Fosil

Fosil

20. april 2009

GROZDNATA SVETLIKA, SVETILKA (Cimicifuge racemose)

Rastlina, ki v naravnem okolju uspeva predvsem v predelih Severne Amerike in Kanade, je razen po svojih zdravilnih lastnostih poznana tudi po tem, da se je insekti zelo izogibajo.
Zato si je prislužila razna imena, kot na primer:BLAKESNAKEROOT, BUGBANE, BUGBONE, RATTLEROOT, RATTLETOP, RATTLEWEED, MACROTYP. Druga angleška imena so še BLACK COHOSH, COHOSH BUGBANE, BLACK ROOT, RATTLE SQVAWROOT, RICHWEED. Kot BLACK SNAKEROOT, je bila prvič omenjena v ameriški farmakopeji že leta 1830. Medtem, ko jo v botaničnem izrazoslovju poznamo kot CIMICIFUGA RACEMOSA, ACTAEA RACEMOSA, ACTEA MACROTYS, pa je v naših krogih poznana največkrat kot GROZDNATA SVETILKA ali CIMICIFUGA.

Indijanci so jo uporabljali kot zdravilo pri menstrualnih in menopavzalnih težavah, artritisu, bolečinah v mišicah, vnetju grla, kašljanju in prebavnih motnjah. Sok rastline so uporabljali za odvračanje mrčesa. Prav tako so ga uporabljali v obkladkih pri pikih kač in za zdravljenje malarije. Uporablja se korenika. Japonski znastveniki so 1998 potrdili s sposkusi, da vpliva na krvne žile in arterije , 1962 pa Italijani s kliničnimi preiskavami, da povzroča širjenje žil ne da bi ob tem vplivala na višino kvrnega tlaka. V kitajski medicini se uporablja za zdravljenje vnetij, lajšanje bolečin in vročine. Leta 2000 so raziskave potrdile, da ima rastlina protivnetne lastnosti in bi z njo lahko zdravili revmatizem: p'oleg pomirjevalnega učinka, zdravi anksioznost, umirja kašelj.


Grozdnata svetlika zelo učinkovito sprošča mišice, in ureja delovanje ženskih spolnih organov. Pomaga pri bolečih in izostalih menstruacijah, krčih jajčnikov in maternice. Uravnava količino ženskih spolnih hormonov, zato je v veliko pomoč v menopavzi. Učinkovito blaži tudi revmatične bolečine, bolečine mišic, živcev, revmatoidni artritis, vnetja kosti in sklepov, pomaga pri nevralgijah in išiasu. Uporabljamo jo za sproščanje mišic ter pri porodih za spodbujanje krčenja maternice. Pomaga pri oslovskem kašlju in pomirja krče. Pomaga pri šumenju v ušesih.

"Zdravilne učinkovine grozdnate svetilke (Cimicifuge racemose) blažijo posledice zmanjšane proizvodnje hormonov v menopavzi, ki se kažejo v različnih klimakteričnih težavah.

Znanje o koristnih lastnostih grozdnate svetilke je prišlo v Evropo iz Amerike in Kanade. Tam so jo s pridom uporabljali že Indijanci, ki so pripravke iz korenike uporabljali za zdravljenje ginekoloških problemov, prehladov, malarije, ledvičnih težav in depresije. Grozdnata svetilka je koristila doječim materam pri tvorbi mleka, uporabljali pa so jo celo pri piku klopotače.

Je ena od najbolj raziskanih naravnih zdravil. Grozdnata svetilka je v Evropi poznana že več kot 50 let in je eno od najbolj raziskanih naravnih zdravil. Deluje kot selektivni estrogenski receptorski modulator, kar pomeni, da na določena tkiva in organe deluje tako koristno kot estrogen, na dojko in maternico pa nima vpliva. Raziskave kažejo, da v 80 odstotkih lajša telesne in duševne težave, povezane z menopavzo: valunge, znojenje, zardevanje, motnje spanja, razdražljivost, brezvoljnost, depresijo. Cimicifuga se uporablja tudi za lajšanje predmenstrualnega sindroma in preprečevanje menstrualnih krčev. Študije potrjujejo njen pozitivni vpliv. Od leta 1982 do danes je bilo opravljenih šest randomiziranih, kontroliranih in primerjalnih farmakoloških raziskav na ljudeh. Vse so pokazale pozitivne učinke. Cimicifugin ekstrakt selektivno modulira aktivnost posameznih podtipov estrogenskih receptorjev. Zato ugodno deluje na hipotalamus, ki uravnava številne fiziološke procese, preprečuje usihanje vaginalne povrhnjice, brez estrogenskega vpliva na maternico. Dokazali so pozitiven vpliv na kosti, še posebno ugodno pa deluje na potek osteoporoze. Potrdili so tudi izboljšanje različnih tipičnih menopavzalnih težav od valung do potenja, kakor tudi hitro bitje srca, omotičnost in depresivno razpoloženje. Raziskovali so tudi klinično učinkovitost različnih dnevnih odmerkov cimicifuginih ekstraktov in ugotovili, da že 40 miligramov nepredelane korenike na dan zadostuje za dosego terapevtskega učinka.

Stranskih učinkov skorajda ni
FDA (Food and drugs administation - ameriška uprava za prehrano in zdravila) uvršča ekstrakt korenike grozdnate svetilke, ki ga že tri leta lahko dobimo tudi pri nas, med preparate z visoko uporabno vrednostjo, saj je bila zanj ugotovljena le 5,4-odstotna pojavnost stranskih učinkov. 97 odstotkov stranskih učinkov je bilo manjše stopnje pomembnosti in se zaradi njih ni prekinilo zdravljenje s cimicifugo. Če že, so se stranski učinki pokazali kot blage driske in kožni izpuščaji. Izredno redke so bile težave z jetri, zato so nekatere države, med katerimi je tudi Avstralija, priložile navodilu opozorilu o morebitnih težavah z jetri in zdravniškem nadzoru pri uživanju preparata. Uporaba cimicifuge med menstruacijo lahko slednjo podaljša, saj ugodno vpliva na prekrvavitev medeničnih organov. Opazili so tudi, da se lahko upočasni vsrkavanje železa iz črevesja, zato se pri daljših menstruacijah lahko opazi pomanjkanje železa v telesu.

Grozdnata svetilka je učinkovita pri migrenah. Trideset odstotkov žena ima stalne ali občasne migrenske glavobole, ki so povezani z menstruacijami in takratnimi spremembami količine estrogena in progesterona. Glavoboli trajajo že teden pred in med menstruacijo. Raziskava je pacientke razdelila v dve skupini – v skupino, ki je prejemala placebo preparat, in skupino, ki se je zdravila s kombinacijo sojinega izoflavinskega preparata in pripravka iz cimicifuge. Pri skupini, ki je prejemala naravne preparate, se je po mesecu dni pojavnost glavobola znižala za 56 odstotkov.

Vpliv na celice estrogensko odvisnega raka na dojkah
Priporočene dnevne količine grozdnate svetilke se gibljejo od 0,036 do 0,052 mililitra tekočega ekstrakta dnevno, kar ustreza 40 miligramom korenike. V študijah so se sicer za varne izkazale tudi koncentracije, ekvivalentne 200 miligramom korenike dnevno. Cimicifuga ima neestrogenski učinek na humane celice raka na dojkah: uporaba 40-odstotnega ekstrakta cimiciguge (ali 100 miligramov naravnega suhega ekstrakta) vpliva na estrogensko odvisne, humane adenokarcinomske celice linije MCF 7 raka na dojkah.

Klinično dokazana varnost dolgotrajnega jemanje je pomembna zato, ker grozdnato svetilko lahko jemljejo tudi ženske v predmenopavzi.

Izkušnja z zdravilom
Prof. dr. Eckehard Liske, Head of International Medical Department, Schaper&Bruemmer GmbH, Nemčija: Zdi se, da je narava grozdnato svetilko oblikovala posebej za ženske. Ima dolgo tradicijo in je izjemno uspešna pri zdravljenju težav v menopavzi, ki lahko nastopijo z veliko simptomi, od vročinskih valov do nenadnih sprememb razpoloženja, splošne utrujenosti, anksioznosti, težav pri spolnosti. Najbolj pomembno je, da je pri grozdnati svetilki učinkovitost kombinirana z odličnim varnostnim profilom. Uživajo jo lahko tako ženske v predmenopavzi kot tudi ženske v postmeopavzi. Klinične študije so pokazale enako učinkovitost zdravljenja v vseh obdobjih. Pri zdravljenju ni hormonsko pogojenih kontraindikacij. V kliničnih študijah ni prišlo do predoziranja, domnevamo pa, da bi predoziranje povzročilo predvsem želodčne težave. Grozdnato svetilko lahko ženske uživajo, dokler imajo težave. Stranski učinki so v primerjavi z hormonsko terapijo zanemarljivi: grozdnata svetilka ne povečuje tveganja za raka in kardiovaskularna obolenja in ne ruši hormonskega ravnovesja v telesu. Stranska učinka, ki pa se redko pojavljata, sta manjše želodčne težave ali kožne spremembe zaradi alergije na eno od sestavin. S poskusih na živalih so dokazali, da bi bilo mogoče grozdnato svetilko celo doživljenjsko uporabljati brez tveganja za zdravje. Klinično dokazana varnost dolgotrajnega jemanje je pomembna zato, ker grozdnato svetilko lahko jemljejo tudi ženske v predmenopavzi. Grozdnata svetilka spada med fitoterapevtska sredstva. Pomaga tudi pri šumenju v ušesih.


OPOZORILO:
Pri pretiranem uživanju lahko povzroči glavobole, omotičnost, slabost in bruhanje. Uživanje se odsvetuje nosečnicam, zaradi možnosti povzročitve splava. Izogibajo naj se ji ženske, ki so imele raka na prsih, druge oblike raka povezane z estrogenom. Grozdne svetlike ne jemljite sočasno z zdravili, ki znižujejo krvni tlak ali če ste alergični na aspirin.

Vir: http://www.gorenjskiglas.si/novice/plus_zdravje_&_lepota/index.php?action=clanek&id=14391
David Hoffamnn: Zelišča: celostno zdravljenje


http://images.google.si/imgres?imgurl=http://richearts.com/240px-Gingko-Blaetter.jpg&imgrefurl=http://richearts.com/glavna.html&usg=__8cVIuKTpjfFZLpAyY-bYT8-k-TE=&h=180&w=240&sz=9&hl=sl&start=16&sig2=_HvB5IRyoSu_kXNNa6zaJg&um=1&tbnid=RE0qjnHJABceHM:&tbnh=83&tbnw=110&prev=/images%3Fq%3Dgrozdnata%2Bsvelika%26hl%3Dsl%26rlz%3D1W1ADBF_en%26sa%3DG%26um%3D1&ei=p0fsSbORDs6Z_AafvqzRAw

Naravna zdravila, MK; 2007

Ni komentarjev:

Objavite komentar