdravljenje z zelišči, 1994
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar